Lijekovi i prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema

Ekcem je hronična upalna bolest kože koja uglavnom uzrokuje svrab, crvenilo i suhoću. Ova neprijatna i često bolna stanja mogu biti frustrirajuća za osobe koje ih pate. Srećom, postoji nekoliko načina za ublažavanje simptoma ekcema, od upotrebe ljekova do prirodnih metoda.

Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcema

Postoje razni lijekovi koji se mogu koristiti za ublažavanje simptoma ekcema. Steroidne kreme su često prva linija odbrane i mogu pomoći u smanjenju upale i svraba. Međutim, dugoročna upotreba steroidnih krema može imati nuspojave, pa je važno koristiti ih samo prema uputstvu ljekara.

Ostali lijekovi koji se koriste za liječenje ekcema uključuju imunomodulatorne kreme, koje mogu pomoći u suzbijanju upale, kao i antibiotike za liječenje sekundarne infekcije. Ponekad su propisani i oralni kortikosteroidi kako bi se kontrolisali ozbiljni simptomi ekcema, ali se njihova dugoročna upotreba najčešće izbjegava zbog potencijalnih ozbiljnih nuspojava.

Prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema

Pored ljekova, postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema. Evo nekoliko savjeta koje možete razmotriti:

 • Hidratacija kože: Redovita upotreba hidratantnih krema ili ulja može pomoći u održavanju kože hidriranom i prevenciji suhoće kože.
 • Hladni oblozi: Stavljanje hladnih obloga na zahvaćena područja kože može pomoći kod smanjenja svraba i upale.
 • Prirodni sastojci: Neke biljke i prirodni sastojci, poput aloe vere, kamilice i ulja čajevca, mogu imati protuupalno djelovanje i pomoći u smirivanju kože.
 • Izbjegavanje okidača: Identifikujte i izbjegavajte faktore koji mogu izazvati ili pogoršati simptome ekcema, poput određenih tkanina ili hemijskih iritansa.

Važno je napomenuti da svako može reagovati drugačije na određene metode liječenja, pa je važno savjetovati se sa ljekarom ili dermatologom prije upotrebe bilo kojeg lijeka ili prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema.

Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcema

Ekcem je upalna kožna bolest koja može uzrokovati svrab, crvenilo i iritaciju kože. Lijekovi za ublažavanje simptoma ekcema mogu biti korisni za smanjenje svraba, suhoće i upale kože. Postoji nekoliko vrsta lijekova koji se koriste za liječenje ekcema.

Kortikosteroidi

Jedan od najčešće propisivanih lijekova za ekcem su kortikosteroidi. Oni su dostupni u obliku krema, losiona ili masti. Kortikosteroidi su efikasni u smanjenju crvenila, svraba i upale kože. Međutim, dugoročna upotreba kortikosteroida može imati neželjene efekte na kožu, kao što su stanjivanje kože i pojava strija. Važno je koristiti kortikosteroide prema uputama doktora i izbjegavati prekomjernu upotrebu.

Imunomodulatori

Imunomodulatori su druga kategorija lijekova koja se koristi za ublažavanje simptoma ekcema. Ovi lijekovi djeluju na imunološki sistem, smanjujući upalu i svrab kože. Neki od imunomodulatora koji se koriste za ekcem uključuju kortikosteroide niske snage, takrolimus i pimekrolimus. Ovi lijekovi su posebno korisni kod osoba sa teškim ili upornim simptomima ekcema.

Antihistaminici

Antihistaminici se često koriste za ublažavanje svraba povezanog sa ekcemom. Ovi lijekovi blokiraju djelovanje histamina, supstance koja izaziva svrab. Antihistaminici su dostupni kao tablete ili kreme. Osim ublažavanja svraba, neki antihistaminici također imaju sedativni efekat i mogu pomoći u olakšanju nesanice koja je česta kod osoba sa ekcemom.

Uz pravilnu upotrebu, ljekovi mogu biti veoma korisni za ublažavanje simptoma ekcema. Međutim, prije uzimanja bilo kojeg lijeka, uvijek se trebate posavjetovati sa svojim ljekarom kako biste dobili pravilan tretman za svoje stanje.

Masti za smanjenje svraba kod ekcema

Ublažavanje svraba je jedan od glavnih ciljeva u tretiranju ekcema. Masti se često koriste za smanjenje svraba i iritacije kože. Postoji širok spektar masti koje su dostupne bez recepta, kao i one koje se izdaju na recept. Neki od uobičajenih sastojaka koji se nalaze u ovim mastima uključuju kortikosteroidne kreme, antihistaminike i hidratantna sredstva.

Kortikosteroidne kreme djeluju tako što smanjuju upalu kože i smanjuju svrbež. Međutim, potrebno je koristiti ovu vrstu masti s oprezom i pratiti uputstva dermatologa, kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava. Antihistaminici također mogu biti efikasni u smanjenju svraba, ali se najčešće primjenjuju oralno, u obliku tableta ili sirupa. Hidratantna sredstva su vrlo važna za održavanje hidratacije kože i smanjenje svraba. Ova sredstva treba nanositi redovito, posebno nakon tuširanja ili kupanja.

 • Masti za smanjenje svraba mogu biti u obliku kreme, gela ili losiona.
 • Kortikosteroidne kreme smanjuju upalu i svrbež kože, ali treba ih koristiti prema uputama ljekara.
 • Antihistaminici su često oralni lijekovi koji se koriste za ublažavanje svraba.
 • Hidratantne masti su važne za održavanje hidratacije kože i sprječavanje svraba.

Oralni steroidi za smanjenje upale

Oralni steroidi su lijekovi koji se koriste za smanjenje upale u organizmu, uključujući i one uzrokovane ekcemom. Oni su dostupni samo na recept i najčešće se primjenjuju u slučajevima kada je ekcem težak i ne reagira na druge tretmane.

Glavna prednost oralnih steroida je njihova sposobnost da brzo i učinkovito smanje upalu, svrbež i crvenilo kože. Međutim, oni su samo privremeno rješenje i ne tretiraju osnovni uzrok ekcema. Zbog toga se oralni steroidi obično koriste samo u kratkim terapijskim ciklusima kako bi se kontrolirali simptomi, a zatim se postupno smanjuje njihova doza ili se prelazi na druge tretmane za dugoročnu kontrolu ekcema.

Međutim, važno je napomenuti da oralni steroidi mogu imati nuspojave, posebno kada se koriste duže vrijeme ili u visokim dozama. Ove nuspojave mogu uključivati ​​povećanje apetita, razvoj visokog krvnog pritiska, smanjenje gustine kostiju, povećanje tjelesne težine i promjene raspoloženja. Stoga je važno da se oralni steroidi koriste pod nadzorom ljekara i da se pridržavaju preporučenih doza i trajanja terapije kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

Antihistaminici za kontrolu alergijskih reakcija

Antihistaminici su lijekovi koji se koriste za kontrolu alergijskih reakcija, uključujući i simptome ekcema. Oni djeluju blokiranjem histaminskih receptora u tijelu, što pomaže u smanjenju svrbeža, crvenila i otoka koji se javljaju kod ekcema. Postoje različite vrste antihistaminika, uključujući one koje se mogu kupiti bez recepta i one koje propisuje ljekar.

Antihistaminici se obično koriste za privremeno ublažavanje simptoma ekcema i mogu biti veoma efikasni u smanjenju svrbeža i iritacije kože. Međutim, važno je napomenuti da antihistaminici nisu dugoročno rješenje za ekcem i neće izliječiti ovo stanje. Oni su samo simptomatsko liječenje koje pomaže u smanjenju nelagode koju uzrokuje ekcem.

Da biste koristili antihistaminike za kontrolu alergijskih reakcija, trebate se posavjetovati sa svojim ljekarom. Ljekar će vam možda preporučiti određenu vrstu antihistaminika i dati vam uputstva o doziranju i načinu primjene. Također, važno je napomenuti da antihistaminici mogu imati nuspojave, kao što su pospanost i suha usta, pa je važno pažljivo pratiti upute ljekara i izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju mentalnu budnost dok se koriste.

Prirodne metode za ublažavanje simptoma ekcema

Ekcem je upalna kožna bolest koja uzrokuje crvenilo, svrab, suhoću i ljuskavost kože. Iako postoji niz ljekova koji se koriste za liječenje ekcema, postoje i prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju upale. Ovdje je nekoliko prirodnih metoda koje se mogu primijeniti kod kuće:

 1. Hidratacija kože: Redovno hidriranje kože ključno je za ublažavanje simptoma ekcema. Koristite prirodne, hipoalergenske losione ili kreme koje su bogate vlagom kako biste nahranili i omekšali suhu kožu. Izbor kreme je važan, pa pokušajte pronaći proizvode bez mirisa i s minimalnim brojem sastojaka koji mogu iritirati kožu.
 2. Tople kupke: Kupka koja sadrži omekšivač poput zobene kaše može pružiti olakšanje od svrbeži i hidratizirati suhu kožu. Kupke bi trebale biti kratke (oko 10 minuta) i trebale bi se izbjegavati pretjerano vruću vodu. Nakon kupanja, nježno tapkajte kožu, a ne trljajte je ručnikom kako biste spriječili nadraživanje.
 3. Prirodni lijekovi: Neke biljke i sastojci mogu imati blagotvorno djelovanje na simptome ekcema. Primjerice, aloe vera gel može smiriti upaljenu kožu i smanjiti svrbež. Ulje čajevca ima antimikrobna svojstva i može pomoći u sprječavanju infekcija. Kokosovo ulje ima hidratantna svojstva i može se koristiti za ublažavanje suhe kože. Važno je napomenuti da ovi prirodni lijekovi nisu zamjena za propisane lijekove, već mogu biti dodatak u terapiji.
Prirodni lijekovi za ekcem:Koristi:
KamilicaSmiruje upalu, umiruje svrbež
Maslinovo uljeHidratizira i omekšava suhu kožu
Kokosovo uljeHidratizira, smanjuje ljuskavost

Prema odluci stručnjaka, uvijek se treba konzultirati s dermatologom prije korištenja prirodnih metoda kako bi se osiguralo da su sigurne i adekvatne za tvoje stanje. Neki prirodni sastojci ili biljke mogu izazvati alergijske reakcije ili pogoršati simptome ekcema u nekim ljudima, stoga je važno biti oprezan i dobiti stručno mišljenje.

Upotreba hladnih obloga za smanjenje svraba kod ekcema

Jedan od najčešćih simptoma ekcema je svrab, koji može biti izuzetno neugodan i izazvati stalnu nelagodu. Da bi se smanjio svrab, jedan od efikasnih načina je korištenje hladnih obloga. Hladne obloge imaju umirujuće dejstvo na kožu, smanjujući oticanje i iritaciju, također smanjujući osećaj svraba. Postoji nekoliko načina kako koristiti hladne obloge kod ekcema.

 1. Možete koristiti hladne obloge na obolelim područjima kože tokom akutnih napada svraba. Za to možete koristiti hladnu vodu ili ledene kocke umotane u pamučnu krpu. Nanesite hladne obloge na zahvaćena područja na nekoliko minuta, a zatim ih uklonite. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno kako biste smanjili svrab.
 2. Još jedan način je korištenje hladnih kupki. Napunite kadu hladnom vodom i dodajte nekoliko šoljica zobene kaše. Zatim se potopite u kadu i opustite 10-15 minuta. Hladna voda će smanjiti svrab i iritaciju na koži, dok će zobena kaša umiriti kožu. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta nedeljno za dugotrajno olakšanje svraba.

Važno je napomenuti da se hladne obloge i kupke mogu koristiti kao privremeno olakšanje simptoma ekcema. Međutim, oni neće izlečiti ekcem i neće sprečiti njegovo ponovno javljanje. Uz upotrebu hladnih obloga, važno je sprovoditi i ostale metode lečenja ekcema koje je preporučio lekar, kao što su hidratacija kože, redovito nanošenje lekova ili krema na zahvaćena područja, kao i izbegavanje okidača i alergena koji mogu pogoršati simptome ekcema.

Korištenje prirodnih ulja za hidrataciju kože

Prirodna ulja su popularan izbor za hidrataciju kože kod osoba koje pate od ekcema. Ova ulja imaju hidratantna svojstva koja mogu umanjiti suhoću kože, smanjiti upalu i ublažiti svrbež karakterističan za ekcem. Jedno od najpoznatijih ulja koje se koristi za hidrataciju kože je kokosovo ulje. Ovo ulje je bogato vitaminima i masnim kiselinama koje pomažu u obnavljanju kože i zadržavanju vlage. Kokosovo ulje se može nanositi izravno na kožu ili se može dodati u kupku radi hidratacije cijelog tijela.

Još jedno prirodno ulje koje može pomoći kod hidratacije kože je bademovo ulje. Bademovo ulje ima visok sadržaj vitamina E, koji je poznat po svojim hidratantnim svojstvima. Ovo ulje je nježno i lako se upija u kožu, čineći je mekom i hidratiziranom. Može se nanositi izravno na kožu ili dodati u kremu ili losion kako bi se pojačao njihov hidratantni učinak.

Prirodna ulja za hidrataciju kože
1. Kokosovo ulje
2. Bademovo ulje
3. Ulje jojobe
4. Maslinovo ulje

Ulje jojobe je još jedna prirodna opcija koja se često koristi za hidrataciju kože. Ovo ulje ima sličnu strukturu kao i prirodna ulja kože, što ga čini izvrsnim sredstvom za hidrataciju. Ulje jojobe brzo se upija u kožu, ne ostavljajući masni osjećaj. Osim hidratantnih svojstava, ulje jojobe također pomaže u smirivanju upalnih procesa na koži.

Maslinovo ulje, koje je poznato po svojim mnogobrojnim blagodatima za kožu, također se može koristiti za hidrataciju kože kod ekcema. Bogato je antioksidansima i masnim kiselinama koje pomažu u obnovi oštećene kože. Maslinovo ulje se može nanositi izravno na kožu ili dodati u kupku kako bi se hidratizirala cijela površina tijela.

Uz redovito korištenje prirodnih ulja, koža osoba s ekcemom može osjetiti poboljšanje u hidrataciji, smanjenju upale i svrbeža. Međutim, uvijek je važno testirati ulje na malom dijelu kože prije potpunog nanošenja kako biste provjerili da nema reakcije ili iritacije. Ako imate alergijske reakcije na bilo koje od ovih ulja, prekinite njihovu upotrebu i obratite se svom liječniku ili dermatologu.

Promjena ishrane za smanjenje alergijskih reakcija

Promjena ishrane za smanjenje alergijskih reakcija

Alergijske reakcije, uključujući i ekcem, mogu biti izazvane određenim namirnicama koje tijelo ne podnosi dobro. Promjena ishrane može biti korisna strategija za smanjenje alergijskih reakcija i ublažavanje simptoma ekcema. Evo nekoliko ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste promijenili ishranu i smanjili alergijske reakcije:

 1. Identifikacija uzročnika: Prvi korak u promjeni ishrane je identifikacija namirnica koje mogu izazvati alergijske reakcije. Ovo se može postići praćenjem simptoma ekcema i promjenama u koži nakon konzumiranja određene hrane. Vrijedi zabilježiti i konzumirati hranu i povezane simptome kako biste mogli identificirati određene namirnice koje mogu biti uzročnici alergijskih reakcija.
 2. Izbjegavanje alergena: Nakon identifikacije uzročnika, važno je izbjegavati te namirnice. To može značiti promjenu prehrane i uklanjanje određenih namirnica iz prehrane. Na primjer, ako ste primijetili da mlijeko izaziva alergijske reakcije, možete probati zamijeniti ga biljnim mliječnim proizvodima kao što su bademovo mlijeko ili sojino mlijeko.
 3. Uvođenje anti-upalne hrane: Neke namirnice mogu imati anti-upalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju alergijskih reakcija. Ove namirnice uključuju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i tuna, kao i voće i povrće bogato antioksidansima. Uvrštavanje ovih namirnica u svoju prehranu može pružiti dodatnu podršku u ublažavanju simptoma ekcema.
 4. Konsultacija sa stručnjakom: Ako ste u nedoumici ili imate ozbiljne alergijske reakcije, uvijek je najbolje konsultirati se sa stručnjakom, kao što je ljekar ili nutricionista. Oni će moći pružiti individualizirane savjete o promjeni ishrane i pomoći vam da napravite plan prehrane koji odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Promjena ishrane može imati značajan utjecaj na smanjenje alergijskih reakcija i poboljšanje simptoma ekcema. Važno je biti strpljiv i dosljedan u provedbi promjena u ishrani, kao i pratiti svoje tijelo i simptome kako biste pronašli najbolji pristup za sebe.

Prevencija ekcema i daljnje tretiranje simptoma

Ekcem je kožna bolest koja može biti izuzetno iritantna i nepredvidiva. Srećom, postoje neke preventivne mjere koje se mogu poduzeti kako bi se izbjeglo pogoršanje simptoma ekcema. Također, postoje i niz tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju upale kože.

Prevencija ekcema

Prevencija ekcema uključuje održavanje kože hidratiziranom i izbjegavanje nadražujućih tvari. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili pogoršanje ekcema:

 • Hidratizacija kože: Redovito nanosite hidratantne kreme i losione na kožu kako biste održali vlažnost i smanjili suhoću kože.
 • Izbjegavajte nadražujuće tvari: Pazite da izbjegavate tvari koje mogu nadražiti kožu, poput jakih sapuna, parfema, lateksa i kemikalija.
 • Nosite pamučnu odjeću: Odaberite odjeću od prirodnih materijala poput pamuka koji diše i smanjuje iritaciju kože.
 • Izbjegavajte ekstremnu temperaturu: Pokušajte izbjegavati pretjeranu toplinu i hladnoću koje mogu izazvati pogoršanje simptoma ekcema.
 • Održavajte higijenu kože: Pazite da održavate kožu čistom, ali izbjegavajte pretjerano pranje koje može ukloniti prirodna ulja s kože.

Tretiranje simptoma ekcema

Ako već imate ekcem i suočavate se s njegovim simptomima, postoje različiti tretmani koji mogu smanjiti upalu i ublažiti nelagodu. Ovdje su neki od tretmana koji se mogu koristiti:

 1. Kortikosteroidne kreme: Ove kreme se često koriste za liječenje upaljenih područja kože. Djeluju na smanjenje upale i svrbeža.
 2. Emolijensi: Emolijensi su hidratantne kreme koje pomažu u održavanju vlažnosti kože i smanjenju suhoće.
 3. Masti na bazi ljuske: Ove masti na bazi ljuske stvaraju barijeru na koži koja pomaže zadržati vlagu i zaštititi kožu od nadražujućih tvari.
 4. Antihistaminici: Ako su simptomi ekcema povezani s intenzivnim svrbežom, antihistaminici mogu pomoći smanjiti svrbež i poticanje.
 5. Fototerapija: Ova terapija koristi svjetlost kako bi smanjila upalu kože. Može se koristiti za ublažavanje simptoma ekcema u težim slučajevima.

Osobe koje pate od ekcema trebaju obratiti pažnju na svoju kožu kako bi spriječile pogoršanje simptoma. Osim toga, redovito posjećivanje dermatologa može biti od velike pomoći u upravljanju ekcemom i pronalaženju najboljeg tretmana za individualne potrebe.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar