Kako se elektrokardiogram može dešifrirati kod kuće i to je moguće?

Elektrokardiografija je najstarija i najnevjerovanija metoda ocjenjivanja srčane aktivnosti, toliko pacijenata će vjerovatno pogrešno shvatiti da dešifrira elektrokardiogram na vlastitim šakama uopće nije težak. Međutim, rezultati su toliko varijabilni i ovisni o pojedinom pacijentu da ih stručnjak može pravilno interpretirati. Za prosječnu osobu kardiogram je zbirka linija i stubova, ali zapravo je potrebno pogledati svaki redak, jer svi imaju svoje značenje.

Pacijenti se pitaju kako se otkriti kardiogram srca možda ne vjeruje svom ljekaru ili su jednostavno znatiželjni. I iako nećete postati kardiolog bez medicinskog obrazovanja, možete naučiti principe elektrokardiografije i naučiti pravilno razumjeti zaključke EKG-a.

Zašto postoje toliko linija na EKG-u i šta oni znače?

Elektrokardiograf je poznat po snimanjem električnog potencijala srca tokom skupljanja. Ako brojite broj linija na EKG, dobivate dvanaest. Svi pokazuju kurs električnih impulsa u različitim dijelovima srca. Svaka krivulja je potpisana I, II, III, AVR, AVL, AVF, V1 i V2, V3, V4, V5, V6. Mnogi pacijenti se plaše kada gledaju vodič EKG-a u ovoj fazi, ali ništa nije komplikovano. Svaki izlaz odgovara jednom području srca. Prva odgovara prednjem zidu srca, drugi prednji i zadnji zidovi, treći stražnji zid, AVR desna bočna površina, AVL lijevi anterolateralni zid, AVF zadnji donji zid, V1 i V2 desna ventricle, V1 barijere Između ventrikula, V4 Top, V5 prednji bočni zidovi lijevi komori, V6 bočni zid lijeve komore.

Ako elektrokardiografska traka pokazuje nepravilnost u V1 odvodu, mislite da se patologija lokalizirana u desnoj komori. Ovaj broj odvoda potreban je za određivanje tačne lokacije “nepravilnosti” u srcu.

Problemi, segmenti, intervali i njihova objašnjenja

Svaka otmica je kriva linija sa udubljenjima i udubljenjima. Zubi se nazivaju konveksnosti koje su usmjerene prema dolje ili prema gore, tj. sve su to odstupanja od prave linije. Svaka otmica je označena latiničnim slovima, a ukupno ih je šest. Prvi je P talas, koji je sličan zubima i odražava atrijalnu aktivnost. Prati ga QRS kompleks, najviši vrh na liniji grafikona, koji obično crtaju djeca da predstavlja srčanu liniju. QRS ilustruje funkciju ventrikula. Greben koji prati QRS je T talas, koji odražava kako se miokard oporavlja nakon kontrakcije (tj. nakon otkucaja srca).

Segmenti su razmaci između zuba. Ljekari ih mjere ravnalom ili direktno na milimetarskom papiru, iako posebno iskusni kardiolozi već na prvi pogled primjećuju skraćivanje ili produženje segmenta. Promjene u dužini S-T i P-Q intervala smatraju se posebno važnim. Postoje i intervali – segmenti na kardiografskoj liniji koji uključuju i zub i segment, na primjer, intervali od Q do T.

Kako se snima EKG?

Da biste pravilno razumjeli rezultate EKG-a, potrebna vam je praksa u poređenju različitih tipova kardiograma. Nemoguće je tačno znati koliko vremena je prosečnoj osobi potrebno da stekne veštinu prepisivanja EKG-a kod kuće. Uspjeh u ovom naizgled lakom zadatku dolazi uz praksu i opsežno medicinsko znanje. Neophodno je uzeti u obzir ne samo elektrokardiografske nijanse: intervale, segmente, zube, već i različite kombinacije ovih komponenti koje mogu ukazivati ​​na određenu bolest.

Doktor će započeti pregled kardiograma određivanjem srčanog ritma. Razmaci između R zuba bi trebali biti isti, ali ako su različiti, to ukazuje na aritmiju. Zatim izračunava broj otkucaja srca tako što broji milimetare između istih zuba R. Učestalost nije teško izračunati ako znamo brzinu snimanja EKG-a. Svi znamo da se normalan broj otkucaja srca kreće između 60 i 90 otkucaja u minuti (ovisno o spolu, dobi i fizičkoj spremnosti). Ubrzani rad srca može značiti tahikardiju, a usporen rad srca može značiti bradikardiju.

U EKG izvještaju možete pročitati izraz “sinusni ritam” – ovo je ispravan srčani ritam. Uglavnom je definisan P talasom, koji ukazuje da je glavni centar ekscitacije (pejsmejker) sinusni čvor.

Drugi indikator koji će se uzeti u obzir u izveštaju EKG je električna os srca (EOS). Ispravan položaj električne osi je normalan, što znači da je u zdravoj pretilo osobi vodoravno, u vitku osobu vertikalno, samo u srčanoj bolesti odstupa desno ili lijevo. Električna osovina određuje položaj srca u grudima.

Specijalista treba pregledati sve EKG komponente: zubi, segmente, intervale. Skup nerazumljivih brojeva i latino pisma u kardiogramu znači koliko sekundi traje svaki od njih. Neki ljekari ih pišu ručno, a moderni elektrokardiografi to automatski mjere.

Možete li naučiti da “čitate” EKG bez doktora?

Ljudske sposobnosti su neograničene, što znači da možete sve naučiti. Naravno, vještina pravilno dešifriranog EKG-a rezultira modernim životom neće biti suvišna, jer se mi i naši rođaci EKG-a obavljaju barem jednom godišnje. Međutim, morate biti spremni provesti sate i tjestene da biste se sjećali znakova promjena u vašim zubima i da vidite puno kardiograma za razne srčane bolesti. Možda nakon što steknete osnovno znanje o elektrokardiografiji, trebali biste prestati i ostaviti sve ostalo ljekarima.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar