Kako se nositi s hemoroidima i ublažiti simptome

Hemoroidi su proširene vene u rektumu i anusu koje mogu biti veoma neugodne i bolne. Ovi simptomi mogu uticati na vašu svakodnevnu aktivnost i kvalitet života. Međutim, postoji nekoliko načina na koje se možete nositi s hemoroidima i ublažiti simptome.

Promjene u načinu života i ishrani

Prva linija odbrane protiv hemoroida je promjena načina života i prehrambenih navika. Povećajte unos vlakana kako biste održali normalnu stolicu i spriječili zatvor. Takođe, važno je piti dovoljno tečnosti, najmanje osam čaša vode dnevno, kako biste sprečili dehidrataciju i omekšali stolicu. Ograničite unos namirnica koje mogu izazvati zatvor, kao što su prerađena hrana, crveno meso i mliječni proizvodi. Umjesto toga, povećajte konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova.

Korišćenje farmaceutskih proizvoda

Ako promjene u načinu života i ishrane ne donose olakšanje, možda će biti potrebno koristiti farmaceutske proizvode. Na tržištu postoje razni kreme, gelovi i supozitorije koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Ove proizvode možete nabaviti bez recepta, ali se obavezno posavjetujte s ljekarom ili farmaceutom pre nego što ih započnete koristiti kako biste se uvjerili da su pravi za vas.

Uz primjenu ovih metoda, bitno je imati na umu da se simptomi hemoroida mogu pogoršati ako se ne izbjegavaju faktori koji ih izazivaju, kao što je sjedenje na tvrdoj površini i previše naprezanje prilikom pražnjenja crijeva. Održavanje dobrih higijenskih navika takođe je važno kako biste izbjegli dodatne iritacije i infekcije.

Kako ublažiti simptome hemoroida

Simptomi hemoroida mogu biti veoma neugodni i mogu se manifestovati kao svrab, peckanje, bol i krvarenje. Međutim, postoje nekoliko načina kako ublažiti ove simptome i olakšati stanje.

Izbor pravilne ishrane

Izbor pravilne ishrane

Jedan od ključnih faktora u ublažavanju simptoma hemoroida je ishrana. Potrebno je konzumirati namirnice bogate vlaknima kako bi se izbjegla zatvor i olakšalo pražnjenje crijeva. Ovo uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove. Također, treba izbjegavati pikantnu hranu, masnu hranu i alkohol, jer ove namirnice mogu pogoršati simptome hemoroida.

Održavanje higijene

Redovno održavanje higijene analnog područja također može pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Preporučuje se korištenje tople vode za pranje analnog područja nakon svakog pražnjenja crijeva. Također je važno izbjegavati upotrebu grubog toaletnog papira, već koristiti mekani papir ili vlažne maramice koje ne sadrže alkohol.

Korištenje toplog kupanja

Korištenje toplog kupanja

Toplo kupanje može umanjiti oticanje i olakšati simptome hemoroida. Možete napraviti toplo sjedeće kupke tako da se sjednete u malu kadu ili posudu s toplom vodom. Ovaj tretman opušta mišiće anusa i poboljšava protok krvi. Preporučuje se da ovaj postupak traje najmanje 15 minuta.

Uz pravilnu ishranu, održavanje higijene i korišćenje toplog kupanja, simptomi hemoroida mogu se ublažiti i stanje može biti olakšano. Ukoliko se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, potrebno je posjetiti ljekara radi dalje dijagnoze i tretmana.

Uzroci i simptomi hemoroida

Uzroci i simptomi hemoroida

Hemoroidi su proširene vene u analnom području koje mogu uzrokovati nelagodu i bol. Najčešći uzrok hemoroida je povećani pritisak u venama rektuma, koji može biti posljedica različitih faktora.

Neke od najčešćih uzroka hemoroida uključuju:

 • Produženo sjedenje
 • Nepravilna ishrana bez vlakana
 • Dehidracija
 • Nedostatak tjelesne aktivnosti
 • Trajanje naprezanja prilikom pražnjenja crijeva

Simptomi hemoroida mogu varirati ovisno o stupnju i ozbiljnosti. Najčešći simptomi uključuju:

 1. Bol ili nelagoda u analnom području
 2. Svrbež ili peckanje
 3. Krvarenje prilikom pražnjenja crijeva
 4. Otečene i upaljene vene u analnom području
Stupanj hemoroida Simptomi
Stupanj 1 Blagi svrbež i nelagoda
Stupanj 2 Upala i krvarenje
Stupanj 3 Protruzija hemoroida nakon pražnjenja crijeva, moguće ispadanje
Stupanj 4 Trayna upala, ispadanje hemoroida koje se ne može vratiti ručno

Česti uzroci hemoroida

Hemoroidi su proširenje vena u području rektuma i anusa, što može uzrokovati nelagodu i bol. Postoji nekoliko čestih uzroka hemoroida, a neki od njih uključuju:

 • Nasljeđe: Osobe s obiteljskom anamnezom hemoroida imaju veću vjerojatnost da će i same razviti ovaj problem.
 • Nedovoljna tjelesna aktivnost: Dugotrajno sjedenje ili stajanje može pridonijeti razvoju hemoroida. Nedostatak vježbe može uzrokovati slabljenje mišića rektuma, što dovodi do povećanja pritiska na hemoroidalne vene.
 • Loša prehrana: Nedovoljan unos vlakana u prehrani može dovesti do zatvora, što povećava rizik od hemoroida. Također, konzumiranje prevelike količine začinjene hrane ili alkohola može pogoršati simptome hemoroida.
 • Trudnoća: Tijekom trudnoće, povećana razina hormona i pritisak maternice na krvne žile može uzrokovati pojavu hemoroida.
 • Gojaznost: Prekomjerna tjelesna težina može povećati pritisak na hemoroidalne vene, što povećava rizik od njihovog proširenja.

Da biste smanjili rizik od hemoroida i ublažili simptome, važno je voditi zdrav način života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu bogatu vlaknima, i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Također, važno je pregledati svoju obiteljsku anamnezu i konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili svoj individualni rizik od hemoroida i pravovremeno poduzeli mjere za prevenciju ili liječenje ove bolesti.

Simptomi koji se javljaju kod hemoroida

Hemoroidi su proširene vene u području anusa i rektuma, koje mogu uzrokovati različite simptome. Simptomi hemoroida mogu se razlikovati ovisno o stupnju hemoroida, ali često se javljaju sljedeći:

 1. Bol: Osobe s hemoroidima često osjećaju bol u području anusa, posebno tijekom pražnjenja crijeva. Bol može biti oštra ili pekuća i može se pogoršati kod dugotrajnog sjedenja.
 2. Krvarenje: Hemoroidi mogu uzrokovati krvarenje prilikom pražnjenja crijeva. Krvarenje se može pojaviti u obliku svijetlo crvenih tragova na toaletnom papiru ili u wc školjki.
 3. Prolaps: U naprednijim slučajevima, hemoroidi mogu ispasti iz anusa i stajati izvan tijela. Ovo se naziva prolaps hemoroida i može biti praćeno nelagodom i svrbežom.
 4. Svrbež i iritacija: Hemoroidi mogu uzrokovati svrbež i iritaciju u području anusa. Ovi simptomi mogu biti vrlo neugodni i mogu se pogoršati tijekom sjedenja ili čišćenja anusa.
 5. Oteklina: Hemoroidi se često javljaju kao otečena područja oko anusa. Oteklina može biti vidljiva i osjetljiva na dodir.

Ako imate simptome hemoroida, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajući tretman. U međuvremenu, možete ublažiti simptome hemoroida kod kuće primjenom hladnih kompresa, posebnih krema ili masti za hemoroide i usvajanjem zdravih navika crijeva, poput povećanog unosa vlakana i vode. Redovito vježbanje i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja također mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Metode za ublažavanje simptoma hemoroida

Hemoroidi su često bolni i neugodni, ali postoje nekoliko metoda koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Evo nekoliko načina kako se nositi s njima:

1. Promjene u prehrani

1. Promjene u prehrani

Jedan od ključnih faktora u ublažavanju simptoma hemoroida je prilagođavanje prehrane. Pojedinci trebaju konzumirati hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Ova vlaknasta hrana pomaže u sprečavanju zatvora i olakšava pražnjenje crijeva, smanjujući pritisak na hemoroidne vene.

Također je važno piti dovoljno vode kako bi se omekšala stolica i olakšao prolazak kroz crijeva. Izbjegavanje pržene, masne i začinjene hrane također može smanjiti nadraženost crijeva i pogoršanje simptoma hemoroida.

2. Topli i hladni oblozi

Topli i hladni oblozi mogu pružiti olakšanje od bolova i svrbeža uzrokovanih hemoroidima. Topli oblozi opuštaju mišiće anusa i poboljšavaju cirkulaciju krvi, dok hladni oblozi smanjuju oticanje i smanjuju osjećaj nelagode.

Moguće je koristiti hladne i tople komprese naizmjenično, primjenjujući svaki oblog na zahvaćeno područje 10-15 minuta i pauzirajući između njih. Važno je osigurati da oblozi nisu previše vrući ili previše hladni kako ne bi došlo do oštećenja kože.

3. Kupke za sjedenje

Kupke za sjedenje su još jedan način ublažavanja simptoma hemoroida. Ova tehnika uključuje sjedenje u toploj vodi koja potapa zahvaćeno područje. Topla voda pomaže u opuštanju mišića i olakšava iritaciju.

Da biste napravili kupku za sjedenje, možete dodati malo soli epsom ili medicinskog sapuna u toplu vodu. Sjedite u kupki 10-15 minuta jednom ili dva puta dnevno kako biste postigli najbolje rezultate.

Uz ove metode, važno je voditi zdrav stil života i izbjegavati dugotrajno sjedenje ili naprezanje tijekom pražnjenja crijeva. Ako se simptomi hemoroida i dalje pogoršavaju ili ne nestaju, važno je potražiti savjet ljekara radi dalje dijagnoze i liječenja.

Izmena ishrane za smanjenje simptoma hemoroida

Hemoroidi su često neugodni i mogu uzrokovati različite simptome kao što su svrab, bol i krvarenje. Jedan od načina za ublažavanje tih simptoma je izmena ishrane. Promena prehrambenih navika može pomoći u olakšavanju simptoma hemoroida i smanjenju nelagodnosti.

1. Povećajte unos vlakana

Unos hrane bogate vlaknima može pomoći u regulisanju probave i olakšavanju prolaska stolice. Ovo je važno jer su tvrda stolica i zatvor česti uzroci pogoršanja simptoma hemoroida. Povećajte unos sveže voće, povrće, integralnih žitarica i mahunarki kako biste dobili dovoljno hranljivih vlakana.

2. Pijte dovoljno tečnosti

Redovno pijenje dovoljno tečnosti, pre svega vode, može pomoći u mekanju stolice i olakšavanju prolaska kroz creva. Održavanje hidriranosti može takođe pomoći u smanjenju zatvora, što je često povezano sa simptomima hemoroida.

3. Izbegavajte začinjenu hranu i alkohol

Začinjena hrana i alkohol mogu dodatno nadražiti hemoroide i pogoršati simptome. Pokušajte da izbegavate ove vrste hrane i pića kako biste smanjili nelagodnost i iritaciju.

4. Ograničite unos kofeina

Kofein može imati diuretički efekat, što znači da može izazvati dehidraciju. Ovo može dovesti do zatvora i tvrde stolice, što može pogoršati simptome hemoroida. Pokušajte da ograničite unos kofeinskih napitaka kao što su kafa i gazirana pića i obratite pažnju na svoj unos tečnosti.

Alternativne metode za ublažavanje hemoroida

Alternativne metode za ublažavanje hemoroida

Uz tradicionalne medicinske tretmane, postoje i alternative metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Ove metode često uključuju promjene u načinu života i korištenje prirodnih ili kućnih lijekova.

Promjene u načinu života

 • Povećajte unos vlakana: Konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, može olakšati probavu i smanjiti simptome hemoroida.
 • Pijte dovoljno tekućine: Redovito pijenje vode i drugih tekućina održavat će stolicu mekom i olakšati prolazak kroz crijeva.
 • Izbjegavajte naprezanje: Osigurajte da se ne naprezate tijekom pražnjenja crijeva i izbjegavajte dugotrajno sjedenje na WC školjki.
 • Vježbajte redovito: Fizička aktivnost potiče zdravu probavu i pomaže u sprječavanju zatvora, što može pogoršati simptome hemoroida.

Prirodni i kućni lijekovi

 • Topli oblozi: Korištenje toplih obloga na području hemoroida može pružiti privremeno olakšanje od bolova i svrbeža.
 • Kupke sjedišta: Sjedenje u toploj kupki 10-15 minuta nekoliko puta dnevno može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma hemoroida.
 • Biljni pripravci: Neke biljke, poput hamamelisa i konjskog kestena, mogu se koristiti u obliku krema ili suplemenata za ublažavanje simptoma hemoroida.

Alternativne metode za ublažavanje hemoroida mogu biti korisne kao dodatak tradicionalnom liječenju. Međutim, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete s primjenom bilo kakvih novih tretmana kako biste bili sigurni da su prikladni za vaše stanje.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar