Mjere prevencije uriarnih infekcija

Urinarna infekcija je vrsta infekcije koja se javlja u donjem dijelu urinarnog trakta, uključujući mokraćni mjehur i uretru. Uzrokovana bakterijama koje ulaze u urinarni trakt, ova infekcija može uzrokovati nelagodu, bol i peckanje prilikom mokrenja. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti rizik od urinarnih infekcija i održati svoj urinarni trakt zdravim.

Održavajte dobru higijenu

Održavajte dobru higijenu

Jedan od najvažnijih načina prevencije urinarnih infekcija je čuvanje dobre higijene. Održavanje čiste i suhe zone oko genitalija može smanjiti rizik od bakterija koje mogu uzrokovati infekciju. Isto tako, važno je pravilno brinuti o toaletnim potrebama. Uvijek obrišite od naprijed prema nazad, kako biste spriječili unošenje bakterija iz debelog creva u uretru.

 • Koristite prirodne proizvode za intimnu higijenu bez jakih mirisa i kemikalija.
 • Nosite pamučno donje rublje koje omogućava protok zraka i sprečava zadržavanje vlage.
 • Izbjegavajte preuske odjevne predmete koji mogu pritisnuti i iritirati područje genitalija.

Pijte dovoljno tečnosti

Piti dovoljno tečnosti može pomoći u sprječavanju urinarnih infekcija. Redovno ispiranje urinarnog trakta može ukloniti bakterije koje se mogu nakupljati unutar njega. Pokušajte piti najmanje 8 čaša vode dnevno kako biste održali dobru hidrataciju.

Prednosti pijenja dovoljno tečnosti: Načini za povećanje unosa tečnosti:
 • Smanjuje koncentraciju urina
 • Pomaže u eliminaciji bakterija
 • Sprečava dehidraciju
 1. Pijte vodu redovno tijekom cijelog dana
 2. Konzumirajte sokove od svježeg voća i povrća
 3. Izbjegavajte pretjeranu količinu kofeina i alkohola

Kako spriječiti urinarne infekcije

Urinarne infekcije su česte, ali mogu se lako spriječiti pravilnom higijenom i promjenom nekih životnih navika. Evo nekoliko ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili urinarne infekcije:

 1. Pravilna higijena genitalnog područja: Redovito perite genitalno područje vodom i blagim sapunom. Važno je pravilno obrisati se nakon mokrenja ili pražnjenja crijeva, uvijek od prednje prema stražnjoj strani. Na taj način smanjujete rizik od širenja bakterija iz crijeva u uretru.
 2. Urinarne infekcije i piće: Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste redovito ispirali svoj sustav mokraćnih puteva. Voda pomaže u ispiranju bakterija iz mokraćnog trakta i sprječava njihovo zadržavanje u bubrezima i mjehuru.
 3. Mokrenje nakon spolnog odnosa: Nakon spolnog odnosa, uvijek idite mokriti kako biste isprali bakterije koje mogu biti prisutne u uretri. To može smanjiti rizik od razvoja infekcije.
 4. Izbjegavajte zadržavanje mokraće: Kad osjetite potrebu za mokrenjem, nemojte odgađati. Zadržavanje mokraće može stvoriti povoljno okruženje za razvoj bakterija. Redovito pražnjenje mjehura pomaže u sprječavanju nakupljanja bakterija.
 5. Nosite pamučni donji veš: Odaberite donji veš od prirodne tkanine poput pamuka koji omogućuje cirkulaciju zraka i upija vlagu. Izbjegavajte nošenje uskog ili sintetičkog donjeg rublja koje može zadržavati vlagu i stvarati povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija.

Vodič za sprječavanje urinarnih infekcija
Korak Opis
Pravilna higijena genitalnog područja Redovito perite genitalno područje vodom i blagim sapunom
Urinarne infekcije i piće Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste redovito ispirali svoj sustav mokraćnih puteva
Mokrenje nakon spolnog odnosa Idite mokriti nakon spolnog odnosa kako biste isprali bakterije koje mogu biti prisutne u uretri
Izbjegavajte zadržavanje mokraće Ne odgađajte mokrenje kad osjetite potrebu
Nosite pamučni donji veš Odaberite donji veš od prirodne tkanine poput pamuka

Pijte dovoljno vode

Urinarna infekcija je infekcija koja se javlja u bilo kojem dijelu urinarnog trakta, uključujući bubrege, mokraćni mjehur, uretere i uretru. Ova vrsta infekcije često uzrokuje neugodne simptome kao što su česta potreba za mokrenjem, peckanje pri mokrenju i mutni urin.

Jedan od načina za prevenciju urinarnih infekcija je da pijete dovoljno vode. Voda igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu i pomaže u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.

Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Ovo će vam pomoći da održite urinarni trakt hidratiranim i smanjite rizik od bakterijske infekcije. Također, pijenje dovoljno vode pomaže u razrjeđivanju urina, što otežava bakterijama da se razmnožavaju i uzrokuju infekcije.

– Urinirajte redovito

- Urinirajte redovito

Redovno mokrenje je važan aspekt prevencije urinarnih infekcija. Pravilno pražnjenje mokraćnog mjehura pomaže u uklanjanju bakterija i drugih štetnih mikroorganizama iz urinarnog sustava, čime se smanjuje rizik od infekcije. Osim toga, često mokrenje sprječava zadržavanje mokraće u mjehuru, što može stvoriti povoljne uvjete za razmnožavanje bakterija.

Preporučuje se mokrenje najmanje svaka 2-3 sata, čak i ako nemate snažan nagon za odlaskom na WC. Ako dugo zadržavate mokraću, stvorit će se veći pritisak na urinarni sustav, što može dovesti do nepotpunog pražnjenja mjehura i nakupljanja bakterija. Osim toga, izbjegavajte zadržavanje mokraće predugo tijekom noći, jer to može poremetiti uravnoteženost mikroorganizama u urinarnom sustavu.

Evo nekoliko savjeta za održavanje redovnog mokrenja:

 • Pijte dovoljno tekućine tijekom dana kako biste potaknuli često mokrenje.
 • Nemojte zadržavati mokraću predugo, otiđite na zahod čim osjetite prvi nagon.
 • Nakon svakog mokrenja ispraznite mjehur potpuno kako biste uklonili sve bakterije.
 • Izbjegavajte konzumaciju velikih količina alkohola i kofeina, jer mogu iritirati mokraćni sustav i potaknuti često mokrenje.

Održavajte higijenu

Urinarna infekcija je česta bolest koja se javlja zbog infekcije mokraćnog sistema. Jedan od najvažnijih načina da se prevencija ove infekcije je održavanje dobre higijene.

Održavanje higijene uključuje redovno pranje ruku sapunom i vodom prije i poslije mokrenja. Ovo je važno jer se bakterije mogu lako proširiti sa kože u mokraćni trakt prilikom mokrenja. Također je važno peričati genitalnu regiju svakodnevno, koristeći blagi sapun i toplu vodu. Ovo pomaže uklanjanju bakterija sa kože koje bi mogle uzrokovati infekciju.

Osim toga, važno je da mijenjate svoju donju odjeću svakodnevno i da nosite odjeću od prirodnih materijala koji omogućavaju koži da diše. Ukoliko koristite javni toalet, koristite papirni sto ili prekrivač za wc sjedalo, jer ovo može smanjiti rizik od infekcije.

Pravilna higijena također uključuje pijenje dovoljno tečnosti kako bi se urin redovno izlučivao iz tijela. To pomaže ispiranju bakterija iz mokraćnog trakta. Također, izbjegavajte zadržavanje urina predugo jer to može dovesti do razmnožavanja bakterija u mokraćnom traktu.

Usvajanje dobrih higijenskih navika može značajno smanjiti rizik od urinarnih infekcija. Održavajte higijenu redovnim pranjem ruku, genitalne regije i mijenjanjem donje odjeće, te pijte dovoljno tečnosti i izbjegavajte zadržavanje urina predugo.

Rizični faktori za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su česte infekcije koje se javljaju u urinarnom traktu. Postoje određeni faktori koji mogu povećati rizik od pojave ovih infekcija.

Nedovoljna higijena

Loša higijena genitalne regije može povećati rizik od urinarnih infekcija. Nepropisno brisanje nakon mokrenja ili pražnjenja creva može omogućiti bakterijama da se prenesu na uretru i dalje u urinarni trakt. Važno je pridržavati se dobrih higijenskih navika, uključujući pravilno brisanje od naprijed prema nazad nakon upotrebe toaleta.

Povećana seksualna aktivnost

Osobe koje imaju često promjenjene seksualne partnere ili su nedavno započele seksualne odnose mogu biti izložene većem riziku od urinarnih infekcija. Spolni odnos može uzrokovati širenje bakterija iz genitalne regije na uretru i dalje u urinarni trakt. Preporučuje se mokrenje prije i poslije seksualnog odnosa kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

 • Nedovoljan unos tečnosti

Neadekvatan unos tečnosti može dovesti do smanjene količine urina koja se izlučuje i stvaranja povoljnog okruženja za razmnožavanje bakterija. Važno je piti dovoljno tečnosti, posebno vode, kako bi se redovno ispirao urinarni trakt i smanjio rizik od infekcija.

Slabljenje imunološkog sistema

Slabljenje imunološkog sistema može povećati rizik od urinarnih infekcija. Imunološki sistem igra ključnu ulogu u odbrani organizma od infekcija, uključujući i infekcije urinarnog trakta.

Slabljenje imunološkog sistema može biti posljedica različitih faktora, kao što su bolesti kao što su dijabetes, HIV/AIDS ili autoimune bolesti. Također, dugotrajni stres, nezdrava ishrana i nedostatak sna mogu negativno utjecati na imunološki sistem.

Kako bi se smanjio rizik od urinarnih infekcija kod osoba sa slabljenim imunološkim sistemom, važno je održavati zdrav životni stil. To uključuje uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, redovnu tjelesnu aktivnost i adekvatan san. Također, važno je izbjegavati stres i redovno se baviti tehnikama opuštanja.

Neodgovarajuća higijena

Neodgovarajuća higijena

Jedan od glavnih uzroka urinarnih infekcija je neodgovarajuća higijena. Nedovoljna briga o higijeni intimne regije može dovesti do nakupljanja bakterija u području uretre, što povećava rizik od infekcije. Održavanje pravilne higijene intimne regije ključno je za sprečavanje infekcija urinarnog trakta.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno održavati higijenu intimne regije i smanjiti rizik od urinarnih infekcija:

 • Redovito pranje: Perite intimnu regiju najmanje jednom dnevno vodom i blagim sapunom. Obratite pažnju da ne koristite previše sapuna, jer to može ukloniti prirodne bakterije koje štite intimnu regiju od infekcija.
 • Pravilno brisanje: Nakon mokrenja ili pražnjenja crijeva, uvijek se obrišite od prednjeg dijela prema stražnjem dijelu, kako biste spriječili unošenje bakterija iz anusa u uretru.
 • Vlažne maramice: Kod korištenja vlažnih maramica, uvijek birajte one koje su bez mirisa i ne sadrže alkohol ili iritirajuće sastojke. Vlažne maramice mogu biti praktične za održavanje higijene kada niste kod kuće.

Poštivanje ovih jednostavnih smjernica održavanja higijene intimne regije ključno je za sprečavanje urinarnih infekcija. Redovito održavanje higijene i pridržavanje dobrih higijenskih navika može vam pomoći da održite urinarni sustav zdravim i smanjite rizik od infekcija.

Nepravilan spolni odnos

Nepravilan spolni odnos

Nepravilan spolni odnos je jedan od faktora koji može dovesti do urinarnih infekcija kod žena. Nepravilan odnos podrazumijeva nepridržavanje određenih higijenskih pravila pri spolnom odnosu.

Kada dođe do nepravilnog spolnog odnosa, bakterije iz crijeva mogu dospijeti u uretru i dalje napredovati u mokraćni trakt. Uobičajeni higijenski propusti za vrijeme spolnog odnosa koji mogu dovesti do ovog problema uključuju:

 • Nedovoljno pranje genitalija prije ili nakon spolnog odnosa
 • Korištenje nečiste ili kontaminirane opreme za kontracepciju
 • Korištenje neadekvatnog lubrikanta

Da biste spriječili urinarne infekcije uzrokovane nepravilnim spolnim odnosom, preporučuje se pridržavanje određenih mjera opreza:

 1. Prije spolnog odnosa, temeljito operite genitalije sapunom i vodom kako biste uklonili bakterije s površine kože.
 2. Koristite kondom kao barijeru koja će pomoći u smanjenju kontakta bakterija s genitalijama.
 3. Koristite samo provjerene i sterilizirane sredstva za kontracepciju kako biste smanjili rizik od infekcije.
 4. Koristite lubrikante koji su sigurni za uporabu i nemaju iritantna svojstva.

Pravilna higijena i mjere opreza pri spolnom odnosu mogu biti korisne u sprječavanju urinarnih infekcija uzrokovanih nepravilnim spolnim odnosom. Ukoliko imate simptome urinarne infekcije, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajući tretman i spriječili komplikacije.

Prirodni tretmani urinarnih infekcija

Prirodni tretmani urinarnih infekcija

Urinarne infekcije su uobičajeni problem koji se javlja kada bakterije napadaju urinarni trakt. Za njihovu prevenciju i liječenje, mogu se koristiti i prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju rizika od ponovne infekcije.

1. Pijte puno tečnosti: Dobro hidriranje može pomoći u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta i sprečavanju razmnožavanja. Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno kako biste održali urinarni trakt čistim.

2. Urinirajte redovno: Redovno pražnjenje mokraćnog mjehura može pomoći u uklanjanju bakterija koje mogu dovesti do infekcije. Nemojte zadržavati mokraću predugo, jer to može pogodovati razmnožavanju bakterija.

3. Upotreba biljnih preparata: Neke biljke, poput brusnice, mogu imati antibakterijska svojstva i pomoći u sprečavanju vezivanja bakterija za zidove urinarnog trakta. Također, ekstrakt brusnice može smanjiti rizik od ponovne pojave infekcije kod osoba sklona urinarnim infekcijama. Uzimanje takvih suplemenata treba obaviti uz konsultaciju sa zdravstvenim stručnjakom.

4. Održavajte dobru higijenu: Redovito pranje genitalnog područja može pomoći u sprečavanju unošenja bakterija u urinarni trakt. Također, preporučuje se oblačenje pamučnog donjeg rublja koje omogućava normalnu cirkulaciju vazduha i smanjuje vlažnost.

5. Pridržavajte se zdravih navika: Zdrav način života može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od urinarnih infekcija. To uključuje konzumiranje uravnotežene ishrane, redovnu tjelesnu aktivnost i izbjegavanje pušenja.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar