Liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba

Alrgijske reakcije na hranu kod beba su često i mogu biti izazvane različitim namirnicama, kao što su mlijeko, jaja, kikiriki, riba i druge. Ove reakcije mogu biti blage ili ozbiljne, a u nekim slučajevima mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za život bebe.

Prevencija je ključna u smanjenju rizika od alergijskih reakcija na hranu kod beba. Kod beba koje su posebno osjetljive na alergije, može se preporučiti izbjegavanje određenih namirnica u prvih nekoliko mjeseci života. Neke studije su pokazale da dojenje dobi od najmanje 6 mjeseci može smanjiti rizik od alergijskih reakcija kod beba.

 • Držite pregled nad svim namirnicama koje dajete svom djetetu, osobito ako postoji obiteljska povijest alergijskih reakcija na hranu.
 • Izbjegavajte namirnice koje često izazivaju alergijske reakcije kod beba, kao što su jaja, kikiriki i morski plodovi.
 • Ako primijetite bilo kakve simptome alergijske reakcije kod vaše bebe, odmah se obratite liječniku. On će vam pružiti priručnike i savjete vezane uz sigurnu hranu za vaše dijete, kao i uputiti vas na testiranje alergija ili druga daljnja ispitivanja ako je potrebno.

Važno je da roditelji budu upoznati s alergijskim reakcijama na hranu kod beba kako bi mogli pravilno djelovati u slučaju hitnosti. Prisutnost alergijske reakcije može varirati od osipa i svraba pa sve do oticanja usana i teške poteškoće s disanjem. Ukoliko primijetite takve znakove alergijske reakcije kod svog djeteta, odmah se javite liječniku kako biste dobili pravilan savjet i liječenje.

Primarni tretmani

Primarni tretmani

U tretmanu alergijskih reakcija na hranu kod beba, primarna terapija se fokusira na kontrolu simptoma i minimiziranje rizika od ozbiljnijih komplikacija. Osnovni tretmani uključuju:

 1. Eliminacija alergena: Prvi korak u tretmanu alergija na hranu je identifikacija i eliminacija izazivača. To podrazumijeva izbjegavanje hrane koja izaziva alergijske reakcije kod djeteta. U slučajevima dojenja, majka može morati izbjegavati određenu hranu kako bi spriječila prenošenje alergena putem majčinog mlijeka.

 2. Antihistaminski lijekovi: Antihistaminski lijekovi se često koriste za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija kao što su svrbež, osip i otežano disanje. Ovi lijekovi blokiraju djelovanje histamina, koji je tvar koja se oslobađa prilikom alergijske reakcije.

 3. Egzam tretmani: Za liječenje simptoma ekcema, koji je često povezan s alergijom na hranu, mogu se koristiti posebne kreme i losioni koji hidratiziraju kožu i smanjuju svrbež. Također se preporučuje izbjegavanje iritansa poput jakih sapuna i tkanina od sintetičkih materijala.

Važno je napomenuti da je svaki slučaj alergije na hranu jedinstven i da je tretman individualan. U nekim slučajevima, poseban režim ishrane ili dodatna terapija mogu biti potrebni za kontrolu simptoma i prevenciju ponovnih alergijskih reakcija. Uvijek se preporučuje da roditelji konzultiraju pedijatra ili alergologa kako bi dobili pravilan tretman za svoje dijete.

Lijekovi za ublažavanje simptoma

Lijekovi za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija na hranu kod beba igraju ključnu ulogu u liječenju i smanjenju neugodnih simptoma. Postoje nekoliko vrsta lijekova koje pedijatri mogu preporučiti.

Antihistaminici

Antihistaminici su jedna od najčešće propisivanih vrsta lijekova za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija na hranu kod beba. Oni djeluju blokiranjem djelovanja histamina, tvari koja uzrokuje simptome poput svrbeža, crvenila i otoka. Antihistaminici mogu biti dostupni u tekućem obliku ili kao tablete za žvakanje, ovisno o dobi djeteta.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su vrsta lijekova koji se koriste za smanjenje upale u tijelu. Oni mogu biti propisani za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija na hranu kod beba kada su simptomi teži ili ne odgovaraju drugim tretmanima. Kortikosteroidi se obično primjenjuju topikalno kao krema ili mast, ali u težim slučajevima mogu biti propisani i oralno.

Lijekove za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija na hranu kod beba treba koristiti samo uz preporuku i nadzor pedijatra. Važno je pridržavati se uputa za doziranje i redovito se javljati svom pedijatru kako bi se pravilno pratila reakcija djeteta na lijekove i učinkovitost tretmana. Osim toga, važno je i dalje izbjegavati izlaganje djeteta alergenima koji uzrokuju reakciju kako bi se smanjili rizici od novih epizoda alergijskih reakcija.

Zamjenske dijete

U slučaju alergijskih reakcija na hranu kod beba, jedan od pristupa u liječenju može biti zamjenska dijeta koja isključuje alergen iz prehrane djeteta. Zamjenska dijeta se može primijeniti kada se utvrdi da je određena hrana uzrokovala alergijsku reakciju kod djeteta.

Jedan od načina primjene zamjenske dijete je eliminacijska dijeta, koja podrazumijeva potpuno izbjegavanje hrane koja sadrži alergen. Na taj način se omogućuje tijelu da se oporavi od alergijske reakcije i da simptomi nestanu. Eliminacijska dijeta može biti privremena ili dugoročna, ovisno o individualnom slučaju i potrebama djeteta.

Prilikom primjene zamjenske dijete, važno je osigurati adekvatnu zamjenu za izbjegnutu hranu kako bi dijete dobilo sve potrebne hranjive tvari. U tu svrhu se mogu koristiti zamjenski proizvodi koji ne sadrže alergen, kao i druge namirnice bogate nutritivnim vrijednostima. Važno je posavjetovati se sa stručnjakom u nutricionizmu ili pedijatrom kako bi se osiguralo da dijete dobija sve potrebne hranjive tvari i da se prati njegovo zdravlje tokom zamjenske dijete.

Postupci za dugoročno liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba

Postupci za dugoročno liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba

Dugoročno liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba zahtijeva integrirani pristup koji uključuje dijetu, izbjegavanje alergena i medicinske tretmane. Ovdje ćemo razmotriti nekoliko postupaka koji se preporučuju kao dio dugoročnog liječenja.

1. Dijeta bez alergena

1. Dijeta bez alergena

Jedan od glavnih koraka u liječenju alergijskih reakcija na hranu kod beba je eliminacija alergena iz njihove prehrane. Ova dijeta se naziva eliminacijska dijeta i uključuje izuzimanje hrane koja je poznata kao alergen kod djeteta. Na primjer, ako je dijete alergično na mlijeko, moraju biti izbjegavani mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt. Ova dijeta treba biti pažljivo planirana i nadgledana od strane stručnjaka za ishranu kako bi se osiguralo da dijete dobije sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj.

2. Edukacija i podrška

Edukacija o alergijskim reakcijama na hranu i podrška roditeljima od strane medicinskog tima igraju važnu ulogu u dugoročnom liječenju. Roditelji trebaju biti upoznati s potencijalnim alergenima i kako ih izbjegavati, kako prepoznati simptome alergijskih reakcija i kako reagirati u hitnim slučajevima. Također je važno da roditelji dobiju podršku od medicinskog tima kako bi lakše nosili s izazovima liječenja alergijskih reakcija na hranu kod svoje djece.

3. Medicinski tretmani

3. Medicinski tretmani

Za neke bebe s alergijskim reakcijama na hranu mogu biti potrebni medicinski tretmani kako bi se kontrolirali simptomi i smanjila reakcija na alergene. To može uključivati upotrebu antihistaminika za ublažavanje svrbeža i oticanja, kortikosteroidnih krema za suzbijanje upale kože ili imunoterapije kako bi se postigla tolerancija na određene alergene. Ovi tretmani moraju biti propisani i nadgledani od strane pedijatra ili alergologa.

Postupci za dugoročno liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba
Postupak Opis
Dijeta bez alergena Izbjegavanje hrane koja jer alergen za dijete
Edukacija i podrška Informiranje roditelja o alergijama na hranu i pružanje podrške
Medicinski tretmani Upotreba lijekova za kontrolu simptoma i smanjenje alergijskih reakcija

Eliminacijske dijete

Eliminacijske dijete su preporučene metode u liječenju alergijskih reakcija na hranu kod beba. Ova dijeta ima za cilj uklanjanje svih potencijalno alergenih namirnica iz prehrane djeteta kako bi se utvrdila specifična hrana koja izaziva alergiju.

Postoje različiti pristupi u primjeni eliminacijskih dijeta, ali najčešće se započinje s eliminacijom jedne ili nekoliko namirnica koje se sumnjiče kao izazivači alergije. Takve namirnice mogu uključivati mlijeko, jaja, gluten, soju, orašaste plodove i druge. Tijekom eliminacijske dijete, važno je pratiti simptome djeteta i voditi dnevnik prehrane kako bi se utvrdilo koje namirnice potencijalno izazivaju alergijsku reakciju.

Nakon što su iz prehrane isključene potencijalno alergene namirnice, dolazi do značajnog poboljšanja simptoma, što ukazuje na alergijsku reakciju na hranu. Nakon nekog vremena, mogu se postepeno uvesti jedna po jedna namirnica kako bi se provjerilo koje namirnice izazivaju alergijske reakcije. Taj proces se naziva provokacijskim testiranjem hrane.

Imunoterapija kod alergijskih reakcija na hranu kod beba

Imunoterapija je terapijski pristup koji se koristi u tretmanu alergijskih reakcija na hranu kod beba. Ova metoda podrazumijeva postepeno izlaganje djeteta alergenima, s ciljem da se njihov imunološki sistem postepeno navikne na te supstance i smanji reakciju na njih. Imunoterapija može biti korisna kod alergijskih reakcija na hranu koje su izražene i opasne po život, kao što je anafilaktički šok.

Postupak imunoterapije se sastoji od nekoliko faza. Prva faza uključuje dijagnostiku i identifikaciju alergena koji izaziva reakciju kod djeteta. Nakon toga, dolazi faza pripreme djetetovog imunološkog sistema za izlaganje alergenima. U ovoj fazi, koriste se različite metode kao što su oralna imunoterapija (uzimanje alergena oralnim putem), subkutana imunoterapija (primjena alergena ispod kože) ili sublingvalna imunoterapija (primjena alergena ispod jezika).

 • Oralna imunoterapija: Ova metoda uključuje davanje djetetu sve većih doza alergena, počevši od vrlo malih količina. Doza se postepeno povećava dok se ne postigne doza koja toleriše normalna osoba. Ova metoda je efikasna za alergijske reakcije na hranu kao što su alergije na kikiriki, jaja ili mlijeko.
 • Subkutana imunoterapija: Ova metoda uključuje ubrizgavanje alergena ispod kože djeteta. Dijete postepeno dobiva sve veće doze alergena, s ciljem da se njihov imunološki sistem navikne na te supstance. Ova metoda je efikasna kod alergija na ubode insekata kao što su pčele ili ose.
 • Sublingvalna imunoterapija: Ova metoda uključuje korištenje kapljica, tableta ili kapi alergena koje se stavljaju ispod jezika djeteta. Dijete se postepeno izlaže većim dozama alergena kako bi se razvio tolerisan imunološki odgovor. Ova metoda je naročito efikasna kod alergija na pelud.

Imunoterapija za alergijske reakcije na hranu kod beba je još uvijek u razvoju i istraživanjima. Važno je da se ova metoda primjenjuje pod nadzorom stručnjaka i da se individualno prilagođava svakom djetetu, uzimajući u obzir specifičnosti njegovog slučaja. U nekim slučajevima, imunoterapija može biti efikasna i sigurna opcija za liječenje alergijskih reakcija na hranu kod beba, ali se uvijek treba konsultovati s pedijatrom ili alergologom prije početka ove terapije.

Savjeti za sprečavanje alergijskih reakcija na hranu kod beba

Savjeti za sprečavanje alergijskih reakcija na hranu kod beba

 • Dojenje: Ako je moguće, dojenje djeteta najmanje prvih 4-6 mjeseci života može smanjiti rizik od alergijskih reakcija na hranu. Majčino mlijeko pruža djetetu zaštitu i pomaže u izgradnji tolerancije na alergene.
 • Postupno uvodjenje novih namirnica: Kada počnete uvoditi čvrstu hranu u ishranu svog djeteta, radite to postupno i jednu po jednu namirnicu. Na taj način ćete lakše pratiti moguće alergijske reakcije i identifikovati potencijalne alergene.
 • Praćenje simptoma: Pazite na simptome alergijskih reakcija nakon hranjenja djeteta. To mogu biti osip, svrbež, oticanje usana ili jezika, povraćanje ili proljev. Ako primijetite bilo kakve znakove alergije, obratite se pedijatru.
 • Avoidiranje poznatih alergena: Ako je vaše dijete već razvilo alergiju na određenu hranu, izbjegavajte tu hranu u potpunosti. Ovo uključuje čitanje deklaracija na pakiranjima hrane i izbjegavanje namirnica koje sadrže alergene.

U slučaju alergijske reakcije na hranu, važno je pravovremeno reagirati i konzultirati se sa stručnjakom. On će vam pružiti potrebne upute o daljim koracima i može preporučiti testove alergije za određivanje specifičnih alergena.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar