Lična higijena nakon laparoskopije

Laparoskopska hirurgija opisana je kao minimalno traumatična hirurgija. Nakon laparoskopije, ne postoji propisano dugotrajno i trajno odmora u krevetu, a nakon nekoliko dana pacijenti se vraćaju u svoj uobičajeni život. Međutim, to je operacija, pa treba poduzeti mjere sigurnosti. Podignuto je pitanje lične higijene. Kako rehabilitirati nakon operacije i kada mogu oprati nakon laparoskopije?

Osobitosti laparoskopije

Laparoskopija se izvodi pod općom anestezijom. Izvodi se sa specijalizovanim laparoskopskim instrumentima. Doktor čini dva do tri probijanja u trbuhu. Da biste stvorili prostor, ubrizgavajte ugljični dioksid kroz rupe. Zatim se ubacuje laparoskopom s kamerom koja prenosi sliku unutarnjih organa na monitor. Zatim se ubacuju različiti instrumenti za hirurške manipulacije.

Kada se laparoskopija završi, 2 do 3 male šavove ostaju u prednjem trbušnom zidu. Šavovi su također u unutrašnjem orguru koji treba raditi. Stoga se adekvatna pažnja treba posvetiti periodu oporavka nakon operacije kako bi se osigurao potpuni oporavak.

Upotreba u medicini

Tehnika je vrlo česta u ginekologiji. To je dijagnostička i terapeutska. Laparoskopija u ginekologiji koristi se za dijagnosticiranje

  • ili u vodopirnim cijevima adhezije;
  • Stopa propusnosti cijevi za slop;
  • ektopična trudnoća;
  • endometrioza i njegov stepen napredovanja;
  • Tačan izgled neoplazme, npr. veličina cista ili mioma.

Pored ginekologije, laparoskopija se koristi i za operaciju organa u trbuhu i retroperitoneal. Drugim riječima, aktivno ga koriste oba hirurga i urolozi.

Ova metoda omogućava bolji pregled od genitalnog ureza. Pored toga, moguće je povećati operirani organ sa ološkom i izgled retroperitona.

Rehabilitacija

Pacijenti ostaju u bolnici nakon operacije i odmaraju se u krevetu. Nakon ginekološke hirurgije traje do 10 sati i nakon izreza unutrašnjeg organa od jedne do tri dana. Možete ustati i kretati se polako 6-7 sati nakon ginekoloških postupaka, što sprečava oblikovanje ugrušanja. Ispuštanje ovisi o vrsti operacije. Ako je to ginekološka operacija, otpuštanje će biti moguće nakon nekoliko dana. U slučaju trbušne operacije, međutim, obično traje tri do četiri dana. Ako se otkrije bilo kakve komplikacije, otkaz se odgađa sve dok ih ne spriječe. Bol nakon operacije obično nestaje treći dan, ako se to ne dogodi, odmah biste se trebali obratiti svom ljekaru.

Koliko dana oporavka? Period oporavka obično traje oko mjesec dana.

Najvažnija stvar za to vrijeme je pravilno rukovanje šavovima i dijetama.

Dijeta odobrava ljekar, ovisno o vrsti izvedenog manipulacije. Laparoskopske ubode tretiraju se posebnim rješenjem. Ova rješenja obično uključuju 3% vodonik peroksida ili fukorcinola. Oni bi se trebali tretirati samo aseptičnom, antiseptičkom i sterilnom gazom.

Lična higijena

U prvoj fazi, otprilike dvije sedmice nakon operacije, možete zagrejati samo i prekriti ranu oblogom. Nije dopušteno trljanje ili čišćenje incizije. Nakon tuširanja, šavovi trebaju biti ubrani. Plivanje je moguće prvo nakon 3-4 sedmice.

Mogu li otići u saunu ili saunu nakon operacije? Tek nakon 3 mjeseca, nakon savjetovanja i dozvole ljekara. Razlog za to je da visoke temperature potiču unutrašnje krvarenje. Iz istog razloga se ne preporučuje sunčati na suncu ili posjetiti solarij.

Šavovi se uklanjaju u ambulantnu kliniku, uzimajući u obzir sva aseptička pravila, u svlačionici. U mnogim pacijentima to se događa 6-9. dan nakon manipulacije.

U početku će crvena ili ljubičasta mjesta biti vidljiva na mjestu uboda, ali na kraju postepeno blede i ubrzo postaju potpuno nevidljivi.

Da li ožiljak će ostati nakon postupka ovisi o njezi ožiljaka. Pored pažljivog liječenja, nakon uklanjanja šavova, gaza, podmazana posebnim gelom za regeneraciju tkiva, može se primijeniti na ožiljak. Gaza treba mijenjati po potrebi ili ako se pacijent okupa i mokri. Kad rane zaliječe, možete se prebaciti na mast za omekšavanje ožiljkanog tkiva.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar