Posljedice ultrazvuka kod žena

Ginekolozi daju prednost transakcionalnom ultrazvuku koji daje jasnu sliku karlice organa. Može se propisati trudničkim ženama jer pomaže nadgledati razvoj fetusa, također otkrivaju manje nepravilnosti i odrediti uzrok povećane napetosti u trbuhu. U svakom slučaju, ljekar odlučuje zašto je ovaj dijagnostički postupak prikladniji.

Nakon postupka prenosi se rijetko smeđe pražnjenje, donji trbušni bol i glavobolja mogu se pojaviti. Alarm treba aktivirati ako je krvavi pražnjenje visok i vaš ukupni dobrobit pogoršanja. Ova dijagnoza u trudnica ne bi trebala biti uzrok dužeg tonova, obilnog smeđeg ili krvavog ispuštanja, grčeva (bol i zatezanje u donjem dijelu trbuha i križa). Ako to nije slučaj, morate biti u pratnji specijalista.

Transvaginalni ultrazvuk ploda može se obaviti u ranoj trudnoći, ali najkasnije u 12. tjednu.

Prednost vaginalnog ultrazvuka je da se može vidjeti i male ciste jajnika, upalni procesi i mioma. U trudnica, testovi (bris) i takvo ispitivanje mogu precizno procijeniti razvoj fetusa. Ako je prisutna hiperponičnost, dijagnostika određuje uzrok povećanja i pomaže u poduzimanju mjera za uklanjanje opasnosti. Ovo je jedina opcija informacija za skrining u pretilim ženama.

Imajte na umu da transvaginalni ultrazvuk ima mnogo nedostataka sa svim svojim prednostima. Mnogo žena izveštavaju o samom procesu kao neugodno, a ponekad praće smeđi pražnjenje, trbuh koji je napetost (ton) i bol u donjem leđima. Obično su svi ti simptomi blagi i uskoro nestaju.

Preporučuje se da izvršite brisanje infekcije prije ultrazvuka. Uzimaju se najčešće snimljene briseve iz uretre, grlića i vagine. To pomaže u otkrivanju prisutnosti upale ili seksualno prenosive bolesti.

U kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom, bris pomaže u brzom identifikaciji uzroka upale, uvećanog jajnika i donjeg bolova u trbuhu.

Karakteristike ultrazvuka

Ako slijedite preporuke, vjerojatnost iritacije vaginalnih zidova tijekom ultrazvuka više puta se smanjuje. Međutim, sonda može prouzrokovati mikrotraumatizaciju tkiva, tako da se nakon ispitivanja može pojaviti smeđi pražnjenje i bol u donjem dijelu trbuha. U rijetkim slučajevima može doći do glavobolje, tona u trbuhu ili treperi boli u području jajnika.

Ako nelagoda postane agresivna u obliku povećanih simptoma boli, smanjena apetita, groznica, a ako smeđa pražnjenje zamjenjuje krv, trebali biste vidjeti liječnika što je prije moguće. Ako imate ranu menstruaciju nakon postupka, ne biste se trebali uplašiti, ali morate obavijestiti svog ljekara. Doktor bi trebao utvrditi da je menstruacija, a ne opasno krvarenje.

U vaginu je umetnuta posebna sonda tokom ispitivanja. Pacijent treba opustiti mišiće karličnog poda i paziti na disanje. Kad ljekar vodi sondu duž donjeg zida vagine, nelagoda je dozvoljena, ali ne i jaka bol. U većini slučajeva iritacija uzrokovana istragom prati kratki smeđi pražnjenje, tako da ne biste trebali paničiti.

Ovisno o svrsi ispitivanja, ljekar bira odgovarajuću fazu ciklusa pacijenta. Na primjer, razumjeti kako rade jajnici, ultrazvučni pregled obavlja 5, 9, 11-15. Dan ciklusa. Prije ultrazvučnog ispitivanja mogu se poduzeti brisevi za infekcije i drugi testovi.

Zašto ultrazvuk izaziva bol?

Transvaginalni ultrazvuk često je propisan jer je pacijenta informativnog i sigurnog za pacijenta i, ako je žena trudna, za plod. Oni koji se žale na njihov dobrobit, kao što su prije intervencije, pa ih toliko boli da ponekad imaju težak korak na petama, treba shvatiti da je nakon studije poremetila ultrazvuk, orgulje neće biti pušten . To se može očitovati kao bol u donjem dijelu trbuha ili kao treptaj u području na kojem se nalazi jajnik.

Bolnice s visokim krvnim pritiskom mogu doživjeti glavobolju, a čak krvariti iz nosa zbog uzbuđenja i straha da su doživjeli. Oni koji pate od hipertenzije trebali bi obavijestiti svog ljekara o tome. Uvijek provjerite krvni pritisak prije i nakon transvaginalnog ultrazvučnog pregleda.

Tokom ispitivanja postoji opasnost od infekcije koja se povećava kada se izvrši biopsija. Doktorica treba obavijestiti ako imate temperaturu nakon ultrazvučnog pregleda, ako je vaš trbuh bolan i napeti (ton) ili ako jajnik nastavlja povrijediti. Trebali bismo obratiti pažnju na izgled krvavog kao i smeđeg pražnjenja u trudnica. Trudnice bi se trebale savjetovati sa liječnikom ako imaju groznicu i bolnu menstruaciju, ako se napetost dogodi u trbuhu ili su jajnici napete i ako imaju uporne glavobolje. Swab koji je uzet za ispitivanje može pomoći isključiti infekciju.

Šta učiniti nakon ultrazvučnog ispitivanja?

Ako nakon ultrazvuka, pražnjenje počinje postati smeđe, a zatim ulazi u krv i vaš ukupni dobrobit pogoršavanja, trebali biste posjetiti stručnjaku. Bregu se mora odmah odvesti da isključi infekciju. Moguće je da je to samo menstruacija, ponekad praćena tonarima (napetošću donjeg dijela trbuha) i boli (u slučaju upale jajnika). Međutim, da li je vaša menstruacija ili komplikacija počela sa odlučivanjem vašeg ginekologa.

Na pitanje zašto se pražnjenje može dogoditi nakon postupka, ljekari često kažu da pacijenti igraju strah. Međutim, u sljedećim slučajevima je potrebna konsultacija sa stručnjakom:

  • trbuh je napeto (u trudnoći);

  • jaki smeđi pražnjenje (trudnoća);
  • bol i zatezanje donjeg dijela trbuha;
  • prisutni su krvni ugrušci ili grimiznu krv;
  • imali ste menstruaciju odmah nakon postupka;
  • visoka tjelesna temperatura;
  • bol jajnika, posebno kod hodanja;
  • jaka glavobolja;
  • Visok krvni pritisak.

Ako imate ove simptome, vaš ljekar može obavljati brojne preglede, uključujući povlačenje brisa za analizu. Ako je krv prisutna, ne pretpostavljajte. Samo će ginekolog odrediti da li je menstruacija ili je žena potrebna hitna hospitalizacija.

Trudnice bi se trebale sjetiti da ako trbuh bude napečen, a donjeg tijela povlači, to znači početak prevremenih grčeva. Tokom trudnoće bilo kakvo pražnjenje je opasno, uključujući smeđe i rijetke, pa još više ako je prokleto. Swab i cijeli pregled pomoći će u isključenju infekcije. Žena bi trebala biti upozorena i slijediti preporuke ljekara.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar