Najbolje 5 vježbi za jačanje trbušnih mišića i dobivanje ravnog stomaka

Trbuh je jedan od najproblematičnijih dijelova tijela za mnoge ljude. San mnogih je imati ravan trbuh i vidljive trbušne mišiće. Za ostvarenje tog cilja važno je redovito vježbati i pravilno se hraniti. Pridržavajući se pravilne vježbe i prehrane, možete jačati mišiće trbuha i postepeno dobivati sve ravni trbuh.

 1. Plank: Plank je jedna od najučinkovitijih vježbi za jačanje mišića trbuha. Lezite na pod, oslonite se na podlaktice i prste nogu. Držite tijelo u ravnoj liniji, zategnite mišiće trbuha i držite se u tom položaju 30-60 sekundi. Ponovite vježbu 3 puta.

 2. Crunches: Crunches su vježba usmjerena na gornje trbušne mišiće. Lezite na leđa, savijte koljena i stavite ruke iza glave. Lagano podižite tijelo prema koljenima, napinjući trbušne mišiće. Vratite se u početni položaj i ponovite vježbu 15-20 puta.

 3. Leg raises: Leg raises su odlična vježba za donje trbušne mišiće. Lezite na leđa, ruke stavite uz tijelo, a noge ispružite prema stropu. Polako spustite noge prema podu, ali ne dodirujte ga. Ponovite vježbu 10-15 puta.

 4. Bicycle crunches: Bicycle crunches su kompleksna vježba koja angažira sve dijelove trbušnih mišića. Lezite na leđa, stavite ruke iza glave i savijte koljena. Podižite tijelo prema koljenu suprotne noge, dok se drugo koljeno izvodi prema naprijed. Ponovite vježbu 20-30 puta.

 5. Side plank: Side plank je vježba usmjerena na bočne mišiće trbuha. Lezite na bok, oslonite se na podlakticu i držite tijelo u ravnoj liniji. Držite se u tom položaju 30-60 sekundi, a zatim ponovite na drugom boku.

Redovito izvođenje ovih vježbi, uz pravilnu prehranu bogatu proteinima i vlaknima, može vam pomoći da postignete ravan trbuh i ojačate mišiće trbuha. Važno je biti strpljiv i uporan, rezultati će doći s vremenom.

Vježbe za jačanje mišića stomaka

Vježbe za jačanje mišića stomaka

Zdravi i snažni mišići stomaka igraju važnu ulogu u održavanju dobre posture, podržavanju kičme i poboljšanju sportske performanse. Redovno vježbanje ovih mišića može također dovesti do dobijanja ravnog trbuha i ojačati jezgro tijela. Evo pet efikasnih vježbi za jačanje mišića stomaka:

 1. Plank: Lezite na pod, podignite se na podlaktice i nožne prste. Držite ravnu liniju od glave do pete, zadržavajući mišiće stomaka stegnutim. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi ili dok god možete.

 2. Crunch: Lezite na leđa, savijte koljena i stopala oslanjajte na pod. Stavite ruke iza glave ili prekrižite na prsima. Podižite gornji dio tijela prema koljenima, savijajući trbušne mišiće. Spustite se polako i ponovite vježbu.

 3. Ruski twist: Sezite ravno na pod savijenim nogama i stopalima oslonjenim na pod. Podignite gornji dio tijela tako da formirate “V” s tijelom i nogama. Rotirajte torzo ulijevo i zatim udesno, dodirujući rukama pod ili stranu.

 4. Planiranje koljena: Lezite na leđa s nogama podignutim u zrak i savijenim pod kutom od 90 stepeni. Podignite stražnjicu s poda, zadržavajući mišiće stomaka stegnutim. Spustite stražnjicu i ponovite vježbu.

 5. Superman: Lezite na trbuh, ispružite ruke ispred vas i noge iza vas. Istovremeno podignite ruke, glavu i noge s poda, držeći donji dio trbuha i leđa stegnutima. Zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi i spustite se polako.

Uz redovno izvođenje ovih vježbi, zajedno s pravilnom ishranom i kardio treningom, možete ojačati mišiće stomaka, dobiti ravan trbuh i poboljšati cjelokupno zdravlje tijela.

Vježba plank

Vježba plank je jedna od najefikasnijih vježbi za jačanje mišića stomaka i dobijanje ravnog trbuha. Plank je statična vježba koja angažuje cijelo tijelo, ali je posebno usmjerena na rad mišića trbuha, leđa, ramena i nogu.

Za izvođenje ove vježbe, potrebno je da zauzmete početni položaj ležeći na podu, oslanjajući se na podlaktice i prste stopala. Važno je da tijelo bude potpuno ravno, tako da linija koja se pruža od glave do pete bude u potpunosti ispravljena. Održavajte ovaj položaj što je duže moguće, bez savijanja kukova ili saginjanja leđa.

Ova vježba se može modificirati kako bi se povećao intenzitet ili ciljano angažovali određeni mišići. Na primjer, možete izvoditi visoki plank tako što ćete se oslanjati na šake umjesto na podlaktice, ili lateralni plank, tako što ćete se osloniti na jednu podlakticu i rotirati tijelo na stranu. Možete također dodati i varijacije u dinamici, kao što je podizanje jedne noge ili ruke tokom vježbe.

Kako pravilno raditi plank vježbu

Kako pravilno raditi plank vježbu

Plank vježba je jedna od najefikasnijih i najpopularnijih vježbi za jačanje trbušnih mišića i dobijanje ravnog stomaka. Ova vježba se izvodi u pozi poduprtom na laktovima, sa tijelom paralelnim sa podom, koristeći trbušne mišiće za održavanje stabilnosti.

Evo nekoliko koraka kako pravilno izvesti plank:

 1. Postavite se u pozu ležećeg položaja, licem okrenutim prema dolje.
 2. Savijte laktove i postavite ih direktno ispod ramena.
 3. Poduprite se na laktovima i na prstima stopala.
 4. Držite tijelo ravno, s ravnim leđima i paralelnim s podom.
 5. Stisnite trbušne mišiće i držite ovu poziciju 20-30 sekundi, ili duže ako je moguće.

Važno je održavati pravilnu formu tokom plank vježbe. Držanje leđa ravno i stisak trbušnih mišića su ključni. Također treba umjereno disati i izbjegavati naginjanje tijela prema dolje ili prema gore. Počnite s kraćim vremenom držanja i postepeno povećavajte trajanje kako biste postigli maksimalne rezultate. Pravilan položaj i izvođenje ove vježbe pomoći će vam da postignete snažnije trbušne mišiće i ravan trbuh.

Koristi mišićne grupe pri izvodjenju vezbe plank

Koristi mišićne grupe pri izvodjenju vezbe plank

Plank je jedna od najefikasnijih vežbi za jačanje mišića stomaka i dobijanje ravnog trbuha. Ova vežba angažuje nekoliko mišićnih grupa istovremeno, što je čini veoma korisnom za celokupnu snagu i stabilnost tela.

Pri izvođenju planka, najviše se koriste mišići stomaka, uključujući rektus abdominis (prednje trbušne mišiće) i transverzus abdominisa (mišiće koji podržavaju unutrašnje organe). Takođe se angažuje i mišić širokog leđa (latissimus dorsi), koji pomaže u održavanju pravilnog držanja tela.

Da bi se pravilno izvela vežba plank, potrebno je da se oslonite na podlaktice i nožne prste istovremeno, držeći telo paralelno sa podlogom. Ova poza zahteva snažnu aktivaciju mišića trbuha kako bi se održao pravilan položaj. Takođe, mišići ramena, leđa i nogu su angažovani kako bi održali stabilnost tela.

Vezba Crunch

Vezba Crunch

Vezba crunch je jedna od najefikasnijih vezbi za jacanje misica stomaka i dobijanje ravnog trbuha. Ova vezba se fokusira na rad rectus abdominis misica, koji se nalazi u prednjem delu stomaka. Crunch vezba angazuje i druge misice trbuha, kao sto su internalni i eksterni obliques.

Da biste izveli vezbu crunch, legnite na ledja sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Stavite ruke iza glave ili prekrstite preko grudi. Polako podignite ramena i gornji deo leda od poda, koristeci snagu misica stomaka. Kada dosegnete vrhunac, zadrzite se na sekundu i polako se spustite nazad na pod, kontrolisano spustajuci telo.

Crunch vezba moze se prilagoditi prema nivou vaseg trenutnog stanja. Za pocetnike, broj ponavljanja moze biti manji, dok za one sa vecom snagom i izdrzljivoscu, broj ponavljanja moze biti veci. Takodje, mozete koristiti dodatne utege kako biste povecali intenzitet vezbe.

Kako pravilno izvesti vezbu crunch

Vezba crunch predstavlja jednu od osnovnih vezbi za jacanje misica stomaka i dobijanje ravnog trbuha. Da biste pravilno izveli ovu vezbu, sledite sledece korake:

 1. Lezite na pod sa savijenim kolenima i nogama postavljenim na sirinu ramena.
 2. Stavite ruke iza glave ili prekrstite prste na grudima.
 3. Polako podignite gornji deo tela prema kolenima, koristeci snagu misica stomaka.
 4. Kada osetite kontrakciju misica stomaka, zadrzite tu poziciju nekoliko sekundi.
 5. Lagano spustite se nazad do pocetne pozicije.

Vazno je da tokom izvodjenja vezbe crunch ostanete u kontrolisanoj i sporoj brzini kako biste osetili pravilan rad misica i izbegli povrede. Takodje, vodite racuna da ne povlacite glavu rukama prilikom podizanja tela, vec da koristite snagu misica stomaka.

Koristi mišićne grupe pri izvodjenju vezbe crunch

Vežbe crunch su popularna metoda za jačanje mišića stomaka i dobijanje ravne trbušne muskulature. Crunch vežbe ciljaju određene mišićne grupe u stomaku kako bi se postigao željeni efekat.

Pri izvođenju crunch vežbi, ključni mišići uključeni su:

 • Rektus abdominis: Ovaj mišić se nalazi na prednjoj strani trbuha i olakšava savijanje gornjeg dela tela prema napred. On je odgovoran za stvaranje “pločica” na trbuhu.
 • Unutrašnji i spoljašnji obličnji mišići: Ovi mišići se nalaze sa strane stomaka i angažovani su pri rotiranju i savijanju tela. Oni pružaju dodatnu podršku i definiciju trbušnoj muskulaturi.
 • Trbušna muskulatura: Ovo uključuje ostale manje mišićne grupe u stomaku, kao što su transverzalni abdominis i donji delovi obličnjih mišića. Ovi mišići podržavaju trbuh i pomažu u održavanju ravnoteže u telu.

Izvođenje crunch vežbi pravilno je ključno kako bi se aktivirale i ciljale ove mišićne grupe. Važno je osigurati ispravnu formu i koncentrisati se na kontrakciju abdominalnih mišića tokom svakog ponavljanja. Pravilno izvođenje ove vežbe može dovesti do jačanja mišića abdomena i postizanja ravnog trbuha.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar