Laryngoscopy: Karakteristike tehnike

Laryingofarinke je organ koji je vrlo često upaljen ili ima lokalnu neoplazmu u njemu. Međutim, dijagnoza patologije grla teško je zbog anatomskih karakteristika organa. Bolesti grla, grla i drugih struktura u tom području mogu se prepoznati samo po specifičnim tehnikama inspekcije.

Direktna i indirektna laringoskopija dostupna su u tu svrhu. Izvodi ga oba otorhinolaringolozi i foniatres – ljekari koji se bave problemima u aparata za grlo. Laryngoscopy Danas: Šta je to?

Suština metode i njegovih mogućnosti

Postoji nekoliko vrsta laringoskopije. Izvodi se da isključuje različite bolesti. Koje patologije grla, grla i grla može se otkriti laringoskopijom (direktno ili indirektno) grlo?

 1. Laringitis, posebno hronični grkljan sa prekoračenjem kapka.
 2. Kruna kod djece, uključujući lažne Crooge.
 3. Edem pod odbojnosti (važan kod djece, jer ovaj uvjet može uzrokovati asfiksiju posebno u pedijatrijskim pacijentima).
 4. Polipi i drugi hiperplastični procesi, vrlo važni za one čija profesija uključuje govor, pjevanje, podučavanje i predavanja.
 5. Onkološke formacije.

Svi otolaringolozi su vješti u ovim tehnikama. Sam proces je relativno siguran, tako da za to praktički nema kontraindikata.

Šta je laringoskopija? To je grlobolja koristeći posebne instrumente (laringealnu ogledala, laringoskopi).

Tehnika nije samo dijagnostička, već i terapijska, baš kao i bilo koja druga endoskopija.

Indikacije za laringoskopiju

Možete se pretplatiti na orl doktora. Ponekad ga može nazvati njemu praktičar generala. Indikacije za istragu su:

 • Problemi sa glasom. Ovo je vrlo važno ne samo za nastavnike, muzičare, govornike, predavače, već i za osobe čija profesionalna aktivnost ne zahtijeva visoko glasovno opterećenje. Pacijenti se žale da je njihov glas postao hrapav ili oštriji. Afonija se ponekad može pojaviti. Ovo je situacija u kojoj je glas potpuno izgubljen. U svim je slučajevima potrebno posjetiti stručnjak za orl i izvesti laringoskopiju za prepoznavanje i, ako je moguće, eliminirati uzrok.
 • Poremećaji gutanja. Pacijent se može žaliti na nelagodu u gutanju i nemogućnosti da se odmah proguta kruti ili polutvrdi namirnice. Laringoskopske preglede se izvode kako bi se isključila patologija grla.
 • Bol u grlu. Ovo je još jedan razlog da se testirate o kojem opisujete. Ovaj simptom nije uvijek uzrokovan lezijom na sluznici grla. Bolesti grla takođe trebaju biti isključene.
 • Rak grla. Na starijim pacijentima pojava malignih neoplazmi nije danas najrjeđa pojava. Smola, nikotin, zagađeni zrak, zaraza virusa su faktori koji doprinose displastičnim procesima grla Mukose. Stoga, bilo kakva nelagoda u ustima, disanje, promjene glasa i suhoća treba upozoriti liječnik bilo kojeg posebnog i da je razlog da se na otolaringolog odnose da se izuzme zloban tumor.

Grlo je povezan na eustahijsku cijev u EAR kanalu. Njegova patologija (upala koja se zove Eustachianitis) može se otkriti i laringoskopijom. Međutim, dijagnoza u tim slučajevima je teška.

Koje su druge mogućnosti za laringoskopiju, čak i kod djece?

 • Uzorkovanje tkiva (biopsija) za histološki pregled za potvrdu dijagnoze;
 • Liječenje polipa na biltenima i ožiljcima, deformiteti;
 • uklanjanje stranca;
 • pokušaj otvaranja apscesa u grlu.

Tako Laparoskopija ne može samo dijagnosticirati, već i tretirati bolest.

Ogledalo Laryngoscopy

Drugo ime za tehniku ​​je indirektna laringoskopija. Prema nazivu, potrebna je posebna laringeal ogledala za obavljanje ove istrage. Drugi važan sastojak je rasvjeta. Za to se koristi reflektor (obično frontalni). Potrebno je odražavati svjetlost iz lampe.

Kako se izvodi ogledalo laringoskopija? Glavni preduvjet je zamračena soba. Svjetiljka se mora montirati s desne strane prema pacijentovom ispitivanju. Laringeal ogledalo treba zagrejati na tjelesnu temperaturu prije postupka. Važno je imati na umu da izbjegavamo grčeve grmljane muskulature i kondenzacije vlage na staklu koje bi otežalo vidjeti.

Zatim se izvode sljedeći koraci:

 1. Doktor pričvršćuje otvorena usta pacijenta držeći jezik i podižući gornju usnu po potrebi.
 2. Kad se postavi svjetlost i usmjerena na usnu šupljinu pacijenta (u području palatalnih zaklopki, kljuna), umetnuta je laringeal ogledalo. Doktor drži ogledalo kao biro.
 3. Za lakše ispitivanje pacijentovog grla tražimo izgovoriti glas “I” i “e”. Međutim, ova tehnika nije uvijek uspješna. Ponekad bi ljekari trebali gurnuti tkivo mekog neba prema stražnjem dijelu grla. Da biste spriječili gag refleks, možete navodnuti oralnu šupljinu s anestetičkim sredstvima.

Suština istrage je da se svjetlost iz reflektora odražava i usmjerava direktno u grlo. Ručica zrcala ne bi trebala opstruirati pogled za otolaringolog (lijevo od oralnog ugla).

Slika ispred otolaringolog je polovina okrenuta. To znači da desni i lijevi prostor zadržavaju svoju orijentaciju, ali stražnji prostor je vidljiv s prednje i obrnuto.

Glavni fokus je u stanju vezivnog aparata.

Treba procijeniti njihovu simetriju, boju, dosljednost i uključenost. Ponekad je moguće vidjeti traheju. Nakon ispitivanja, ljekar bilježi svoje nalaze u kartici ili manipulacijski protokol.

Ortoskopija i retrogradna laringoskopija

Direktna laringoskopija vrši se korištenjem endoskopskih instrumenata – laringoskopi. Zamjena noževa, prilozi omogućavaju anatomski i individualni pristup. Prije ispitivanja potrebna je priprema i primjena anestezije (površina).

Retrogradna laringoskopija koristi se u prisustvu traheostomasa. Ova metoda također znači i prisustvo reflektora, osim što se ogledalo ubacuje u područje otvaranja traheostomo. Detaljnija inspekcija sluznice zahtijeva mikrolarnogoskopsko ispitivanje. Za to zahtijeva upotrebu mikroskopa u ortoskopiji ili ogledalu laringoskopiju.

Odabir načina ispitivanja ovisi o kliničkoj situaciji i pacijentovom stanju.

Kontraindikacije

Postoje neke situacije u kojima se laringoskopija ne treba obaviti zbog potencijalno veće štete nego dobro.

 • Teška somatsko patologija u dekopcijenciji. To su teška angina: progresivna, hemodinamička i maligna hipertenzija, oštećenja srca i aneurizmatična vazodilacija. Teški zatajenje respiratorni i dekompenzirani dijabetes su također kontraindicirani.
 • Orofaringealna patologija (erozivni sjaj, stomatitis, gingivitis). Erozije su oštećenja sluznicama organa. Oni su opasni zbog početka krvarenja. Ulcerozna promjene su još opasnije.

Uprkos svojoj jednostavnosti i minimalnom trošku, laringoskopija ostaje jedna od važnih metoda dijagnosticiranja patologija grla i grla. Naravno, puno ovisi o iskustvu i vještinama istražitelja. To doprinosi subjektivnoj prirodi istrage. Međutim, ako su rezultati upitni, uvijek možemo koristiti naprednije tehnike kao što su ultrazvuk i tomografija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar