Laparoskopija zbog vodopija

Ginekološke bolesti nisu uvijek tretirane histeroskopijom ili rezovima laparotomije. Nenormalnosti lopojnih cijevi i jajnika (tak o-kalirani priključci maternice) pokazatelj su za upotrebu laparoskopije. Ova metoda se ne koristi samo u uvjetima kao što su opstrukcija lopojskih cijevi. Laparoskopiju se mogu izrezati ili ukloniti ciste. Ova tehnika takođe uklanja adhezije. Laparoskopske slopske cijevi korisne su u uvjetima kao što su adnektitis, uključujući i tonito. Kako se izvode slopske cijevi, postoje li indikacije i kontraindikacije?

Suština istraživačke metode

Latinski prijevod, Laparo znači želudac, trbuh, a skopia znači gledati, pregledati. Drugim riječima, laparoskopija lopova cijevi je slikovna tehnika za procjenu stanja odobrenja maternice.

Vizualizacija se može učiniti sa endoskopskom tehnikom. Endoskop je umetnut u trbušnu šupljinu kroz ubode na prednjem trbušnom zidu. Dijagnostička laparoskopija uključuje provjeru kliničke dijagnoze napravljene u ranijoj fazi. Isključuje druge ginekološke bolesti ili gastrointestinalne i mokraćne bolesti. Endoskopi mogu provjeriti s opisom studije u vodopirnim cijevima i procijeniti prisustvo cista i upalnih promjena u organskim zidovima. Kako su slozive cijevi laparoskopiju i koji su pripreme?

Priprema

Prije laparoskopije, kao i prije bilo koje druge intervencije, moraju se provoditi brojni pregledi. To uključuje uklanjanje krvnih seruma za opću i biohemijsku analizu. Važno je isključiti tešku anemiju ili je popraviti ako se odredi eritrocita ili smanjenje hemoglobina.

Procjenjuju se i krvni parametri za zgrušavanje krvi, RH (za transfuziju u slučaju opsežnog krvarenja). Priprema za operaciju uključuje testiranje markera HIV-a, virusnog hepatitisa i sifilisa. Vučići citologiju se uzimaju kako bi se isključila nesecifična inflama genitala. Potrebni su i testovi da se isključe seksualno prenosive bolesti.

Somatski država ocjenjuje trbušni ultrazvuk, elektrokardiografija i X-Ray. Prema naznakama, može se izvesti esofagogastroduodenoskopija i kolonoskopija za isključenje gastrointestinalnih čirtora.

Kako se pripremiti za operaciju?

Priprema za laparoskopiju lopova cijevi uključuje više od samo ispitivanja. Prije operacije je potrebna puna čišćenja creva. Šta ljekari preporučuju za to?

Jedite kao i obično, ali u posljednja tri dana prije operacije treba se konzumirati samo hrana koja sadrži minimalnu količinu otpadnog materijala. Šta su ove hrane, šta možete i ono što ne biste trebali jesti u ovoj situaciji, treba preporučiti liječnik ili gastroenterolog. Hrana treba podijeliti u obroke. I 12 sati prije namjenskog laparoskopije (posebno uklanjanja) lopovskih cijevi, treba potrošiti posljednji obrok. Istovremeno, Enema treba dati – 2 svaki dan (3 dana prije operacije).

Ako se lopovijske cijevi laparoskopiju izvodi u upalnim bolestima prilozima, identifikacija žarišta hronične infekcije postaje izuzetno važna.

U tu svrhu testiraju se urin, mokraćno pražnjenje, a testiraju se nosne i nazofaringene sluznice.

Drugo zajedničko pitanje je: Na koji dan ciklusa izvede se laparoskopija? Obično je to 6. dan nakon posljednje menstruacije. Međutim, u mnogim pacijentima moguća su odstupanja koja ovise o osnovnoj bolesti.

Indikacije

U patologiji lopova cijevi laparoskopija je zlatni standard za dijagnostiku i tretman. Koje su naznake za ovu tehniku?

Za početak, mora biti jasno da je operacija moguća, bilo da je planirano ili potrebno. U slučaju planirane hirurgije, mogu se izvršiti potrebni preparati (najmanje testovi i analize) kako bi se izbjegle komplikacije. Najčešća naznaka za mini invazivnu intervenciju je tretman neplodnosti lopojnih cijevi. Rijetko, žene biraju sterilizaciju zbog opstrukcije lopova cijevi.

Razlikujemo i između sljedećih kliničkih situacija u kojima je naznačeno Laparoskopija

  • Neoplazmi jajnika.

  • Bolesti nalik tumora prilozi maternice.
  • miomatozna oštećenja maternice.
  • Adenomyosis (endometrioidna promjena materninog tkiva).
  • Donji leđa ili bol u trbuhu bez drugih očiglednih uzroka.

Raspon uslova za hitnu operaciju je prilično širok. Laparoskopska hirurgija najčešće se vrši u slučajevima ektopične trudnoće, rastrgane ciste na jajnicima i upalnim bolestima maternice. Hirurgija je također naznačena u slučaju nejasne geneze u boli u trbuhu (akutni trbušni sindrom).

Najčešće su vrste operacija

Stanje na kojem se pojavljuju slopske cijevi naziva se tubularna neplodnost. U otprilike trećinu ili čak polovici slučajeva, nepravilnosti maternice su uzrok nemogućnosti zatrudnjenja. Ovo je danas vrlo važan problem.

Laparoskopija je naznačena u zatvaranju jedne ili obje slopijske cijevi. Uzrok treba identificirati i eliminirati. U kojim slučajevima se može izvršiti ova operacija? To bi trebalo biti pacijent sa redovnom menstruacijom i bez slojanih cevi, sa izraženom sklerozom ili adhezijama (stepen 3-4).

ChromoSalpiOscopy se koristi za provjeru prolaska lopova cijevi. To je umetanje kontrastne supstance u šupljinu cijevi kroz grlića maternica uz pomoć posebne sonde. Kako se može provjeriti je li bilo zatvaranja u bilo kojem dijelu organa? Za verifikaciju, kontrastna supstanca se ubrizgava kroz sondu u šupljinu cijevi. Obično je ovo metilen plava. Promjena samog cijevi tada se može procijeniti laparoskopijom. Tipično, kontrastni agent treba pustiti u trbušnu šupljinu kroz usta organa. Ako je kontrast prošao, to nije potpuna barijera. Inače, to je opstrukcija koja je eliminirana laparoskopskim postupkom koji postaje kurativna.

Salpino-ovarizolizu najčešće je potrebno za ispravljanje problema. Koristi se laparoskopsko rehesal lopojskih cijevi. Adhezija lopovanih cijevi mogu biti između slopijajskih cijevi i susjedne jajnice, crijevne petlje, Omentum, ali mogu povezati i privjeske i pričvrstiti ih u maternicu ili karlični zid. Kako ide operacija? Adhezije se mogu rezati elektrodom, ali tek nakon prikladnog i pažljivog koagulacije. Ako se cijev pridruže crijevom, škare se koriste.

Nakon laparoskopije (Salpino-ovarioliza), slopske cijevi vraćaju se u većini slučajeva. Za sprečavanje pričvršćivanja bakterijske flore dodjeljuje se tečaj antibiotika i lijekovi za normalizaciju crijevne mikroflore. Proces oporavka uključuje i ranu aktiviranje i upotrebu fizioterapije za ubrzanje regeneracije i sprečavanje ponovne reformacije adhezija. Nekoliko sati nakon operacije, vaš ljekar može vam omogućiti da izađete iz kreveta i hodate po sobi. Nakon laparoskopije lopova cijevi, postoperativni period obično je miran. Međutim, morat ćete ostati u bolnici neko vrijeme. Bolnički odlazak nakon što vam se laparoskopija dodijeli u zdravstvenom centru. Broj dana ovisi o odluci ljekara o specifičnom kliničkom stanju (postoje li komplikacije, neželjene posljedice). Rehabilitacija laparoskopije je kratka.

Pad lopojskog cijevi vrši se na tubularnoj trudnoći ili u tvrdoglavom toku salpinpitisa ili salpino-ooforitisa. Kako laparoskopija radi u ovom slučaju? Hirurška tehnika nije mnogo drugačija od dijagnostike. Mnogo se pažnje posvećuje mogućem nakupljanju tekućine u trbušnoj šupljini. Ako je moguće, uklonite je kroz usisavanje. Ponekad je odvodnja ostavljena. To sprečava nepoželjne posljedice hirurgije (adhezije). Također promatrajte genitalno pražnjenje nakon laparoskopije.

Nakon operacije

Pacijenti se obično brzo ispituju i nakon kratkog promatranja napuštaju dom. Koliko dugo trebate ostati u bolnici ovisi o pojedinom slučaju. Ponekad su dovoljni dva dana. Sve ovisi o pacijentovom stanju nakon postupka. Bol laparoskopija obično je kratka – crvena. Tretiraju se ne-asteoidnim ant i-inflammatornim drogama.

Oporavak od laparoskopije lopova cijevi ne zahtijeva mnogo napora. Glavna stvar je slijediti preporuke ljekara. Dijeta nakon laparoskopije ne zahtijeva nikakva ograničenja. Mora sadržavati puno kalorija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar