Kandida – koji su simptomi i kako je lečiti? (Saveti za ishranu)

Candida albicans je gljivica koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu čoveka. Izazivač je gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa. Kandidijaza je skoro uvek posledica infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati.

Uzroci nastanka kandide

Najčešći uzrok je pad imuniteta, kada organizam nije u stanju da održi populaciju kandide na normalnom nivou. Gljivica ima veliku sposobnost vezivanja za ćelije sluzokože što je posebno izraženo u prisustvu šećera, ugljen dioksida i niže pH vrednosti (kisela sredina).

Kandida se češće javlja u populaciji starijih, dece, trudnica. Upotreba kontraceptivnih tableta, prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest i mnogi drugi razlozi mogu dovesti do problema sa kandidom. Prekomerno razmnožavanje gljivice sprečavaju bakterije, stanovnici normalne flore sluzokoža. Stanja koja remete ravnotežu normalne flore idu u korist Kandide jer tada dolazi do njenog razmnožavanja i nastanka infekcije.

Siptomi nastanka kandide

1. Opšti simptomi

 • umor
 • nedostatak snage
 • depresija – glavobolja
 • bolovi u mišićima i zglobovina
 • gubitak pamćenja

2. Probavni siptomi

 • gasovi
 • nadutost
 • grčevi u crevima

3. Respiratorni simptomi

 • hronični sekret iz nosne šupljine
 • čest kašalj
 • glavobolja
 • prehlada

4. Genitalni siptomi

Genitalni simptomi kod žena

Javljaju se peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji se uglavnom bele boje. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice.

Genitalni simptomi kod muškaraca

Uglavnom se ne javljaju simptomi. Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi.

Siptomi su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa, jer trenje pojačava peckanje i svrab.

Kod žena se nakon odnosa može pojaviti i bol, a svrab se može proširiti i na analni otvor (čmar).

LEČENJE KANDIDE

Prilikom lečenja kandide najčešće se koriste antigljivični preparati, antimikotici i probiotici. Sve ove lekove propisuju i preporučuju isključivo lekari nakon postavljanja odgovarajuće dijagnoze. Pored terapije preporučene od strane lekara, ključnu ulogu u lečenju kandide ima promena načina ishrane.

ISHRANA

Potrebno je pre svega izvršiti detoksikaciju organizma, unošenjem veće količine vode, čajeva i svežeg povrća ili povrća kuvanog na pari. Najvažnije je izbegavati šećer, u bilo kom obliku, jer on podstiče širenje gljivica, između ostalog i kandide. Poželjno je u ishranu uvrstiti sledeće namirnice – ribu, probiotski jogurt, orašaste plodove, od mesa – govedinu, jagnjetinu i piletinu, umesto hleba – pirinač i dvopek, od napitaka – vodu, limunadu i čajeve, začine – bosiljak, origano, cimet.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar