Kako se pripremiti za gastroskopiju ili FGD-ove popodne?

Gastrointestinalna endoskopija često se koristi u kliničkoj praksi za otkrivanje bolesti jednjaka, stomaka i duodenale. FGS (fibrogastroskopija) vrši se posebnim endoskopom – fleksibilnom sondom koja omogućava doktoru da vizualno procijeni uvjet sluznica navedenih organa. Ova istraga može se izvršiti ujutro na prazan stomak ili popodne. Međutim, pacijent mora slijediti pravila za pripremu za ispitivanje. Priprema za gastričnu gastroskopiju u popodnevnim satima uključuje opće preporuke i aktivnosti usmjerene na čišćenje gornjih dijelova sustava za masovnost hrane.

O pripremi pacijenta

Pripremam osobe za FGD-ove, možemo značajno povećati informacijsku vrijednost dobivenih rezultata i postizanje visoke razine sigurnosti. Prema statističkim podacima, nivo grešaka povezanih sa nedostatkom pripreme iznosi više od 5%, što nesumnjivo igra važnu ulogu u procesu dijagnosticiranja i naknadno propisivanja odgovarajućeg tretmana.

FGDS je “zlatni” standard za otkrivanje gornje gastrointestinalne bolesti i pripremljena je za to.

Mnogi pacijenti se pitaju kako se pripremiti za gastroskopiju, u jednom danu ili u roku od nekoliko dana? Tipično se takve preporuke temelje na prehrani i brojnim općim postupcima za psihološku i fizičko prilagođavanje pacijenta. Svi koraci pripreme za gastroskopiju mogu se podijeliti u dvije velike grupe: opće i lokalne.

Opća priprema

Endoskopija omogućava tretiranju ljekara na vizualno ispitivanje sluznice mukoznih membrana želudaca i dvanaestorskog i izvedbe biopsije i manju operaciju. Međutim, sve takve intervencije mogu uzrokovati različite komplikacije, pa je važno odgovoriti na pitanje kako se pripremiti za FGDS?

Opća priprema uključuje niz općih preporuka:

 • Klinički pregled, laboratorijski i instrumentalni testovi za otkrivanje unutrašnjih bolesti. Uglavnom isključenje respiratornih i kardiovaskularnih abnormalnosti koje bi mogle biti komplicirane tokom endoskopske manipulacije ili kada se koristi opća anestezija. U tu svrhu, ljekar obavlja vanjski pregled, naložite kliničke preglede krvi i urina i elektrokardiograma.
 • Veoma je važno odrediti pacijentovu alergijsku povijest, jer se tokom FGD-a mogu koristiti lokalna ili opća anestetika, što često uzrokuje alergije u pacijentima.
 • Najvažniji element pripreme je osigurati da pacijent bude u optimalnom psihološkom stanju. Prvo, liječnik tretira trebao bi razgovarati o predstojećem ispitu sa pacijentom. Drugo, ako je stopa anksioznosti visoki, sedati ili hipnotika mogu se koristiti za večera prije ispitivanja. To obično uzrokuje trajni psihološki udobnost.

Takve opće mjere pomažu u sprječavanju zdravstvenih rizika povezanih s unutrašnjim bolestima i psihološkim stresom. Važno je biti svjestan da je opća priprema važan dio potrebnih postupaka prije gastroskopije.

Lokalni postupci

Pored općih preporuka, postoji popis lokalnih procedura za poboljšanje informacija i sigurnost fibrogastroduodenoskopije. Oni uključuju:

 • Istraživanja za gornje respiratorne bolesti (tonzilitis, SARS, itd.) I oralne šupljine (karijes). Oni mogu uzrokovati povećan rizik od infekcije jednjaka i stomaka tokom postupka zbog mehaničkog unosa infekcije. Sve takve bolesti, ako su otkrivene, stoga treba tretirati u skladu s tim.

 • Prazan od stomaka. Endoskopska operacija može se planirati ujutro ili popodne. U prvom slučaju, obroci trebaju biti završeni noć prije, ali ako se endoskopija izvodi popodne i večer (između 13:00 i 18:00), pacijent može biti malo ujutro. Alternativno, može mu puhati stomak prije istrage. Takve mjere obično omogućavaju da FGDS nastupe na prazan stomak, što u velikoj mjeri poboljšava transparentnost ispitivanja, povećavajući informativnu vrijednost i smanjujući broj mogućih dijagnostičkih grešaka.
 • Upotreba lokalnih anestetika (lidokain u spreju, itd.) Smanjuje osjetljivost oralne sluznice u umetnuti endoskop prije postupka i smanjuje potrebu za povraćanjem. To pruža psihološku udobnost pacijenta tokom ispitivanja.

Moguće somatske bolesti pacijenta mogu uzrokovati komplikacije tokom endoskopije, pa ih trebaju identificirati i nadoknaditi.

Važno je naglasiti da su sve ove preporuke za pacijente obvezujuće. Međutim, ako osoba uzima bilo koji lijek, on bi se trebali savjetovati sa svojim ljekarom. Postoje i mnogi specijaliteti u pripremi za gastroskopiju u ljudima sa somatskim bolestima. Na primjer, svi pacijenti s dijabetesom trebaju biti ispitan u najranijem trenutku dana, kao što GURD-TEREM GLAVING može uzrokovati značajan pad nivoa glukoze u krvi.

Najprikladnije vrijeme za pojesti dijetu prije nego što je FGDS

Optimalno vrijeme između posljednjeg obroka i endoskopskog pregleda je 7-8 sati. Čak i posljednji dan prije gastroskopije, pacijent bi trebao isključiti sljedeću hranu iz prehrane:

 • Začinjena hrana sa puno začina ili mirisa.
 • Cijeli zrnati proizvodi i tjestenina od tvrde pšenice.
 • Proizvodi od brašna i peciva.
 • masno meso ili riba.
 • Slani i dimljeni proizvodi.
 • Alkoholna pića.

Važno je i da ne pušite na dan. Sva ova namirnica i duhan doprinose iritaciji gnofa i stomačne sluznice i formiranje velikih količina sluzi. To otežava istraživanje i može dovesti do slike na gastritis, što je zapravo privremeno, jer nestaje u jednom danu.

S obzirom na odgovarajuću ishranu ključna je točka ispravne pripreme pacijenta za ispit FGDS-a.

Obroci prije gastroskopije treba se sastojati od malih porcija i sadrže samo “laganu” posudu. Temperatura hrane treba biti ugodna, blizu sobne temperature, količina soli ili drugih aroma treba biti minimalna ili ne bi trebala biti uopšte. Pacijent može konzumirati mlijeko i mliječne proizvode, mršavo meso i ribu, kuhanu jaja, povrće i pileće supe itd.

Najvažniji zadatak liječnika za liječenje je osigurati da se pacijent pravilno pripremi pred FGD-ovima. To može značajno povećati dijagnostičku tačnost ispitivanja i smanjiti potencijalne rizike za rane i kasne komplikacije. Preporuke za pripremu lako su izvesti i ne zahtijevaju puno vremena ili energije od pacijenta.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar