Prednosti prevencije bolesti desnica

Zdravi zubi i desni su ključni za cjelokupno zdravlje usta i tijela. Pravilna higijena usne šupljine igra važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja i prevenciji bolesti desni. Ova činjenica je još važnija ako znamo da loša oralna higijena može dovesti do različitih problema poput gingivitisa, parodontitisa i propadanja zubi.

Evo tri ključna koraka koja će vam pomoći u prevenciji bolesti desni:

 1. Redovito četkanje zuba: Četkanje zuba najmanje dva puta dnevno je temeljni korak u održavanju oralne higijene. Važno je koristiti meku četkicu za zube i pastu za zube koja sadrži fluorida. Pravilna tehnika četkanja zuba, koja uključuje čišćenje svih površina zuba i desni, također je jako bitna. Također, ne zaboravite redovito mijenjati četkicu za zube kako bi osigurali optimalno čišćenje.
 2. Pravilna tehnika čišćenja zuba i jezika: Pored redovitog četkanja zuba, također je važno obratiti pažnju na pravilnu tehniku čišćenja zuba. Za optimalno čišćenje, trebate koristiti kružne pokrete i čistiti svaku površinu zuba, uključujući i stražnje dijelove. Također, ne zaboravite očistiti jezik kako biste uklonili bakterije koje mogu uzrokovati loš zadah.
 3. Redovite posjete stomatologu: Redovite posjete stomatologu su ključne za održavanje zdravlja desni. Vaš stomatolog će provjeriti stanje zuba i desni, ukloniti plak i tartar te pružiti upute za daljnju oralnu higijenu. Preporučuje se da posjetite stomatologa najmanje jednom godišnje, iako to može varirati ovisno o individualnim potrebama.

Prihvaćanjem ovih koraka i posvećivanjem pažnje oralnoj higijeni, možete smanjiti rizik od bolesti desni i održavati zdrav osmijeh.

Značaj oralne higijene

Oralna higijena je izuzetno važna za održavanje zdravlja usne duplje i prevenciju bolesti desn. Redovno održavanje oralne higijene pomaže u uklanjanju zubnog plaka, koji je glavni uzročnik karijesa i parodonitisa.

Da biste održali oralnu higijenu, trebate prati zube barem dva puta dnevno, koristeći četkicu za zube sa mekanim vlaknima i pastu za zube koja sadrži fluorid. Uz to, koristite zubni konac ili međuzubne četkice kako biste očistili prostor između zuba, gdje se plak najčešće nakuplja. Redovne posjete stomatologu također su važne za provjeru zdravlja vaših zuba i desni, te za uklanjanje tvrdog plaka i kamenca.

Dobra oralna higijena ne samo da sprečava bolesti desn, već i pomaže u održavanju svježeg daha i bjeljini zuba. Osim toga, istraživanja su pokazala da postoji veza između oralnog zdravlja i općeg zdravlja tijela, pa održavanje oralne higijene može imati pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Pravilno pranje zuba

Pravilno pranje zuba

Za održavanje zdravih desni i sprečavanje bolesti desni, pravilno pranje zuba je od velike važnosti. Redovno pranje zuba može pomoći u uklanjanju zubnog plaka i sprečavanju stvaranja kamenca. Ovo su neke smjernice za pravilno pranje zuba koje treba slijediti:

 1. Koristite pravu tehniku: Držite četkicu pod uglom od 45 stepeni prema desnima i nježno četkajte kružnim pokretima. Ovo će vam pomoći ukloniti plak s površine zuba i ispod ruba desni.
 2. Koristite pravu četkicu: Odaberite četkicu s mekanim vlaknima i prilagođenom veličinom glave četkice. Takođe možete razmotriti upotrebu električne četkice koja može pružiti dodatno uklanjanje plaka.
 3. Koristite zubni konac: Osim pranja zuba, redovna upotreba zubnog konca je takođe važna za čišćenje između zuba i ispod rubova desni. Pripazite da nježno koristite konac kako biste izbjegli oštećenje desni.
 4. Koristite antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta: Ovo može pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima i smanjiti rizik od gingivitisa i parodontalnih bolesti.

Redovno pranje zuba, najmanje dva puta dnevno, i pridržavanje svih gore navedenih smjernica može vam pomoći u očuvanju zdravih desni i prevenciji bolesti desni. Osim pravilne oralne higijene, takođe je važno redovno posjećivati ​​stomatologa radi pregleda i čišćenja zuba.

Upotreba zubnog konca

Upotreba zubnog konca

Zubni konac je jedan od najvažnijih alata za održavanje oralne higijene. To je tanak konac ili traka namijenjena za čišćenje prostora između zuba koji ne mogu dosegnuti četkica za zube. Redovito korištenje zubnog konca je ključno za održavanje zdravlja desni i sprečavanje bolesti zuba.

Da biste pravilno koristili zubni konac, slijedite ove korake:

 1. Pribavite dovoljno dug komad zubnog konca (oko 45 cm) i namotajte ga oko prstiju srednjeg prsta obje ruke.
 2. Lagano provucite konac između zuba, pazeći da ne povrijedite desni. Nemojte previše snažno povlačiti konac kako biste izbjegli ozljeđivanje desni.
 3. Držite konac u obliku slova “C” oko jednog zuba i lagano ga pomičite naprijed-natrag i gore-dolje kako biste uklonili plak i ostatke hrane.
 4. Ponovite postupak za svaki prostor između zuba koristeći svaki put novi dio konca.
 5. Nakon upotrebe, konac bacite u smeće. Nemojte ga ispirati u WC školjku jer može začepiti kanalizacijski sustav.

Pravilna upotreba zubnog konca treba biti dio svakodnevne oralne higijene. Redovito čišćenje prostora između zuba zubnim koncem pomaže u sprečavanju bolesti desniju, kao što su gingivitis i parodontitis. Održavanje zdravih desni ključno je za cjelokupno zdravlje usne šupljine i osigurava dugotrajno zdravlje zuba.

Ishrana za zdrave desni

Ishrana za zdrave desni

Za održavanje zdravlja desni, važno je pratiti pravilnu ishranu koja je bogata hranljivim tvarima i pomaže u sprečavanju bolesti desni. Ishrana koja je bogata vitaminom C, kalcijem i antioksidansima pomaže u održavanju zdravih desni.

Voće i povrće su bogati vitaminom C, koji je bitan za zdravlje desni. Agrumi kao što su narandže i limun su posebno bogati ovim vitaminom. Takođe, tamnozeleno povrće kao što su spanać i kelj imaju visok nivo vitamina C. Vitamin C pomaže u održavanju zdravlja desni jer podržava zacjeljivanje tkiva i jača desni. Takođe, ojačava imunološki sistem i pomaže u borbi protiv infekcija koje mogu dovesti do bolesti desni.

Konzumiranje hrane bogate kalcijem, kao što su mleko, jogurt i sir, takođe je bitno za zdravlje desni. Kalcijum je važan za jačanje kostiju vilice koje podržavaju zube. Kalcijum takođe pomaže u neutralizaciji kiseline u ustima, što može smanjiti rizik od propadanja zuba. Osim toga, hrana bogata kalcijumom, poput jogurta, može pomoći u održavanju ravnoteže dobrih bakterija u ustima.

Neki primeri hrane bogate vitaminom C: Neki primeri hrane bogate kalcijumom:
narandže mleko
limun jogurt
spanać sir
kelj

Uzimanje hrane bogate antioksidansima takođe je važno za zdrave desni. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala koji mogu oštetiti tkiva desni. Namirnice kao što su bobičasto voće (borovnice, maline, kupine), šargarepa, paprike i zeleni čaj su bogate antioksidansima. Redovno konzumiranje ovih namirnica može pomoći u očuvanju zdravlja desni i sprečavanju bolesti desni.

 • Bobičasto voće (borovnice, maline, kupine)
 • Šargarepa
 • Paprike
 • Zeleni čaj

Uzimanje pravilne ishrane bogate vitaminom C, kalcijumom i antioksidansima može pomoći u prevenciji bolesti desni. Takođe je važno izbegavati namirnice koje mogu iritirati desni, poput slatkiša i gaziranih pića. Redovno održavanje oralne higijene, kao što je četkanje zuba i korišćenje dentalnog konca, takođe je ključno za održavanje zdravih desni.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je ključni nutrijent za zdravlje i prevenciju bolesti zuba. Bogata hrana koja sadrži ovaj važan vitamin može pomoći u održavanju zdravih desni i prevenciji bolesti desn.

Citrusno voće

Jedan od najpoznatijih izvora vitamina C su agrumi poput naranče, limuna, grejpa i mandarina. Ovi plodovi su bogati antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv upale i oštećenja desni. Dodajte citrusno voće u svoju svakodnevnu prehranu kako biste osigurali dovoljno vitamina C za zdravlje vaših desni.

Paprike

Pored agruma, paprike su također izvrstan izvor vitamina C. Crvena paprika sadrži čak više vitamina C od naranče. Osim što pomaže u održavanju zdravih desni, vitamin C također može pomoći u apsorpciji željeza, što je važno za opšte zdravlje organizma.

Jagode

Jagode su ukusno voće koje također sadrži značajnu količinu vitamina C. Osim toga, jagode su bogate antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u ustima. Dodajte jagode u svoju ishranu kao zdravu užinu koja će održati vaše desni i zube zdravima.

 • Agrumi kao što su naranče, limuni, grejpfruti i mandarine su bogati vitaminom C i antioksidansima.
 • Crvena paprika je izvrstan izvor vitamina C i može pomoći u apsorpciji željeza.
 • Jagode su ukusno voće koje sadrži vitamina C i antioksidanata.

Izbjegavanje šećera za prevenciju bolesti desn

Izbjegavanje šećera za prevenciju bolesti desn

Jedan od ključnih koraka u prevenciji bolesti zuba jest izbjegavanje konzumiranja visokih količina šećera. Šećer je glavni uzrok karijesa i drugih oralnih zdravstvenih problema. Kada konzumiramo šećer, bakterije u našim ustima ga koriste kao izvor hrane i proizvode kiseline koje oštećuju zubnu caklinu. Redovito izlaganje šećeru može dovesti do stvaranja šupljina i propadanja zuba.

Da biste smanjili unos šećera, trebate biti svjesni skrivenih izvora šećera u vašoj prehrani. Mnogi prerađeni proizvodi, kao što su gazirana pića, slatkiši, kolači i sladoled, sadrže visoke količine dodanog šećera. Provjerite deklaracije proizvoda kako biste bili sigurni koliko šećera sadrže.

Također je važno znati da se šećer može naći i u namirnicama koje na prvi pogled možda ne izgledaju slatko, poput kečapa, umaka za salatu i gotovih obroka. Savjetuje se da se prehrana bazira na svježem voću, povrću, cjelovitim žitaricama, nemasnom mesu i ribi kako bi se smanjio unos šećera i održao zdrav oralni sustav.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar