Normalne vrijednosti za maksimalno mjerenje protoka kod djece i odraslih

Krajnji metrički protok je medicinski izraz engleskog porijekla, što znači “brzinu protoka zraka na visini izdisaja”. To je važna tehnika jer može indirektno saznati kako bronhijalno stablo funkcionira. Nakon mjerenja maksimalnog protoka, vrijednosti specijalista mogu pomoći u utvrđivanju da li pacijent ima respiratornu bolest u prošlosti.

Šta je mjerni uređaj?

Za mjerenje protoka zraka, potreban vam je poseban komad opreme koji se naziva maksimalni mjerač protoka. Izgleda kao cijev s usnicama na jednom kraju i rupa na drugom kraju kroz koju dolazi protok zraka. S jedne strane tijela je skala i klizač pored njega. Dostupan je za djecu i odrasle. U prvom slučaju, razmjera ima maksimalnu vrijednost od 400, a u drugom slučaju 800. Mjerna jedinica je litra u minuti.

Bolesti koje mogu zahtijevati rezultate ovog mjerenja

 1. Bronhijalna astma;
 2. hronična opstruktivna plućna bolest;
 3. Hronični bronhitis.

Astma je na vrhu svih bronhopulmonalnih patologija. U astmi, pad ispod norme je pokazatelj početka napada.

Kako pravilno koristiti uređaj?

Važno je da i odrasli i djeca nauče kako pravilno koristiti uređaj. Inače, netačna mjerenja mogu iskriviti rezultat i daljnju interpretaciju. Najbolje je da savjetujete svog ljekara, nakon čega slijedite upute za upotrebu uređaja.

Da biste pravilno mjerili, morate udisati što više zraka u pluća i izdahnite ga što je brže moguće u cijev.

Treba izdisati kao da želite ukloniti bilo kakve zamišljene nečistoće u šupljini cijevi sa zračnim mlazom. Najveći mogući izdisaj je ključ uspješnih rezultata. Općenito, treba uzeti u obzir sljedeće korake:

 1. Provjerite je li indikator (klizač) instaliran na etiketi “nula”.
 2. Čvrsto držite usta u usta i zatvorite nos dok udišete zrak u pluća.
 3. Udahnite udisanjem.
 4. Zapišite rezultat i dvaput ponovite postupak i ne zaboravite vratiti indikator na nulti položaj.
 5. Odaberite najbolji rezultat mjerenja i zabilježite ga.
 6. Uporedite čitanja sa normalnim vrijednostima.
 7. Ako se lijek treba udisati, maksimalna brzina zraka treba mjeriti prije i 15 minuta nakon udisanja.
 8. Mjerač vršnog protoka je prilagođeni uređaj. Odmah nakon upotrebe treba ga oprati (može i deterdžentom), isprati i osušiti. Ako je potrebno, može se rastaviti: usnik se može ukloniti, kućište se može podijeliti na dva dijela i zatim lako ponovo sastaviti.

Preporučujemo da maksimalni protok mjerite u isto doba dana: ujutro i uveče!

Koji je ispravan način evaluacije rezultata?

Prije mjerenja maksimalnog protoka, vrijednosti za djecu i odrasle dostupne su u tabeli (grafikon) – treba ih koristiti kao smjernicu. Kada dijete, muškarac ili žena dobiju odgovarajući rezultat, on se mora pomnožiti sa faktorom. Vrijednosti treba uporediti sa tabelom za mjerenje maksimalnog protoka kod djece i odraslih.

Nakon gornjeg mjerenja protoka, norma će se uzeti u obzir ako je vrijednost u zelenoj zoni. Ako je vršna vrijednost protoka izdisaja veća od 80%, zdravstveni status će se ocijeniti kao granica između relativnog zdravlja i manifestacije bolesti. Maksimalna stopa izdisaja će biti između 60% i 80%. Značajno pogoršanje se primjećuje kada je brzina u crvenoj zoni, sa brzinom izdisaja manjom od 60%.

Definiranje rezultata po zoni

Ako su vrijednosti u crvenoj zoni, to znači da je bolest prešla u period pogoršanja. U tom slučaju pacijent ima problema s disanjem čak i u mirovanju. Pomoćni mišić učestvuje u disanju. Stanje zahtijeva lijekove, a ponekad i hitno liječenje.

Da bi se pravilno razumjelo očitavanje mjerača vršnog protoka, dijagram se sastoji od tri područja prikazana u tabeli. Trebali biste početi koristiti uređaj kada ste u remisiji, tj. bez većih znakova bronhospazma. Općenito, procjena rezultata uključuje starost i visinu pacijenta pored spola. To se također odnosi na normu kod odraslih i na sve varijante patologije prikazane u tabelama.

Prije nego što obratimo pažnju na norme za mjerenje protoka vrha, tabela za djecu, uključujući adolescente (do 15 godina), ne uzima u obzir spol djeteta, već samo visinu – ovo je važno uzeti u obzir.

Približne vrijednosti za normalne vrijednosti prije 15. godine

Zapamtite da se u tablici koje se odnosi na norme za maksimalni protok u djece, prosječne vrijednosti prikazane bez razmatranja pojedinačnih karakteristika tijela. Čak ni godina djetetovog života.

Ispod možete vidjeti tablicu za mjerenje najvećeg protoka kod žena.

Normalne vrijednosti za žene

Dob
Visina 20 30 40 50 60
150 474 515 517 502 470
160 490 532 535 518 488
170 506 552 552 534 503
180 475 565 568 552 518

Ako se mjerenje maksimalnog protoka vrši u odraslom čovjeku, u tablici maksimalnog mjerača protoka treba vidjeti normalne vrijednosti.

Normalne vrijednosti za muškarce

Dob
Visina 20 30 40 50 60
160 491 532 535 520 590
170 607 552 555 536 505
180 523 565 570 551 551
190 535 581 582 565 565

Najveće vrijednosti protoka za djecu i odrasle u tablici su relativne vrijednosti. Prema nalazima, konačna riječ mora imati specijalista za procjenu situacije. Bez obzira na vrijednost tablice, pojedinačne vrijednosti treba smatrati određeno u roku od nekoliko dana u dobrom zdravlju i bez napada.

Kako trčati stol?

Morate dobiti bilježnicu u okviru da biste zadržimo grafikon. Ne trebate odrediti brzinu izdisaja u prvom pokušaju. To će morati izdisati najmanje tri puta. Najbolji rezultat uzima se u obzir. Podaci u obliku tačaka u bilježnici trebaju biti napisani ujutro i navečer. Točke se zatim povezuju s linijom i na taj način dobivaju grafikon.

Preporučuje se da se bilješke svakodnevno bilježe pod grafikonom, što ukazuje na dodatne informacije o uzimanju lijekova, faktora koji utječu na promjene dobrobiti, bolesti itd.

Svakodnevno određivanje najveće frekvencije izdisaja je naporan zadatak. Sjetite se, međutim, da će dobro nadgledanje pomoći u dozirnim lijekovima. Određivanje dobrobiti, uzimajući u obzir tri područja, pomoći će predvidjeti nadolazeći napad da spriječi hitni prijem u bolnicu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar