Kako pravilno koristiti lijek protiv kašlja

Ako patite od kašlja, važno je pravilno koristiti odgovarajući lek kako biste se efikasno izborili sa simptomima. Lekovi protiv kašlja mogu biti vrlo korisni u suzbijanju kašlja i olakšavanju disanja, ali samo ako se koriste na pravilan način. U ovom članku pružamo vam nekoliko saveta o tome kako pravilno koristiti lek protiv kašlja.

 1. Pročitajte uputstva: Pre nego što počnete koristiti lek protiv kašlja, obavezno pročitajte uputstva kako biste se upoznali sa pravilnom dozom i načinom primene leka. Zapamtite da doza može zavisiti od vašeg uzrasta i težine simptoma.
 2. Pratite preporučenu dozu: Koristite lek protiv kašlja samo prema preporučenoj dozi. Nemojte prekoračiti preporučenu dozu, jer to može izazvati neželjene efekte ili komplikacije.
 3. Nastavite sa korišćenjem: Da biste postigli maksimalnu efikasnost leka protiv kašlja, redovno ga koristite prema uputstvima. Prekidanje terapije pre vremena može dovesti do povratka simptoma kašlja.

Ako niste sigurni koji je lek protiv kašlja najbolji za vas ili ako imate neke specifične zdravstvene probleme, konsultujte se sa farmaceutom ili lekarom pre nego što počnete koristiti lek. Oni će vam moći savetovati najbolju opciju za vaš slučaj i dati vam dodatne smernice o pravilnom korišćenju leka protiv kašlja.

Kako pravilno koristiti lek protiv kašlja?

Kako pravilno koristiti lek protiv kašlja?

“Proti kašlju” lekovi su dostupni u različitim oblicima kao što su sirupi, kapi, tablete ili pastile. Međutim, važno je da pravilno koristite ovaj lek kako biste postigli željeni efekat i ublažili kašalj.

Evo nekih ključnih koraka koje treba slediti prilikom upotrebe leka protiv kašlja:

 • Pratite uputstva: Pažljivo pročitajte uputstva na pakovanju leka i sledite preporučene doze i učestalost uzimanja. Ovo je veoma važno kako biste izbegli predoziranje ili nedovoljno delovanje leka.
 • Odaberite pravi oblik leka: Odlučite se za oblik leka koji vam najviše odgovara. Na primer, ako vam je teško da progutate tablete, možete koristiti sirup ili pastile. Važno je da odaberete oblik koji je lak za upotrebu i koji vam prija.
 • Primenite lek tačno: Uverite se da pravilno primenjujete lek. Na primer, ako koristite sirup ili kapi, koristite mericu sa pravilnom dozom. Ako koristite tablete, progutajte ih ceo sa vodom, a ne žvaćite ih ili drobite.
 • Redovno uzimajte lek: Da biste postigli najbolje rezultate, redovno uzimajte lekove protiv kašlja prema preporučenoj učestalosti. Nemojte preskakati doze i ne prekidajte terapiju pre vremena, osim ako vam to nije savetovao lekar.
 • Pratite reakcije organizma: Budite pažljivi i pratite kako vaše telo reaguje na lek protiv kašlja. Ako primetite neželjene efekte ili ako se simptomi ne poboljšaju nakon određenog perioda, konsultujte se sa lekarom.

Kada koristiti lek protiv kašlja?

Upotreba lekova protiv kašlja zavisi od vrste kašlja i simptoma koje osoba ima. Postoje dve osnovne vrste kašlja – suvi i produktivni kašalj, i različiti lekovi se preporučuju za svaki od njih.

Suvi kašalj

Suvi kašalj

Suvi kašalj je kašalj bez iskašljavanja sluzi i najčešće je uzrokovan iritacijom grla. Lekovi koji se koriste za suvi kašalj su uglavnom antitusici. Antitusici su lekovi koji deluju na centre za kašalj u mozgu, pomažući da se smanji osećaj kašlja. Oni mogu biti u obliku tableta, sirupa ili kapsula.

Evo nekoliko lekova protiv suvog kašlja koji su popularni:

 • Dextromethorphan: Ovo je jedan od najčešće korišćenih antitusika. Dostupan je kao sirup ili tableta i pomaže u suzbijanju refleksa kašlja.
 • Bromhexine: Ovaj lek je ekspektorant koji pomaže u razređivanju guste sluzi koja može iritirati grlo i izazvati suvi kašalj. Dostupan je u obliku sirupa ili tableta.

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj je kašalj praćen izbacivanjem sluzi ili sekreta iz pluća i disajnih puteva. Za ovaj tip kašlja se preporučuju lekovi koji se nazivaju ekspektoransi. Ekspektoransi pomažu u razređivanju i iskašljavanju sluzi, čime se olakšava proces čišćenja disajnih puteva.

Evo nekoliko lekova protiv produktivnog kašlja koji su popularni:

 • Guaifenesin: Ovaj lek se koristi kao ekspektorant za razređivanje sluzi i olakšavanje iskašljavanja. Dostupan je u obliku sirupa ili tableta.
 • Acetylcysteine: Ovo je još jedan popularan ekspektorant koji pomaže u razređivanju sluzi i olakšava iskašljavanje. Dostupan je u obliku sirupa, tableta ili rastvora za inhalaciju.

Tabela: Popularni lekovi protiv kašlja
Vrsta kašlja Lekovi
Suvi kašalj Dextromethorphan, Bromhexine
Produktivni kašalj Guaifenesin, Acetylcysteine

Kako pravilno dozirati lek protiv kašlja?

Doziranje leka protiv kašlja igra ključnu ulogu u njegovoj efikasnoj primeni. Pravilno doziranje je važno kako bi se postigao željeni terapijski efekat, ali istovremeno i izbegli mogući neželjeni efekti.

Prva stvar koju treba uraditi je pravilno čitanje uputstva za lek. U njemu moraju biti navedene tačne doze, učestalost primene i trajanje terapije. Doziranje obično zavisi od uzrasta osobe, težine simptoma i vrste leka protiv kašlja koji se koristi.

Ukoliko je reč o leku u tečnom obliku, obično se dozira kašika za merenje koja dolazi uz lek. Pre upotrebe, dozna kašika treba biti očišćena da bi se izbegle moguće kontaminacije. Lek se zatim ispipa u doznu kašiku, pazite da ne prekoračite preporučenu dozu.

Dob djeteta Preporučena doza
Do 2 godine 1/2 kašičice 3 puta dnevno
2-6 godina 1 kafena kašičica 3 puta dnevno
6-12 godina 1 supena kašika 3 puta dnevno
Iznad 12 godina 1 supena kašika ili 2 tablete 3 puta dnevno

Ukoliko je u pitanju lek u vidu tableta, doziranje je obično jedna ili dve tablete uz obrok. Važno je pridržavati se preporučene doze i učestalosti primene, kako bi se postigao maksimalan terapijski efekat.

U slučaju da niste sigurni u pravilno doziranje ili imate dodatna pitanja, uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom. Oni će vam pružiti tačne informacije i savete kako pravilno dozirati lek protiv kašlja u skladu sa vašim individualnim potrebama.

Kako pravilno uzimati lek protiv kašlja?

Da biste pravilno uzeli lek protiv kašlja, važno je pridržavati se uputstava koja su navedena na pakovanju leka. Ove smernice će vam pomoći da koristite lek na pravilan način i da maksimizirate njegovu efikasnost u suzbijanju kašlja.

1. Pratite doziranje:

Prvi korak u pravilnom uzimanju leka protiv kašlja je praćenje doziranja koje je naznačeno na uputstvu. Ovo znači da trebate uzeti pravu količinu leka u skladu sa vašim uzrastom i težinom. Budite sigurni da se pridržavate propisanog doziranja kako biste izbegli predoziranje ili nedovoljno doziranje.

2. Obratite pažnju na vreme uzimanja:

Neki lekovi protiv kašlja treba uzimati u određeno doba dana kako bi se postiglo maksimalno delovanje. Na primer, neki lekovi mogu biti preporučeni da se uzimaju pre spavanja kako bi se ublažio noćni kašalj. Uzimanje leka u pravo vreme može pomoći da se smanji učestalost i intenzitet kašlja.

3. Sa ili bez hrane:

Kada uzimate lek protiv kašlja, možete se upustiti u upotrebu leka sa ili bez hrane, u zavisnosti od uputstava proizvođača. Neki lekovi se preporučuju da se uzimaju sa hranom kako bi se smanjila mogućnost iritacije stomaka. Drugi lekovi se mogu uzimati na prazan stomak kako bi se postiglo brže delovanje. Pročitajte uputstva na pakovanju i sledite preporučeni način uzimanja leka.

4. Ne kombinujte lekove protiv kašlja:

Uvek se pridržavajte uputstava na pakovanju leka protiv kašlja i nemojte kombinovati više lekova bez preporuke lekara ili farmaceuta. Kombinacija lekova protiv kašlja može dovesti do nepoželjnih nuspojava ili rizika za zdravlje. Ako postoji potreba za uzimanjem drugog leka, obratite se stručnjaku za zdravstvo kako biste dobili preporuku.

5. Poštujte propisani vremenski period:

Kada uzimate lek protiv kašlja, bitno je da pratite propisani vremenski period za uzimanje. To znači da trebate uzimati lek redovno i u propisanim intervalima kako biste postigli najbolje rezultate. Prekidanje lečenja pre vremena može dovesti do povratka kašlja.

Pravilno uzimanje leka protiv kašlja može biti od suštinskog značaja za suzbijanje kašlja i simptomatike. Uvek se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice o pravilnom uzimanju leka.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar