Postoje li alternative kolonoskopiji?

Pacijenti koji su barem jednom bili podvrgnuti zahvatu odlučuju tražiti druge načine za provjeru crijeva bez kolonoskopije. Ponekad čak i priče onih koji su već položili takav ispit mogu biti veoma zastrašujuće. Bez sumnje, to nije prijatan proces, ali ima i neke prednosti u odnosu na druge metode inspekcije. Kolonoskopija, na primjer, omogućava ne samo procjenu unutrašnjeg stanja debelog crijeva, već i uzimanje uzorka materijala, ako je potrebno. Takođe omogućava uklanjanje neoplazme otkrivene tokom pregleda.

Razvijene su brojne tehnike za neinvazivno ispitivanje debelog crijeva. Jedan od nedostataka je što nije moguće uzeti biopsiju.

Kolonoskopija

Prije nego što govorimo o alternativama ovom metodu istraživanja, potrebno je reći koja je procedura. Kolonoskopija je instrumentalni pregled crijeva za procjenu njegove unutrašnje strukture. Ovaj pregled pomaže u dijagnostici neoplazmi različite prirode, divertikula, upalnih i infektivnih procesa i hemoroida.

Adekvatna priprema pacijenta za pregled omogućava da se zahvat izvede u najkraćem mogućem roku i dobiju tačni podaci!

Neophodno je da se pravilno pripremite za kolonoskopiju kako je ne biste morali ponavljati. Liječnik koji vam je propisao kolonoskopiju će vam reći kako to učiniti, ali postoje i opća pravila: dijeta bez pražnjenja crijeva, klistir za čišćenje ili upotreba posebnih preparata (npr. Fortrans).

Kako onda provjeriti debelo crijevo osim kolonoskopije?

  • Magnetna rezonanca.
  • Kompjuterska tomografija.
  • Rektoromanoskopija.
  • Irigoskopija.
  • Pregled kapsula.
  • Ultrazvučna kolonoskopija.

MRI (magnetna rezonanca)

Treba napomenuti da magnetna rezonanca ne može zamijeniti invazivnu proceduru. Često služi samo kao dopunska metoda. Crijeva se mogu pregledati sa ili bez kontrasta.

MRI takođe ima svoje nedostatke. Pored činjenice da ne postoji mogućnost uzimanja biopsije, potrebno je imati na umu da ovakva tomografija ne omogućava tačnu identifikaciju same patološke mase, samo posredno možete suditi o strukturi otkrivenog žarišta. Nesumnjivi nedostatak je cijena studije.

Kompjuterska tomografija

To je ujedno i dodatna dijagnostička metoda koja ne pruža sve informacije o stanju organa. U slučaju malog oštećenja sluznice, CT neće moći odgovoriti na pitanje njegove strukture i prirode.

CT je dopunjen mogućnošću stvaranja tr i-dimenzionalne strukture unutrašnjih organa. Ovaj pregled se naziva virtualna kolonoskopija. Može se reći da je slično normalnoj kolonoskopiji. Međutim, nije potpuna zamjena za standardnu ​​kolonoskopiju, jer ne može dobiti materijalne uzorke.

Recto-Crto-Romanascopy

U ovoj istrazi se vrši instrumentalna istraga rektuma. Neki izvori navode da rekto-romanoskopija može zamijeniti kolonoskopiju. Međutim, treba imati na umu da u ovom postupku crijeva pokazuje samo na udaljenosti od 30 cm od anusa.

Recto-Romanoskopija treba obaviti svakih 5 godina od 40 do 45 godina!

Kao što vidite iz gore navedenog, kolonoskopija se ne može zamijeniti. Međutim, u nekim se slučajevima možete osloniti samo na rektalno-rektumetriju.

Irigoskopija

To je X-Ray pregled creva pomoću kontrastnog agenta. Za to se koristi Barijev ovjes. Prema metodologiji, propisan je dvostruki kontrastni pregled. Prvo, crevo Lumen ispunjen je kontrastnim agentom, a zatim crijeva ispunjena vazduhom. To čini preciznu baštu crijevnog zida, što omogućava vizualizaciju potencijalnih lezija, neoplazmi i čira.

Neosporna prednost ove metode je njegova neuvisovnost. Međutim, također je nemoguće dobiti materijal i nije uvijek moguće utvrditi tačno gdje se nalazi na crijevnom zidu neoplazma. Expert koji na taj način ispituje crevu neće moći ispraviti dijagnozu u složenom slučaju.

Istraživanje kapsule

Ovaj postupak se najčešće propisuje za pacijente koji zbog svoje anatomije ne mogu izvesti standardnu ​​kolonoskopiju. Ovo je još jedan alternativni način ispitivanja crijeva. Kapsula je mala i pacijent ne uzrokuje mnogo nelagode prilikom gutanja. Sve vrijeme, kada se kapsula kreće kroz probavni trakt, čini snimke. Te se slike prenose na uređaj za snimanje. Kad kapsula prirodno izlazi, materijal ocjenjuje stručnjak.

Uprkos očiglednoj jednostavnosti ispitivanja, kapsule imaju značajan nedostatak. Ponekad je vrlo teško procijeniti lokalizaciju neoplazme, posebno u sigmoidnom debelom kolupu, koji ima namotajni put.

Mogli biste reći da kolonoskopiju kapsula nije loša alternativa kolonoskopiji. Za razliku od drugih metoda, omogućava cjelokupnu crijevu da procijeni.

Ultrazvuk

Ultrazvučni pregled je test za brzo skrining. Ovo ispitivanje crijeva bez kolonoskopije može se izvesti transabdominal, tj. kroz trbušni zid. Zbog mogućnosti ultrazvuka, može se procijeniti stanje podružnice i mišićnih slojeva crevnog zida. Ako se može prikazati analni kanal koji se ne može vidjeti kroz trbušni zid, ultrazvuk se može izvesti intraluminalno s rekturnom sondom.

Općenito, ultrazvuk je naveden u sljedećim slučajevima:

  • Ako kolonoskopija pokaže prisustvo raka.
  • Da biste dijagnosticirali patologiju kolona.
  • Ako je pacijent u opasnosti od raka debelog creva.
  • Ako osoba ima kliničke znakove oštećenja na probavnom sistemu.

Svaka dijagnoza temelji se na kombinaciji podataka iz različitih istražnih metoda. Ovo je jedini način za dobivanje sveobuhvatnih informacija.

Možemo vidjeti da nema savršene zamjene za kolonoskopiju. Neke od gore navedenih dijagnostičkih tehnika mogu se međusobno nadopuniti kako bi dobili ispravnu dijagnozu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar