Poliklikski jajnici: laparoskopski tretman

Policistični sindrom jajnika i dalje je vrlo tematska tema u ginekologiji i endokrinologiji. Točni uzroci i mehanizmi njegovog formiranja još nisu identificirani. Laparoskopija u policističnim jajnicama igra važnu ulogu u dijagnosticiranju i liječenju, a zbog takvih intervencija, mnoge žene, otporne na konzervativno liječenje, dobile su sretnu priliku da postanu majke.

Za žene s policističnim jajnicama, karakteriziraju ih:

 • Poremećaji ovulacije do potpunog izostanka, promjene u menstrualnom ciklusu. Kao rezultat toga, pritužbe se odnose na nemogućnost zatrudnjenja.
 • Povišeni nivoi muških hormona (povećani prevladavanje, grubi glas i druga manifestacija).
 • Ostali metabolički poremećaji (poremećaji metabolizma lipida ─ Dislipidemijski, poremećaji metabolizma ugljikohidrata ─ Dijabetes).
 • Proširenje jajnika, promjene u obliku i strukturi.

Ovaj sindrom može se pojaviti u adolescenciji ili kasnije u životu kao rezultat endokrinih poremećaja. Vjeruje se da postoji nasljedna predispozicija za ovu bolest.

Mnoge se žene pitaju jesu li policistični jajnici i trudnoća kompatibilni.

Nemogućnost zatrudnjenja

Sa sindrom od policističnog jajnika, praktično je nemoguće da žena zatrudni jer nema ovulacije. Normalni procesi sazrijevanja folikula u jajnicima su poremećeni. Obično se folikula raste i sazrijeva i spremna je puknuti na određeni dan ciklusa i otpustiti jaje koja putuje na maternicu nakon što se probiju nalozi i mogu se kasnije oploditi.

Ako se folikul ne pukne, trudnoća je nemoguća.

Zašto se tretira sindrom policističnih jajnika?

Policistični sindrom jajnika trebalo bi se tretirati holistički kao

 • izaziva neplodnost.
 • Povećava rizik od raka maternice mukoze.
 • Izaziva mnogo metaboličkih poremećaja, uključujući otpornost na inzulin s razvojem dijabetesa tipa 2, koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Liječenje pacijenata s sindrom od policističnog jajnika zasnovan je na konzervativnom tretmanu. Treba se nastojati postići normalnu težinu (ako je gusta), normalni metabolički procesi, normalno ovulaciju i menstrualni ciklus.

Ovulacija se može postići upotrebom antiestrogenskih lijekova koji se vezuju za receptore jajnika i hipofize i uzrokuju pojačano oslobađanje gonadotropnih hormona i na taj način stimuliraju ovulaciju.

Laparoskopija kod sindroma policističnih jajnika koristi se kod pacijenata koji nisu osjetljivi na konzervativno liječenje. Doktor sam odlučuje da li je potrebna laparoskopija ili se razmatra liječenje lijekovima.

Laparoskopska hirurgija

Laparoskopija se dugo smatrala standardom za dijagnosticiranje sindroma policističnih jajnika. Sa razvojem i unapređenjem ultrazvučne opreme i tehnika, laparoskopija je postala i jedan od glavnih vidova hirurškog lečenja sindroma policističnih jajnika i drugih uzroka neplodnosti.

Najčešća vrsta operacije u ovom slučaju je klinasta resekcija. Osim resekcije, postoje i druge modernije metode laparoskopskog liječenja jajnika kod policističnih jajnika (od uklanjanja gornjeg kortikalnog sloja do utjecaja na tkivo organa različitim fizičkim faktorima).

Izbor operacije zavisi od trajanja bolesti, njene prirode i specifičnosti pacijenta, a određuje ga lekar koji prisustvuje.

Prednosti

Prednosti laparoskopije jajnika koja se koristi kod policističnih bolesti su sljedeće:

 • Nemogućnost hiperstimulacije jajnika i rezultirajuća trudnoća s višestrukim fetusima.
 • Mogućnost isključivanja drugih faktora neplodnosti koje možda ranije nismo otkrili. Na primjer, ukapljivanje adhezija u zdjelici.
 • Male traume, brz oporavak i povratak normalnom načinu života.
 • Velike šanse za ponovno uspostavljanje ovulatornog menstrualnog ciklusa, što omogućava rođenje djeteta.

Kontraindikacije

Laparoskopija nije moguća kod sindroma policističnih jajnika:

 • tokom menstrualnog krvarenja.
 • Tokom aktivnih upalnih procesa.
 • Kod poremećaja zgrušavanja krvi.
 • U slučaju teškog opšteg stanja pacijenta.

Priprema i opis postupka

Prije zahvata žena prolazi sve potrebne preglede kod ljekara.

Zadnji obrok dan prije zahvata mora biti najmanje u 18 sati. Prije spavanja radi se klistir za čišćenje.

Laparoskopija se izvodi u opštoj anesteziji. U karličnu šupljinu se kroz male rezove ubacuju specijalni instrumenti, kojima se rade sve potrebne intervencije na jajnicima.

Resekcija klina jajnika jedan je od glavnih načina za indukaciju ovulacije u policističnom bolešću. Pri tome se rezovi klina izrađuju u tkivu jajnika. Laparoskopski rezovi na jajnicima su velike vjerojatnosti pomažući da potakne ženski vlastiti ciklus ovulacije.

Rezultati

Nekoliko dana nakon postupka, postoji reakcija slična menstruaciji, a nakon nekoliko tjedana dogodi se ovulacija (to se može odrediti na osnovu bazalne temperature ili sa posebnim testovima).

Ako u nekoliko ciklusa ne postoji ovulacija, potrebna je dodatna podrška pomoću medicinske terapije. Opća situacija je ispravljena.

Trudnoća nakon laparoskopije jajnika s policističnom bolešću obično se javlja u prvoj godini ako je Laparoskopija pomogla. Zatim, s vremenom, njegova vjerovatnost postepeno opada.

Stoga, ako tretman uspije obnoviti menstrualni ciklus ovulacije, žena ima uspješnu bebu.

Ako se trudnoća još uvijek ne dogodi u prvoj godini nakon operacije, treba uzeti u obzir in vitro oplodnja.

Liječenje žene s sindrom od policističnog jajnika trebao bi biti sveobuhvatan i mora kombinirati različite pristupe konzervativnim i hirurškim. S pravom kombinacijom oboje, žena ima najviše šansi za izlječenje i postajanje trudnoće.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar