Karakteristike urogenitalnih nepravilnosti otkrivenih od strane MRI

MRI je jedno od glavnih radioloških metoda za otkrivanje urogenitalnih abnormalnosti kod muškaraca i žena. U dijagnosticiranju male bolesti zdjelice, ova metoda ima brojne prednosti: visoka dijagnostička tačnost u otkrivanju ranih faza patološkog procesa, neinvazivnosti, bezbojnosti, bezbolnika.

Opseg istrage

U ženama sa magnetnom rezonancom ispitujemo mjehur, vaginu, grliću materice, jajnice, jajnike, lopove cijevi, krvnih sudova, limfnih čvorova, mekih tkiva, donjeg dela lumbalne kralježnice, sacrum i pete.

U muškoj zdjelici su vidljivi: mjehur, uretra, distalni ureter, semenske mjehuriće i sjemenke, prostate, krvne žile (arterije i vene), limfni čvorovi, vlakna, distalni crijeva i donja kralježnica (dio lumba) kosti pete).

Indikacije za genito-sat g. Slikarstvo

 • Sumnja u procesu tumora mokraćnog mjehura, prostate u muškarcima, nižim crevima i genitalijama kod žena.
 • Određivanje prirode tumora (benignog ili malignog).
 • Traumatična oštećenja male karlice.
 • Sumnjivi upalni proces u karlici.
 • Široko rasprostranjena endometrioza kod žena.
 • Urogenitalne malformacije i anomalije.
 • Studija za procenu postoperativne dinamike.
 • Nejašnja geneza u zdjeličkoj boli.
 • Mokraćni poremećaji kod muškaraca.
 • Sumnjivi metastatski proces u karlickim, sakrum i kostima pete.

Kada je dijagnoza kontraindicirana

 • Teška klaustrofobija (strah od zatvorenih prostora).
 • Pejsmejker.
 • Ferromagnetski isječci za zaustavljanje krvi (npr. Mozga).
 • Prisutnost metalnih stranih tijela u pacijentovom tijelu (postoperativne pločice, vijke, isječci itd.).

Priprema za MR proces

Da bi se istražili urogenitalni sistem efikasan, potrebna je posebna priprema pacijenta za MR. To uključuje pravilno punjenje mokraćnog mjehura, ograničenje grube i gasovitih namirnica dva dana prije ispitivanja i, ako je potrebno, provedba Enema za čišćenje za bolju vidljivost crevnih petlje.

Prije magnetske rezonancije (20-30 minuta), žene koje su povećale crevni ton treba davati intramuskularnu ubrizgavanje protiv grčeva (2 ml drona) ili oralne lijekove (3 tablete) za ublažavanje maternih grčeva.

Žene bi trebale, ako je moguće, izvesti magnetnu rezonancu za snimanje u 5-7. Dan menstrualnog ciklusa. Muškarci se mogu ispitati u bilo kojem trenutku. Ne zaboravite da donesete podatke iz prethodne PI istrage, pražnjenja i rezultata drugih radioloških metoda (npr. Ultrazvuk).

U hitnim slučajevima, magnetna rezonanca vrši se bez posebne pripreme.

Osobitosti procesa

Studija traje u prosjeku 15-30 minuta. Ako se koristi kontrast, trajanje postupka se proširuje. Prije ispitivanja, pacijent treba ukloniti nakit koji bi mogao ometati magnetnu rezonancu i odjeću s metalnim elementima.

Posebna zavojnica koristi se za istraživanje male karlice, koja je priložena na istražnom području. Ukratko objašnjavamo pacijentu tokom postupka. Važno je da dok slikate magnetsku rezonancu, mirno se laže da biste dobili kvalitetne slike.

Ako je za magnetsko rezonantno snimanje neophodno u majici, anestezija se obično koristi za dobivanje kvalitetne magnetske rezonancije bez motornih artefakata. Pacijenti s intenzivnim boli trebaju biti anestezirani prije snimanja magnetske rezonance kako bi ublažili bol.

MRI sa kontrastom

U nekim slučajevima, pored standardne magnetske rezonancije potrebno je i dinamičko kontrastno pojačanje. Ovo je posebno potrebno za procjenu obima malignih tumora i za diferencijalnu dijagnozu obimnih procesa.

Za MR ispitivanje urogenitalnog sustava koriste se kontrastni agenti koji sadrže Gadoliniju (magnevičar, udžbenik, gadovisti itd.)Posebnost tih lijekova je bezopasnost za pacijente i vrlo rijedak razvoj alergijskih reakcija u intravenskoj upotrebi. Količina kontrasta izračunava se pojedinačno i ovisi o težini pacijenta. Kontraindikacije za njihovu upotrebu su netolerancijske, zatajenje bubrega, vrlo ozbiljan pacijentski uvjet, kod žena – trudnoće, dojenje.

Ukratko, magnetna rezonanca u dijagnostici urogenitalnih abnormalnosti nema više prednosti u odnosu na druge metode snimanja, ali i izbjegavaju invazivne i bolne postupke poput histeroskopije i laparoskopije.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar