Poboljšati disanje kod astmatičara

Disanje je prirodna funkcija organizma koja je od suštinskog značaja za život. Međutim, kod osoba koje boluju od astme, disanje može biti otežano i izazivati nelagodu. Astma je hronična upalna bolest disajnih puteva koja uzrokuje sužavanje i oticanje bronhija. To može dovesti do simptoma kao što su otežano disanje, kašalj, zviždanje u grudima i nedostatak daha.

Postoji nekoliko načina koji mogu pomoći astmatičarima da poboljšaju svoje disanje. Najvažnije je da se nauče tehnike pravilnog disanja koje mogu pomoći u opuštanju mišića disajnih puteva i smanjenju simptoma astme. Jedna od takvih tehnika je abdominalno ili duboko disanje, koje podrazumijeva da se dah vodi iz dijafragme, a ne iz grudi. Ova tehnika omogućava veću količinu kiseonika da stigne do pluća i može pomoći u olakšanju disanja.

 • Drugi korisni savjet je izbjegavanje okidača koji mogu izazvati napad astme. To mogu biti alergeni poput prašine, dlake kućnih ljubimaca, grinje ili polena, kao i zagađenje zraka ili cigaretni dim. Identifikacija i izbjegavanje ovih okidača može značajno poboljšati kvalitetu disanja kod astmatičara.
 • Važno je također redovno koristiti propisanu terapiju. To može uključivati inhalatore koji šire bronhije i smanjuju upalu. Redovno uzimanje lijekova može pomoći u kontroli simptoma astme i smanjenju napada.
Poboljšati disanje kod astmatičara
Tehnike pravilnog disanja
Izbjegavanje okidača
Korištenje propisane terapije

Uz pravilno disanje, izbjegavanje okidača i redovno korištenje terapije, astmatičari mogu poboljšati kvalitetu svog disanja i života. Važno je da se konsultiraju sa svojim ljekarom o pravilnom upravljanju astmom i tokom napada astme.

Poboljšanje disanja kod osoba s astmom

Astma je hronično stanje koje može ozbiljno utjecati na disanje i kvalitet života. Srećom, postoje neke strategije i tehnike koje mogu pomoći poboljšanju disanja kod osoba s astmom. Evo nekoliko korisnih savjeta:

 1. Izbjegavajte okidače: Identifikujte i izbjegavajte supstance koje mogu izazvati astmu, poput dima, alergena, prašine ili jakih mirisa. Održavajte čist i bez prašine okoliš i koristite klima uređaj s filterom za čišćenje zraka.
 2. Redovito uzimajte lijekove: Pratite upute svog ljekara i uzimajte propisane lijekove redovito. To može uključivati inhalatore za ublažavanje simptoma astme i dugotrajne lijekove za kontrolu upale disajnih puteva.
 3. Prakticirajte vježbe disanja: Vježbe disanja mogu pomoći jačanju dišnih mišića i poboljšanju kontrole disanja. Jedna od korisnih tehnika je duboko disanje, gdje duboko udahnete kroz nos i izdahnete kroz usta polako i potpuno. Možete tražiti savjet od fizioterapeuta ili instruktora joge za specifične vježbe disanja koje odgovaraju vašim potrebama.
 4. Održavajte zdrav način života: Vodite zdravu i uravnoteženu prehranu, redovno vježbajte i održavajte zdravu tjelesnu težinu. To može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od astmatičnih napada.
 5. Konzultirajte se sa ljekarom: Redovno posjećujte ljekara i pratite upute. Ljekar će moći prilagoditi terapiju i pružiti vam najbolje savjete za upravljanje astmom i poboljšanje disanja.

Uz pravilan tretman i primjenu ovih strategija za poboljšanje disanja, osobe s astmom mogu smanjiti simptome i poboljšati svoj kvalitet života.

Pristupi poboljšanju disanja

Pristupi poboljšanju disanja

Poboljšanje disanja kod osoba koje boluju od astme može biti izuzetno važno za njihovo zdravlje i kvalitet života. Evo nekoliko pristupa koji mogu pomoći u olakšavanju disanja kod astmatičara:

1. Korištenje inhalatora

Korištenje inhalatora sa bronhodilatatorima može biti efikasna metoda za trenutno olakšanje disanja kod astmatičara. Inhalator je prenosivi uređaj koji omogućava unošenje lijeka (bronhodilatora) izravno u pluća, što pomaže u opuštanju bronhija i otvaranju disajnih puteva. Astmatičari bi trebali pratiti preporuke svog ljekara o pravilnom korištenju inhalatora i koristiti ga po potrebi, kako bi ublažili simptome i poboljšali protok zraka.

2. Vježbe disanja

Vježbe disanja mogu biti korisne za astmatičare kako bi unaprijedili protok zraka i olakšali disanje. Tehnike poput dubokog disanja, postepenog disanja i ekshalacije kroz usne možda mogu umanjiti napade astme i poboljšati kapacitet pluća. Uz to, vježbanje disanja može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, što može biti okidač za astmatične napade. Osobe sa astmom bi trebale razgovarati sa svojim ljekarom ili terapeutom kako bi naučile pravilne tehnike vježbanja disanja i redovito ih primjenjivali.

Uz ovih pristupe, važno je da astmatičari redovno uzimaju propisane lijekove, izbjegavaju okidače koji im pogoršavaju simptome astme, kao što su dim, alergeni ili promjene vremena, i slijede savjete ljekara za upravljanje svojom bolešću. Javite se svom ljekaru ako iskusite bilo kakve promjene ili pogoršanje simptoma astme, kako bi zajedno pronašli najbolji pristup za poboljšanje disanja i kvaliteta života.

Kontrolisati okolinu

Kontrolisati okolinu

Za astmatičare je važno da kontrolišu okolinu kako bi poboljšali disanje i smanjili mogućnost izazivanja napada astme. U nastavku su neki koraci koje možete preduzeti kako biste stvorili sigurno i zdravo okruženje:

 • Čistite redovno: Redovno čišćenje kuće je ključno kako biste smanjili prisustvo alergena koji mogu izazvati napade astme. Usisavajte tepihe i prostirke, obrišite prašinu sa površina, operite posteljinu i zavese i čistite vazdušne filtere na klima uređajima.
 • Izbegavajte duvanski dim: Duvanski dim može izazvati ili pogoršati simptome astme. Ako pušite, pokušajte prestati, a ako živite sa pušačem, zamolite ih da puše izvan kuće ili u posebnoj prostoriji.
 • Smanjite prisustvo alergena: Alergeni kao što su grinje, kućna prašina, dlake kućnih ljubimaca i buđ mogu izazvati alergijske reakcije kod astmatičara. Redovno čistite posteljinu i zavese, usisavajte tepihe i prostirke, i držite kućne ljubimce izvan spavaće sobe.
 • Ventilacija: Osigurajte dobru ventilaciju u prostorijama. Otvorite prozore kako biste omogućili protok svežeg vazduha.

Ovi koraci mogu pomoći u stvaranju zdrave okoline za astmatičara i smanjiti mogućnost izazivanja simptoma astme. Redovno čišćenje i održavanje čiste okoline su ključni za dobro disanje i kontrolu astme.

Vježbe disanja

Astma je hronična bolest koja može značajno utjecati na disanje. Uzimanje lijekova i slijedi savjete ljekara je ključno, ali postoje i određene vježbe disanja koje mogu pomoći u kontroli simptoma astme. Vježbe disanja će pomoći astmatičarima da prošire svoje disajne puteve, smanje napetost mišića i poboljšaju uopšte disanje.

Jedna od korisnih vježbi disanja je “izdisanje kroz usnu harmoniku”. Za ovu vježbu trebate usnama stvoriti oblik harmonike i polako izdisati dok zvuk prolazi između usana. Ova tehnika pomaže u produžavanju izdisaja i smanjenju napetosti u disajnim putevima.

Druga korisna vježba je “duboki udah i polagani izdah”. Za ovu vježbu trebate duboko udahnuti kroz nos, zadržati dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnuti kroz nos ili usne. Ova tehnika pomaže u proširenju disajnih puteva i smanjenju stezanja mišića.

Korištenje inhalatora za poboljšanje disanja kod astmatičara

Inhalatori su važan dio terapije za astmatičare i pomažu u olakšavanju disanja. Postoje različiti tipovi inhalatora, a svaki ima svoje prednosti i način upotrebe.

Inhalatori se koriste za isporuku lijekova direktno u pluća, čime se postiže brže i efikasnije djelovanje. Astmatičari obično koriste dva tipa inhalatora: nebulizator i inhalator sa dozatorom.

Nebulizator je uređaj koji pretvara tečni lijek u fini aerosol, koji pacijent udiše putem maske ili usnika. Ovaj tip inhalatora je pogodan za djecu i osobe sa teškoćama u disanju, jer je jednostavan za korištenje. Jednostavno se napuni špricom sa tečnim lijekom i priključi na nebulizator, koji će zatim pretvoriti lijek u finu maglu.

Inhalatori sa dozatorom se sastoje od metala ili plastike i imaju dozator koji oslobađa određenu dozu ljekovite supstance. Da bi se inhalator pravilno koristio, potrebno je prvo protresti inhalator, a zatim pritisnuti dozator i istovremeno duboko udahnuti. Ovaj tip inhalatora je praktičan za korištenje i može se nositi sa sobom u torbici ili džepu.

Tipovi inhalatora i način upotrebe
Tip inhalatora Način upotrebe
Nebulizator Udahnuti lijek putem maske ili usnika nakon što se tečni lijek pretvori u finu maglu
Inhalator sa dozatorom Protresti inhalator, pritisnuti dozator i duboko udahnuti

Korištenje inhalatora je važno za kontrolu simptoma astme i poboljšanje disanja. Astmatičari trebaju redovno pratiti uputstva ljekara kako bi osigurali pravilnu upotrebu inhalatora i postigli maksimalne rezultate u terapiji. Ukoliko astmatičar ima problema sa korištenjem inhalatora, treba se obratiti svom ljekaru ili farmaceutu za dodatne informacije i savjete.

Prirodni lijekovi za poboljšanje disanja

Prirodni lijekovi za poboljšanje disanja

Problem astme može biti vrlo neugodan i ograničavajući, ali postoje neki prirodni lijekovi koji mogu pomoći poboljšanju disanja i smanjenju simptoma. Ovi prirodni lijekovi mogu biti korisni kao dodatak terapiji lijekovima koje je propisao ljekar.

1. Med i đumbir

Med i đumbir su prirodni sastojci koji imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u ublažavanju simptoma astme. Možete napraviti čaj od đumbira tako da narezani đumbir kuhate u vodi nekoliko minuta, a zatim dodate med. Ova kombinacija može smiriti iritaciju disajnih puteva i olakšati disanje.

2. Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u ajurvedskoj medicini i ima protuupalna svojstva. Možete je dodavati u različita jela ili napraviti čaj od kurkume. Ovaj začin može pomoći u smanjenju upale u disajnim putevima i olakšati disanje kod astme.

3. Eukaliptusovo ulje

Eukaliptusovo ulje ima svojstva koja mogu pomoći kod problema sa disanjem. Možete napraviti inhalaciju dodavajući nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u vruću vodu, zatim prekriti glavu ručnikom i udisati paru. Ova inhalacija može otvoriti disajne puteve i olakšati disanje.

 • Prirodni lijekovi poput meda i đumbira, kurkume i eukaliptusovog ulja mogu biti korisni za poboljšanje disanja kod astme.
 • Ovi prirodni lijekovi mogu imati protuupalna svojstva i pomoći u smanjenju upale u disajnim putevima.
 • Međutim, uvijek je važno konsultirati se sa ljekarom prije korištenja bilo kojeg dodatnog sredstva za liječenje astme.

Aromaterapija za poboljšanje disanja kod astmatičara

Aromaterapija je prirodna metoda koja se može koristiti za ublažavanje simptoma astme i poboljšanje disanja kod astmatičara. Ova terapija se bazira na upotrebi esencijalnih ulja, koja imaju ljekovita svojstva i mogu pružiti olakšanje od upale i suženja disajnih puteva.

Kako aromaterapija može pomoći kod astme?

Esencijalna ulja koja se koriste u aromaterapiji mogu imati protuupalno, antispazmodično i antialergijsko djelovanje, što može pomoći kod astme. Ova ulja se udišu ili nanose na kožu, gdje mogu djelovati na tjelesne sisteme i olakšati disanje.

 • Lavanda: Lavanda je jedno od najpoznatijih esencijalnih ulja koje se koristi u aromaterapiji. Ona ima umirujući učinak i može pomoći kod napada astme, smanjujući stres i opuštajući disajne puteve.
 • Čempres: Čempresovo ulje se često koristi za podršku respiratornom sistemu. Ono može pomoći kod oslobađanja sluzi, smanjenja zagušenja i olakšanja disanja.
 • Đumbir: Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Kada se koristi u aromaterapiji, đumbirovo ulje može smanjiti upalu i oticanje disajnih puteva kod astme.

Preporučuje se da se prije korištenja aromaterapije konsultujete sa stručnjakom ili aromaterapeutom koji će vam pomoći odabrati prave vrste ulja i način primjene. Također je važno obratiti pažnju na eventualne alergijske reakcije i preosjetljivost na određena ulja. Aromaterapija može biti koristan dodatak u upravljanju astmom, ali nikako ne treba zamijeniti tradicionalne medicinske tretmane i redovne posjete ljekaru.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar