Nephroscintigrafija – vrlo informativni radioazotopski pregled bubrega

Nephroscintigrafija je bubrežni zračenje zračenja na temelju uznemirenosti, apsorpcije, akumulacije i eliminacije radionuklida. Dinamična nephroscintigrafija počela se aktivno koristiti kao dijagnostički alat u drugoj polovini 20. stoljeća. Studije su pokazale da se zdravo i oštećeno bubrežno tkivo različito distribuiraju radiofarmenije (RFS). Ovaj fenomen se koristi za određivanje funkcionalne aktivnosti tijela.

Nephroscintigrafija se smatra sigurnim ispitivanjem, jer se radioizotop brzo razgrađuje i eliminira iz tijela sa niskim efektom. Akumulirani RFP bilježi posebna gama kamera u koju je pacijent instaliran. Čitava istraga prikazana je na filmu u seriji serije.

Vrste scintigrafije bubrega

Razlikujemo statičku i dinamičnu nephroscintigrafiju. Izbor ljekara zasnovan je na potrebi za dobivanjem određenih informacija o bubregu.

Statička scintigrafija

Slike se uzimaju 15-50 minuta nakon što je radionuklid ubrizgavan u tijelo. Čitav proces traje oko 30 minuta do 3 sata. Statička nefroscifintigrafija koristi se za ispitivanje veličine, oblika i obrisa bubrega, njihovog položaja u retroperitonealnom prostoru, topografskim karakteristikama, strukturnim abnormalnostima i patološkim promjenama u bubrežnom tkivu kod odraslih ili djece zbog razlika u akumulaciji RFA.

Statička scintigrafija slična je ultrazvuku, tako da daje manje informacija i koristi se rjeđe od dinamične scintigrafije.

Dinamična scintigrafija

Šta je dinamična nephroscintigrafija? Slike zabilježi kretanje lijeka kroz krvotok, vene bubrega, njegova filtracija kroz kanale, navlake i distribuciju u parenhimu, ulazak u folikul, zdjelicu i ureter, a zatim u mjehur. Na osnovu dinamičnog ispitivanja, doktor dobija informacije o prirodi protoka krvi, razvoju kapilarne mreže, glomerularnog funkcije i postotka normalnog do neaktivne bubrežne parenhima.

Dinamična scintigrafija podijeljena je u dvije vrste:

 1. Renografija sa radioizotopom (proučavanje cevastih sekrecije snimanjem renograma koji prikazuje prelazak vaskularne, izlučivanja i eliminacije RFP-a). Neizvjesnost 15%.
 2. Dinamična nephroscintigrafija (varira u tome da neki detektori gama hvataju radionuklide signale u perinenom prostoru i druge direktno u samu bubregu). Postotak greške je 5%.

Lijekovi koji se koriste u scintigrafifi

Pripreme Tehnički u koloidnom rješenju imaju najmanje radioksičnost. Takođe se često koriste u koštanoj scintigrafifiji. Pentatech 99MTC je toksičniji u studijama glomerularnog filtracije. Treća priprema (natrijum-jodohippurat) je radioaktivnija od prethodnih, ali može se odrediti bubrežnim parenhimom, glomerularnom filtracijom i cevastim sekrecijom. Zbog negativnih efekata na telo, upotreba ovog RFP-a u djece je ograničena. Izbor koji će se koristiti radiofarmace ovisi o svrsi studije koje odredi ljekar.

Indikacije za nephroscintigrafiju

 1. Bubrežni zatajenje (akutni ili hronični) da razjasni stepen i uključuju oštećenje bubrega.
 2. Kongenitalne nepravilnosti organa, strukturne nedostatke.
 3. Poremećaji odvoda mokraće, karakterizirani razvojem hidronefroze.
 4. Sumnjivi metastatski mokraćni trakt.
 5. Prije operacije na bubregu kako bi se utvrdila taktika.
 6. Ispitivanje funkcije svakog bubrega.
 7. Diferencijalna dijagnoza bubrežne neoplazme (ciste, rak).
 8. Nakon tretmana za određivanje funkcionalne aktivnosti bubrega (praćenje terapije).
 9. Procjena vitalnosti bubrežne parenhim nakon povrede.

Kontraindikacije

Budući da se bubrežni pregledi obavljaju pomoću radioizotopa, njihova upotreba je ograničena u sledećim grupama pacijenata:

 • Oni sa istorijom alergije na radioizotop (vrlo rijetko ili su blage nuspojave).
 • Trudnice (jer postoji rizik od ozračenja bebe, nefroscintigrafija u ovoj kategoriji žena vrši se strogim vitalnim znakovima).

 • Tokom dojenja (prekinite dojenje dok uklanjate radioizotop).
 • U teškim i slabim pacijentima koji su zaključani u krevet.

Bubrežna scintigrafija je kontraindicirana nakon svake operacije, jer postoji povećan rizik od akumulacije RFI u rani.

Onkološki pacijenti nakon radioterapije mogu izvoditi nefroscintigrafiju samo nakon 3 mjeseca (nakon hemoterapije nakon 2 tjedna). Nakon ispitivanja radionuklida ostalih organa, preporučljivo je pričekati nekoliko tjedana da radionuklid bude u potpunosti eliminiran iz tijela.

Priprema za istragu

Posebna priprema pacijenta za radioazotopsko ispitivanje bubrega obično nije potrebna. Ponekad vas ljekar može zamoliti da ispunite svoj mjehur, ali postupak se obično vrši bez punjenja mjehura. Bolje je doći na prazan želudac kako bi se izbjegli neugodna osjećanja (mučnina, povraćanje). Čitav pregled traje 90 minuta (ponekad malo duže ili manje) i odvija se u odjelu nuklearne medicine u posebnom fotoaparatu Gamma, montirana iznad pacijenta. U nekim slučajevima tema sjedi ispred aparata.

Nakon intravenske ubrizgavanja radiofarme, medicinsko osoblje napušta sobu i nastavlja da prati pacijenta iz druge sobe kroz prozor. Niko se ne bi trebao premjestiti ili govoriti tokom predavanja bubrega. Ako je potrebno, ljekar može tražiti da promijenite položaj tijela. Pored toga, tokom scintigrafije, medicinska sestra će ponuditi administraciju lijekova (diuretika ili za smanjenje krvnog pritiska). Ovo su neophodno da u trenutno vreme razjasni bilo kakve nepravilnosti.

Nakon procesa scintigrafija

Nakon ispitivanja pacijent se vraća u uobičajeni način života, ne postoji ograničenje ponašanja ili unosa hrane. RFP će se raspadati i prirodno ga ukloniti iz tijela. Neugodni trenuci mogu biti zajednička potreba za mokrenjem, a ponekad i povećanje krvnog pritiska u unaprijed-podeledskoj grupi.

Da bi se ubrzalo izlučivanje radioaktivnog izotopa, preporučljivo je piti najmanje 3 litre vode dnevno 2-3 dana!

Scintigrafski filmovi tumače i opisuju nadležni ljekar. Tumačenje navodi stupanj bubrežne disfunkcije (sekretarne ili ekskluzivne), topografske i strukturne karakteristike, veličine, promjene urodinamici, oštećeno akumulacija radioizotopa i druge aspekte. Na osnovu nalaza, tretiranje urologa ili nefrologa određuje tretman ili potrebu za daljnjim ispitima.

Komplikacije nefroscintigrafija

Do sada nije prijavljeno nikakve komplikacije nakon ove vrste istrage. Dinamična bubrežna scintigrafija smatra se sigurnom, vrlo informativnom i tačnom postupkom za dijagnosticiranje bolesti bubrega. U usporedbi s ultrazvukom ili drugim dijagnostičkim metodama, može otkriti vrlo rane ili teške nepravilnosti bubrega.

Prvi nedostatak radioizotopijskog testiranja je da je oprema skupa, tako da svaka klinika ne može priuštiti. Drugi nedostatak je problem obuke visoko kvalificiranog osoblja i njezine redovne obuke. Dinamična ili statička nefroscifintigrafija u velikim javnim klinikama može se obavljati na temelju obaveznog zdravstvenog osiguranja ili na osnovu plaćanja usluga. Preduvjet je stroga medicinska indikacija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar