Koliko je pouzdan ultrazvučni pregled za otkrivanje ciroze?

Ciroza jetre je veoma ozbiljna i praktično neizlečiva bolest. Zbog razvoja ozbiljnih komplikacija za pacijenta (portalna hipertenzija i ascites) predstavlja hitan medicinski problem. Pokušat ćemo razumjeti koliko je objektivna procjena ovog patološkog stanja na ultrazvuku.

Mora se reći da je ranu fazu bolesti najteže dijagnosticirati. Prema statistikama, u ovom trenutku moguće je ultrazvučno otkriti znakove ciroze samo u 60-80% slučajeva.

Priprema pacijenta za ultrazvuk

Ako se sumnja na cirozu jetre, preporučuje se ultrazvučni pregled nakon neophodne pripreme ujutro, na prazan želudac. U tu svrhu potrebno je tri dana prije zakazanog pregleda izbjegavati namirnice koje mogu povećati količinu gasova iz ishrane. Ako dođe do pojačanog nadimanja (gasova u crijevnim petljama), preporučuje se uzimanje lijeka koji pomaže u uklanjanju viška plinova, npr. lijeka Espumisan po jedna tableta 3 puta dnevno, osim uzimanja na dan pregleda.

Ukoliko ove tehnike ne pomognu, dan prije zahvata ispitanik treba očistiti klistirkom (1-2 klistirke uveče i 1 ujutru, najmanje 3-4 sata prije ultrazvuka).

Tehničke karakteristike ultrazvučnog pregleda jetre

Ultrazvučni pregled organa odvijaće se u realnom vremenu, a pacijent će morati da zadrži dah dok diše. Ova tehnika pomaže da se bolje vizualizira jetra za pregled. Ultrazvučna sonda se prvo postavlja lijevo od pupka, a zatim se pomiče u područje skeleta.

Ultrazvukom jetre se procjenjuje veličina jetre, njena ekostruktura, arterijski i venski protok krvi i stanje intrahepatičnih žučnih puteva. Dopler pregled pomaže u otkrivanju promjena u venskom i arterijskom krvotoku kod ciroze. Ako je moguće, ultrazvučni pregled treba dopuniti elastografijom, koja omogućava procjenu elastičnosti organa, kao i njegove provodljivosti.

Interpretacija nalaza

Ultrazvukom možemo otkriti znakove karakteristične za cirozu:

 • povećana veličina jetre, obično na račun lijevog režnja (u ranim fazama patološkog procesa), dok ultrazvuk pokazuje smanjenje desnog režnja;
 • smanjenje veličine organa (u fazi dekompenzacije ciroze);
 • donja ivica jetre je zaobljena;
 • vanjske konture organa su neravne;
 • Struktura jetre je heterogena (ovaj simptom se može prepoznati prisustvom regeneracijskih čvorova);
 • Povećana jetre ek o-rigidja zbog zamjene normalnog tkiva sa vezivnim tkivom i razvojem sekundarnog masne infiltracije (ovaj simptom je karakterističan za prve dvije faze ciroze);
 • Smanjena ehogenost jetre (može se primijetiti u posljednjoj fazi ciroze povezane sa atrofijom organa, prisutnošću regeneracijskih čvorova i fibroze).

Važno je napomenuti da u razvoju ciroze postoji nekoliko faza i da sve izgleda drugačije. Početne stope karakteriziraju neke velike površine povećanog odjeka u jetri, a slezina ima homogenu strukturu.

Napredna ciroza jetre predstavlja mozaiku sa promenjenim vaskularnim uzorkom. Male vene sustava portala nisu vidljive, a portal vena rasprostranjena. Njeni zidovi su gušći nego inače. U ovoj fazi vidljiv je vaskularni obrazac na periferiji organa (tak o-kalirani kolateralni cirkulacija).

U međuvremenu, ultrazvuk pokazuje male žarišne mase s povećanom gustoćom u slezini. Slezina slezina je raširena i umotana na vrata.

Podobnost ciroze na ultrazvuku procjenjuje se na temelju prisutnosti sljedećih ehografskih znakova: ako su prisutne tri direktna ili dva direktna i dva indirektna i dva indirektna znaka, nalazi se ciroza.

Direktni i indirektni znakovi ciroze

Direktni likovi uključuju:

 • Povećana ili smanjena veličina jetre (ovaj simptom ovisi o stupnju bolesti);
 • neravnina u obrisu organa (često zbog čvorova regeneracije);
 • promjene u etostrukturi jetre (smanjene ili uvećane);
 • Smanjena elastičnost i zvučna provodljivost (bolje prepoznati elastografijom jetre).

Indirektni simptomi ciroze mogu se primijetiti kada se dogodi portal hipertenzija. Ovu državu bolesti karakterizira dilatacija speplementalne vene za više od deset milimetara i portal vena za petnaest milimetara. Uz Doplerometry, možemo odrediti povećanje indeksa brzina u tim venama.

Treba napomenuti da literatura o promjenama u arterijskom toku jetrene krvi nije u skladu. Poznato je da se indeks otpora u ultrazvuku jetre može povećati kod pacijenata sa cirozom ili, naprotiv, smanjen. Dakle, faktori koji mogu utjecati na regionalni krvotok u ovoj patologiji još nisu u potpunosti definirani.

Indirektni znakovi ciroze uključuju:

 • Povećanje slezine (splenomegaly), koje se može identificirati u 70% pacijenata ciroze;
 • Povećani promjer slezine i portalnih vena;
 • Besplatna tekućina u peritonealnom šupljini (Ascites).

Ukratko, dijagnostici ciroze ne bi se trebali napraviti samo nakon ultrazvučnog pregleda. Dijagnoza treba biti sveobuhvatna, a mora sadržavati prikupljanje pacijentove povijesti i pritužbi, laboratorijskih podataka, rezultata dobivenih drugim dijagnostičkim tehnikama. Ultrazvu k-Kontrolirana jetrena biopsija, praćena histološkom provjerom dijagnoze je konačna metoda dijagnoze.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar