Metode tretmana za reumatoidni artritis

Metode tretmana za reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je hronično inflamatorno oboljenje koje utječe na zglobove i tkiva. Ova bolest može izazvati bol, oteklina i ograničenje pokreta, što značajno utiče na kvalitet života pacijenata. Srećom, postoje različite metode tretmana koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i upravljanju bolešću.

Lijekovi

Lijekovi

Lijekovi su najčešći tretman za reumatoidni artritis. Nonsteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAID) se često koriste za ublažavanje boli i smanjenje upale. Međutim, u nekim slučajevima pacijenti mogu trebati jače ljekove poput kortikosteroida ili imunosupresiva da bi se kontrolisala bolest.

Biološki lijekovi su također jedna od opcija tretmana za reumatoidni artritis. Oni ciljaju specifične proteine u imunološkom sistemu koji su odgovorni za upalu. Ovi lijekovi mogu značajno smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je važan dio tretmana za reumatoidni artritis. Ova terapija obuhvata razne vježbe i tehnike koje pomažu u poboljšanju funkcionalnosti zglobova i smanjenju boli. Fizioterapeut može prilagoditi program vježbanja i uputiti pacijenta kako pravilno izvoditi vježbe kod kuće.

Hirurgija

U određenim slučajevima, hirurgija može biti neophodna za pacijente sa reumatoidnim artritisom. Hirurški zahvati kao što su zamjena zgloba ili rekonstrukcija zglobova mogu poboljšati funkcionalnost zglobova i smanjiti bol. Međutim, ova opcija se obično razmatra samo kada su druge metode tretmana nedjelotvorne.

Terapija lijekovima za reumatoidni artritis

Terapija lijekovima je jedna od ključnih metoda tretmana za reumatoidni artritis. Cilj terapije lijekovima je ublažavanje simptoma, smanjenje upale i održavanje funkcionalnosti zglobova. Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste u terapiji reumatoidnog artritisa.

NSAIL lijekovi

NSAIL lijekovi

Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL) su prva linija terapije za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. Oni djeluju tako što smanjuju bol i upalu u zglobovima. NSAIL lijekovi su dostupni u tabletama, kapsulama, gelovima ili kao injekcije.

Boosteri

Boosteri su lijekovi koji se koriste u kombinaciji sa NSAIL lijekovima kako bi se pojačao njihov učinak. Oni djeluju na imunološki sustav i smanjuju upalu u zglobovima. Boosteri se često koriste u kratkim terapijskim ciklusima.

Imunosupresivi

Imunosupresivi su lijekovi koji potiskuju imunološki sistem kako bi se smanjila upala u zglobovima. Oni se koriste kada NSAIL lijekovi i boosteri nisu dovoljno efikasni u kontrolisanju simptoma. Imunosupresivi su obično dostupni u obliku tableta, ali mogu se primjenjivati i kao injekcije.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) su vrsta lijekova koji se koriste za ublažavanje upalnih simptoma kod reumatoidnog artritisa. Oni imaju sposobnost smanjenja boli, otoka i upale u zglobovima.

NSAID djeluju tako da smanjuju aktivnost enzima koji su uključeni u upalne procese. Ovi lijekovi blokiraju enzime koji proizvode tvari koje uzrokuju upalu i bol. Također, oni mogu imati i analgetičko djelovanje, smanjujući osjetljivost živčanih završetaka na bolne podražaje.

 • NSAID se najčešće koriste za kratkotrajno olakšavanje simptoma reumatoidnog artritisa.
 • Ovi lijekovi mogu biti dostupni u obliku tableta, kapsula, gelova ili krema koji se nanose izravno na kožu.
 • Važno je slijediti upute liječnika o doziranju i trajanju terapije NSAID-ima, jer dugotrajna uporaba može dovesti do nuspojava kao što su probavne smetnje, oštećenje bubrega i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.
ImeUčestalost doziranjaNačin primjene
Ibuprofen3-4 puta dnevnoUsmeno (tablete)
Diklofenak2-3 puta dnevnoUsmeno (tablete) ili lokalno (gel)
Naproksen2 puta dnevnoUsmeno (tablete)

NSAID-ima treba pristupiti s oprezom, jer mogu interagirati s drugim lijekovima i uzrokovati nepoželjne nuspojave. Prije početka terapije NSAID-ima, uvijek se treba konzultirati s liječnikom kako bi se utvrdilo koja je vrsta lijeka najprikladnija za pojedinu osobu i kako bi se pratila njihova učinkovitost i sigurnost.

Bolest modificirajući anti-reumatski lijekovi (DMARD)

Bolest modificirajući anti-reumatski lijekovi (DMARD) su vrsta lijekova koji se koriste za tretiranje reumatoidnog artritisa (RA), autoimune bolesti koja uzrokuje upalu zglobova. Primjena DMARD-a može usporiti ili čak zaustaviti napredovanje bolesti, smanjiti upalu i bol, poboljšati funkciju zglobova i smanjiti oštećenje zglobova.

DMARD-ovi djeluju tako što moduliraju imunološki odgovor tijela, smanjujući upalu i sprečavajući oštećenje zglobova. Oni mogu neposredno djelovati na stanice imunološkog sustava kako bi regulirali imunološki odgovor, smanjili proizvodnju upalnih citokina i inhibirali aktivnost imunoloških stanica.

Postoje različite vrste DMARD-a, uključujući konvencionalne DMARD-e (kao što su metotreksat i sulfasalazin), biološke DMARD-e (kao što su inhibitori TNF-a i interleukina-6) i ciljane sintetiče DMARD-e (kao što su inhibitori Janus kinaze).

Vrste DMARD-aPrimjeri
Konvencionalni DMARD-iMetotreksat, sulfasalazin
Biološki DMARD-iInhibitori TNF-a, inhibitori interleukina-6
Ciljani sintetički DMARD-iInhibitori Janus kinaze

DMARD-ovi mogu imati nuspojave i zahtijevaju praćenje od strane zdravstvenog stručnjaka. Važno je slijediti preporuke stručnjaka i redovito se javljati na preglede kako bi se pratila učinkovitost terapije i eventualne nuspojave.

Biološki lijekovi

Biološki lijekovi

Biološki lijekovi su nova kategorija lijekova koja se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa. Oni su razvijeni iz bioloških izvora kao što su proteini, genetski materijal i antitela. Biološki lijekovi ciljaju specifične komponente imunološkog sistema u tijelu kako bi smanjili upalu i modifikovali imunološki odgovor. Ovi lijekovi se primjenjuju intravenozno ili subkutano, obično jednom ili nekoliko puta mjesečno.

Biološki lijekovi imaju sposobnost da ciljaju određene ćelije, proteine ​​ili receptore koji su uključeni u patogenezu reumatoidnog artritisa. Oni mogu delovati direktno na upalne ćelije, kao što su T ćelije ili B ćelije, ili na molekule koje indukuju upalne procese, kao što su citokini poput interleukina ili faktora nekroze tumora. Ovi lijekovi se često koriste kada konvencionalni lijekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lijekovi i metotreksat nisu efikasni.

Biološki lijekovi su napravljeni da ciljaju specifične biomarkere u tijelu koji su povezani sa reumatoidnim artritisom. Oni mogu donijeti značajno olakšanje pacijentima sa reumatoidnim artritisom, smanjujući bolove i otekline, poboljšavajući funkcionalnost zglobova i usporavajući progresiju bolesti. Međutim, ovi lijekovi također mogu imati i nuspojave, kao što su infekcije, reakcije na mjestu injekcije ili infuzije, i povećani rizik od drugih oboljenja, kao što su maligne bolesti. Stoga je važno da se biološki lijekovi koriste samo pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

Fizikalna terapija kod tretmana reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je hronična autoimuna bolest koja napada zglobove i uzrokuje upalu. Fizikalna terapija je važan deo tretmana za reumatoidni artritis, jer može pomoći u smanjenju bola, poboljšanju pokretljivosti zglobova i održavanju funkcionalnosti tela.

Fizikalna terapija za reumatoidni artritis može uključivati različite tehnike i modalitete. Neki od najčešćih tretmana uključuju:

 • Vježbe za jačanje mišića: Ove vježbe ciljaju jačanje mišića oko zahvaćenih zglobova kako bi se podržala njihova stabilnost i smanjila opterećenje na zglobove.
 • Blaga aerobna vježba: Kardiovaskularna vježba, poput hodanja, plivanja ili biciklizma, može pomoći u poboljšanju cirkulacije, održavanju zdravog telesne težine i jačanju srca i pluća.
 • Terapijska masaža: Masaža može pomoći u smanjenju spazma mišića, poboljšanju cirkulacije i smanjenju bola. Terapeut će koristiti različite tehnike masaže, poput dubokog tkiva ili tehnikama istezanja, u zavisnosti od potreba pacijenta.
 • Primjena toplote ili hladnoće: Toplota se može koristiti za opuštanje mišića i smanjenje bola, dok se hladnoća može koristiti za smanjenje upale i otoka u zglobovima.

Fizikalna terapija se obično kombinira sa drugim metodama liječenja, kao što su lijekovi, promjene u načinu života i druge terapije. Važno je da se provodi pod nadzorom stručnjaka za fizikalnu terapiju kako bi se prilagodili individualnim potrebama pacijenta i osiguralo sigurno i efikasno sprovođenje terapije.

Tople komprese za tretman reumatoidnog artritisa

Tople komprese su popularna metoda tretmana za reumatoidni artritis koja može pomoći ublažiti bol i smanjiti upalu u zglobovima. Tople komprese se obično primjenjuju na zahvaćenim područjima i mogu pružiti trenutno olakšanje.

Postoji nekoliko načina kako se može primijeniti topla kompresa. Jedan od načina je korištenje tople vode koja se može namočiti u ručnik i staviti na zahvaćeno mjesto. Ovo može pomoći opustiti mišiće, poboljšati cirkulaciju u zglobovima i smanjiti bol. Druga opcija je korištenje tople kupke ili tuširanja, koje također mogu imati slične učinke.

Preporučuje se da se tople komprese primjenjuju na zahvaćenim zglobovima nekoliko puta dnevno, po potrebi. Važno je provjeriti da topla temperatura nije previše vruća kako ne bi izazvala opekline ili iritaciju kože. Ako se simptomi pogoršaju ili se javljaju nove tegobe, treba se obratiti ljekaru radi daljnjeg savjeta i tretmana.

Krioterapija

Krioterapija je metoda tretmana koja koristi hladnoću u terapijske svrhe. Ova metoda se primjenjuje u liječenju različitih medicinskih stanja, uključujući i reumatoidni artritis.

U krioterapiji se koristi ekstremno niska temperatura kako bi se smanjila upala, ublažila bol i poboljšala oporavak. Najčešće se koriste dvije metode krioterapije kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom:

 1. Krioterapija lokalno: Ova metoda uključuje primjenu hladnoće direktno na bolno područje. Najčešće se koriste ledeni oblozi, ledene kupke ili ledene masaže. Hladnoća smanjuje oticanje i upalu zglobova, što može smanjiti bol i poboljšati pokretljivost zglobova.

 2. Kriosauna: Kriosauna je posebna komora u kojoj pacijenti izlažu svoje tijelo ekstremno niskim temperaturama. Osoba se smjesti u kriosaunu na nekoliko minuta, tokom kojih se temperatura tijela brzo smanjuje. Navodno, ova metoda može poboljšati protok krvi, ublažiti bol i smanjiti upalu zglobova.

Prednosti
Smanjenje upale i oticanja zglobova
Ublažavanje boli
Poboljšanje pokretljivosti zglobova
Podrška oporavku tkiva

Elektroterapija

Elektroterapija je tehnika koja koristi električnu struju u medicinske svrhe. Ona se često koristi kao dio tretmana za reumatoidni artritis. Postoji nekoliko različitih vrsta elektroterapije koje se mogu koristiti za ublažavanje simptoma ove bolesti.

 • TENS: TENS (transkutana električna nervna stimulacija) je vrsta elektroterapije koja koristi blage električne impulse kako bi stimulirala nerve i smanjila bol. Ona se može koristiti za smanjenje upale i ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

 • Elektrostimulacija mišića: Ova vrsta elektroterapije koristi električne impulse kako bi stimulirala mišiće. To može pomoći u jačanju mišića oko zglobova i poboljšanju funkcije zglobova kod osoba sa reumatoidnim artritisom.

Elektroterapija može biti u kombinaciji sa drugim metodama tretmana, kao što su fizikalna terapija i lijekovi, kako bi se postigao maksimalan terapijski učinak. Međutim, važno je imati na umu da elektroterapija može imati određena ograničenja i kontraindikacije, pa je važno da se koristi pod nadzorom stručnjaka.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar