Preparati za poboljšanje probave

Probava je važan proces u našem organizmu koji omogućava razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih sastojaka. Međutim, nekad se probavni sistem može usporiti ili poremetiti, što može dovesti do nelagode i problema s varenjem. Srećom, postoje razni preparati koji mogu pomoći u poboljšanju probave i održavanju zdravlja digestivnog sistema.

Jedan od najčešćih problema s probavom je zatvor. Zatvor se javlja kada je stolica suva i tvrda, a pražnjenje creva postaje teško. Za prevazilaženje ovog problema, postoji nekoliko vrsta preparata koji mogu olakšati i poboljšati probavu. Laksativi su jedan od takvih preparata i mogu se koristiti za poboljšanje peristaltike creva i omekšavanje stolice. Takođe, tu su i suplementi vlakana koji mogu pomoći u povećanju volumena stolice i olakšati njeno kretanje kroz creva.

 • Laksativi – preparati koji poboljšavaju peristaltiku creva i omekšavaju stolicu.
 • Suplementi vlakana – pomažu u povećanju volumena stolice i olakšavaju njeno kretanje kroz creva.
 • Probiotici – preparati koji sadrže korisne bakterije koje mogu poboljšati zdravlje crevne flore i probave.

Pored preparata za zatvor, postoje i oni koji mogu pomoći kod drugih problema s probavom, kao što su gorušica, nadimanje i nadutost. Antacidi su preparati koji mogu neutralisati višak želudačne kiseline i smanjiti simptome gorušice. Enzimi za varenje su još jedan tip preparata koji može pomoći u razgradnji hrane i smanjenju nadutosti. Ovi preparati sadrže enzime poput amilaze, proteaze i lipaze, koji pomažu u razgradnji ugljenih hidrata, proteina i masti u hrani.

Tip preparataKarakteristike
LaksativiPoboljšavaju peristaltiku creva i omekšavaju stolicu
Suplementi vlakanaPomažu povećanje volumena stolice i olakšavaju njeno kretanje kroz creva
ProbioticiPoboljšavaju zdravlje crevne flore i probave
AntacidiNeutrališu višak želudačne kiseline i smanjuju simptome gorušice
Enzimi za varenjePomažu u razgradnji hrane i smanjenju nadutosti

Preparati za poboljšanje probave

Problemi sa probavom mogu biti veoma neugodni i utjecati na našu svakodnevnu funkcionalnost. Srećom, postoje razni preparati koji mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju problema kao što su nadutost, zatvor ili proljev.

Tegobe sa probavom i njihovi uzroci

Tegobe sa probavom i njihovi uzroci

Tegobe sa probavom mogu imati različite uzroke, uključujući lošu prehranu, nedostatak vlakana, nedovoljno unosa tekućine i stres. Poremećaj ravnoteže probavnih enzima također može biti uzrok problema. Simptomi mogu varirati od nadutosti i vjetrova do bolova u želucu ili grčeva.

Preparati za poboljšanje probave

Postoji širok izbor preparata koji mogu pomoći u poboljšanju probave. Ovdje je nekoliko najčešće korištenih:

 • Probiotici: Ovi preparati sadrže “dobre” bakterije koje pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevne flore. Mogu pomoći kod nadutosti, proljeva i drugih probavnih problema.
 • Enzimi za probavu: Ovi preparati sadrže enzime koji pomažu razgradnju hrane i olakšavaju probavu. Mogu biti korisni ako imate problema sa probavom određenih vrsta hrane.
 • Kisele mješavine: Ove mješavine sadrže prirodne kiseline koje mogu pomoći u probavi hrane i smanjenju nadutosti.

Preparati za poboljšanje probave mogu se kupiti bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim prodavnicama. Međutim, prije upotrebe bilo kojeg preparata, uvijek je najbolje konzultirati se sa ljekarnikom ili ljekarom kako biste se uvjerili da je to sigurno i adekvatno za vaše potrebe.

Prirodna rješenja za poboljšanje probave

Problemi s probavnim sistemom mogu biti izuzetno neugodni i mogu utjecati na našu svakodnevnu rutinu. Srećom, postoje prirodni preparati koji mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju simptoma kao što su nadutost, zatvor ili proljev.

1. Biljni čajevi

 1. Biljni čajevi

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda za poboljšanje probave su biljni čajevi. Nekoliko biljaka može imati blagotvoran učinak na probavni sistem, poput kamilice, mente, đumbira ili maslačka. Ove biljke imaju svojstva koja pomažu u smirivanju upala, poticanju probave i smanjenju nadutosti.

2. Probiotici

 2. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju rast zdravih bakterija u probavnom sistemu. Konzumiranje probiotika može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore i poboljšanju probave. Prirodni izvori probiotika uključuju jogurt, kefir, kiseli kupus i kiseli krastavci. Također možete koristiti i dodatke prehrani koji sadrže probiotike.

3. Enzimi za probavu

Enzimi su tvari koje pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari. U nekim slučajevima, probavni enzimi mogu biti smanjeni ili nedovoljni, što može uzrokovati probleme s probavom. Dodaci prehrani koji sadrže enzime, poput amilaze, lipaze ili proteaze, mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju nelagode.

 • Upotreba biljnih čajeva, poput kamilice i mente, može pomoći u smirivanju upala i nadutosti.
 • Konzumacija probiotika, kao što su jogurt i kiseli kupus, podržava rast zdravih bakterija i poboljšava probavu.
 • Enzimi za probavu, koji se mogu naći u dodacima prehrani, mogu pomoći u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari.

Za konačnu dijagnozu i liječnički savjet, uvijek se posavjetujte s kvalificiranim stručnjakom.

Biljni čajevi za regulisanje probave

Kada se suočavamo sa probavnim problemima, često se okrećemo prirodnim rješenjima za njihovo ublažavanje. Biljni čajevi su jedna od najčešćih opcija koje se koriste za regulisanje probave.

Jedan od najpopularnijih biljnih čajeva za regulisanje probave je čaj od kamilice. Kamilica je poznata po svom umirujućem i antiupalnom djelovanju. Ovaj čaj može pomoći u smanjenju nadutosti, grčeva i upala u probavnom sistemu. Također, kamilica ima blagotvoran efekat na želudac i pomaže u ublažavanju simptoma gastritisa i čira. Redovito konzumiranje čaja od kamilice može pomoći u održavanju zdrave probave.

Druga biljka koja se često koristi za regulisanje probave je nana. Čaj od nane ima osvježavajući ukus i može pomoći u ublažavanju simptoma nadutosti, grčeva i mučnine. Nana također može pomoći u smanjenju upala u probavnom sistemu, te pomaže u smirivanju iritiranog stomaka. Pored toga, čaj od nane može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva.

Enzimi koji pomažu u varenju

Enzimi su posebne vrste proteina koji igraju ključnu ulogu u procesu varenja hrane. Oni razgrađuju velike molekule hrane na manje jedinice koje su lakše svarljive i mogu biti apsorbirane u organizmu. Ovi enzimi se proizvode u različitim delovima našeg digestivnog sistema i svaki od njih ima specifičnu ulogu u varenju.

Glavni enzimi za varenje

Evo nekih glavnih enzima koji pomažu u varenju hrane:

 • Amylase: Ovaj enzim se proizvodi u slinovodima, žlijezdama pljuvača i gušterači. On razgrađuje kompleksne ugljikohidrate (šećere) u jednostavnije oblike, kao što su glukoza.
 • Proteaze: Ovi enzimi se proizvode u želucu, proizvodnim ćelijama želučane sluznice i gušterači. Oni razgrađuju proteine na aminokiseline, koje organizam može lako apsorbovati i koristiti za razne metaboličke procese.
 • Lipaze: Lipaze se proizvode u gušterači i crevima. Njihova uloga je da razgrade masti na masne kiseline i glicerol, što olakšava njihovu apsorpciju u organizmu.

Enzimi za pomoć u varenju

Ponekad naša tela ne proizvode dovoljno enzima za efikasno varenje hrane, što može dovesti do problema poput nadutosti, gasova i probavnih smetnji. U takvim slučajevima, suplementi enzima za pomoć u varenju mogu biti korisni.

Suplementi enzima za varenjeKako pomažu
LaktazaPomaže u razgradnji laktoze, šećera prisutnog u mlečnim proizvodima, kod osoba sa intolerancijom na laktozu.
BromelainEnzim koji se nalazi u ananasu. Pomaže u razgradnji proteina i može olakšati varenje jer ima protuupalna svojstva.
PapainEnzim koji se nalazi u papaji. Pomaže u razgradnji proteina i može smanjiti nadutost i gasove.

Pre upotrebe suplemenata enzima za varenje, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ukoliko imate neke zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove, kako bi odredili najbolji izbor za vas.

Probiotici za održavanje zdrave crevne flore

Probiotici su žive bakterijske kulture koje mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje crevne flore. Održavanje zdrave crevne flore je važno za pravilno varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija. Nedostatak zdravih bakterija u crevima može dovesti do različitih digestivnih problema kao što su nadimanje, gasovi, zatvor ili dijareja.

Probiotici se mogu uzimati kroz različite preparate, kao što su kapsule, praškovi ili jogurti. Najčešći probiotici su mlečne kulture, među kojima su Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove kulture mogu pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore i smanjiti rizik od digestivnih problema.

Evo nekoliko probiotika koji su se pokazali korisnim za održavanje zdrave crevne flore:

 • Lactobacillus acidophilus: Ova bakterija se nalazi u jogurtu i može pomoći u obnavljanju zdravog balansa crevne flore.
 • Bifidobacterium bifidum: Ova bakterija se nalazi u probiotičkim preparatima i može pomoći u održavanju zdrave crevne flore i jačanju imunološkog sistema.
 • Saccharomyces boulardii: Ova kvasna vrsta probiotika se koristi za regulisanje crevne flore i smanjenje gastrointestinalnih problema kao što su dijareja i sindrom iritabilnog creva.

Preparati koji sadrže ove probiotike mogu biti pristupačni i lako dostupni. Međutim, pre upotrebe probiotika, uvek je važno konsultovati se sa doktorom ili farmaceutom, posebno ako osoba ima već postojeće medicinsko stanje ili koristi neke druge lekove.

Farmaceutski preparati za poboljšanje probave

Farmaceutski preparati za poboljšanje probave su namijenjeni poboljšanju funkcije probavnog sistema i olakšavanju različitih gastrointestinalnih problema. Ovi preparati mogu biti dostupni bez recepta ili na recept, i često se koriste za tretiranje probavnih smetnji kao što su gorušica, nadutost, nadimanje, zatvor ili proljev.

1. Antacidi

Antacidi su jedan od najčešće korištenih farmaceutskih preparata za poboljšanje probave. Oni djeluju neutraliziranjem viška želučane kiseline i smanjujući žgaravicu. Antacidi se obično prodaju u obliku tableta ili tečnosti i mogu sadržavati aktivne sastojke kao što su magnezijum, kalcijum ili aluminijum

2. Probiotici

Probiotici su još jedna vrsta farmaceutskih preparata za poboljšanje probave. Oni sadrže korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore. Probiotici mogu pomoći u smanjenju problema kao što su dijareja, zatvor i nadutost. Oni su dostupni u različitim oblicima, kao što su kapsule, prahovi ili tečnosti.

Prednosti
Poboljšanje funkcije probavnog sistema
Smanjenje gastrointestinalnih problema
Olakšavanje gorušice, nadutosti, zatvora ili dijareje
Različiti oblici dostupni pružaju fleksibilnost u odabiru
Brzo djelovanje i olakšanje simptoma

Lijekovi za ublažavanje simptoma gorušice

Gorušica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u prsima i grlu iznad želuca. Ovaj simptom može biti uzrokovan viškom želučane kiseline koja izlazi iz želuca i nadražuje jednjak. Srećom, postoje brojni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gorušice.

Jedan od najčešće korištenih lijekova za gorušicu su antacidi. Antacidi su preparati koji neutralizuju kiselinu u želucu i smanjuju pH vrijednost. To može ublažiti pečenje i nelagodu uzrokovanu gorušicom. Antacidi su dostupni bez recepta i mogu se uzimati u obliku tableta ili tekućine. Važno je pročitati uputstva za upotrebu i slijediti preporučene doze jer prekomjerna upotreba antacida može dovesti do problema sa probavom.

Još jedan vrsta lijekova koja se koristi za ublažavanje simptoma gorušice su inhibitori protonske pumpe (IPP). Ovi lijekovi smanjuju proizvodnju želučane kiseline, što može pomoći u smanjenju gorušice. IPP su dostupni samo na recept i dolaze u obliku tableta ili kapsula. Važno je pridržavati se uputa liječnika i pravilno koristiti IPP, jer dugotrajna upotreba ovih lijekova može dovesti do neželjenih nuspojava.

Uz korištenje antacida ili inhibitora protonske pumpe, važno je i voditi zdrav način života koji uključuje izbjegavanje hrane i pića koji mogu izazvati gorušicu, kao što su masna hrana, alkohol, kofein i začinjena hrana. Također je preporučljivo jesti manje, češće obroke i izbjegavati ležanje ili spavanje odmah nakon obroka kako bi se smanjila mogućnost pojave gorušice.

Lijekovi za gorušicuNačin primjenePrimjena
AntacidiTablete, tekućinaNeutralizuju kiselinu u želucu
Inhibitori protonske pumpe (IPP)Tablete, kapsuleSmanjuju proizvodnju želučane kiseline

Uz korištenje odgovarajućih lijekova i promjena u načinu života, većina ljudi može uspješno kontrolisati simptome gorušice. Međutim, ukoliko se simptomi pogoršavaju ili postaju učestali, potrebno je posjetiti liječnika radi dalje dijagnostike i liječenja.

Antacidi za neutralisanje želudačne kiseline

Antacidi su farmaceutski preparati koji se koriste za neutralisanje želudačne kiseline. Oni pomažu u ublažavanju simptoma žgaravice, gorušice i drugih problema uzrokovanih viškom želudačne kiseline. Obično se koriste kao prva linija tretmana za ove tegobe, jer brzo deluju i pružaju trenutno olakšanje.

Antacidi se obično prodaju bez recepta i dolaze u različitim oblicima kao što su tablete, žvakaće tablete, prašak ili sirup. Oni sadrže aktivne supstance poput hidroksida gline, hidroksida magnezijuma ili bikarbonata. Kada se uzmu, ovi spojevi reaguju sa želudačnom kiselinom i neutrališu je, čime se smanjuje kiselost u želucu.

 • Hidroksid aluminijuma – ova supstanca ne samo da neutrališe kiselinu, već i stvara zaštitni sloj na unutrašnjosti želuca, štiteći ga od oštećenja.
 • Hidroksid magnezijuma – ova supstanca deluje brže od hidroksida aluminijuma i takođe smanjuje gasove u stomaku.
 • Bikarbonati – bikarbonati, poput natrijum-bikarbonata, brzo neutrališu želudačnu kiselinu i mogu pružiti trenutno olakšanje od žgaravice.
PrednostiMane
Brzo deluju i pružaju trenutno olakšanje od simptomaNe leče osnovni uzrok problema
Mogu se koristiti bez receptaMogu izazvati neželjene efekte kao što su dijareja ili zatvor
Imaju zaštitni efekat na sluznicu želucaMogu mešati sa drugim lekovima, pa je važno pažljivo pratiti uputstva

Laksativi za ublažavanje opstipacije

Opstipacija ili zatvor je često stanje koje se karakteriše teškoćama u pražnjenju creva. Da bi se ublažili simptomi ove neugodnosti, često se preporučuje korištenje laksativa. Laksativi su supstance koje mogu ublažiti opstipaciju povećavanjem brzine pražnjenja creva i omekšavanjem stolice. Postoji širok spektar laksativa dostupnih na tržištu, svaki sa svojim karakteristikama i prednostima.

Euglucon je jedan od laksativa koji se koristi za ublažavanje opstipacije. Ovaj preparat sadrži glukozid antrahinona koji ima laksativna svojstva. Euglucon povećava sadržaj vode u crevima, čime omekšava stolicu i olakšava prolazak kroz debelo crevo. Također, on stimuliše peristaltiku creva, što pomaže u lakšem pražnjenju.

Drugi laksativ koji se često koristi je Duphalac. Duphalac je sirup koji sadrži laktulozu, jedinjenje koje pomaže u povećanju količine vode u crevima. Povećanje količine vode omekšava stolicu i olakšava njeno izlučivanje. Duphalac također pomaže u regulisanju pH vrijednosti creva, što dalje olakšava prolazak stolice.

LaksativSastojciMehanizam djelovanja
EugluconGlukozid antrahinonaPovećanje sadržaja vode u crevima, stimulacija peristaltike
DuphalacLaktulozaPovećanje sadržaja vode u crevima, regulacija pH vrijednosti creva
 • Laksativi se trebaju koristiti samo na savjet ljekara i u skladu sa uputstvom za upotrebu.
 • Preparati za ublažavanje opstipacije mogu imati neželjene efekte poput grčeva, nadutosti i proljeva.
 • Ako se simptomi opstipacije nastave ili pogoršaju, važno je potražiti savjet od doktora.
Medicinske Publikacije
Napišite komentar