Kako pravilno koristiti kineziološke trake za olakšavanje bolova u mišićima

Kineziološke trake su fleksibilne trake od tkanine koje se koriste za ublažavanje mišićnih bolova i poboljšanje performansi mišića. One su postale popularne među sportistima i rekreativcima zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti korištenja. Kada se pravilno koriste, kineziološke trake mogu pomoći u smanjenju boli, poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju upale. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da pravilno koristite kineziološke trake za olakšavanje mišićne boli:

 1. Priprema kože: Pre nego što stavite kineziološke trake, važno je da pripremite kožu. Očistite područje gde ćete postaviti traku kako biste uklonili višak ulja ili prljavštine. Takođe se preporučuje da obrijete kosu na tom području kako biste osigurali dobar kontakt trake sa kožom.
 2. Poznavanje pravilne tehnike postavljanja: Postoji mnogo različitih tehnika postavljanja kinezioloških traka, a izbor tehnike zavisi od vrste vaše povrede ili boli. Preporučuje se da se posavjetujete sa stručnjakom ili fizioterapeutom kako biste naučili pravilnu tehniku za olakšavanje specifične mišićne boli.
 3. Pravilna primjena: Kada postavljate traku, važno je da je postavite sa pravilnom napetošću. Ni previše labavo ni previše čvrsto. Trebali biste osjetiti blagu vuču na koži bez nelagode. Traku treba čvrsto pritisnuti prstima kako bi se osiguralo dobro prianjanje na kožu.

Kada pravilno koristite kineziološke trake, one mogu biti vrlo efikasne u olakšavanju mišićne boli. Međutim, važno je da se pridržavate uputa stručnjaka i da proučite pravilnu tehniku kako bi dobili optimalne rezultate. Ako imate ozbiljnije povrede ili bolove, uvijek se posavjetujte sa fizioterapeutom ili drugim zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili pravilno tretiranje i savjete.

Što su kineziološke trake?

Kineziološke trake su tanke, fleksibilne trake od pamučnog materijala sa samoljepljivom podlogom. One se koriste u terapiji i rehabilitaciji kako bi se ublažili bolovi u mišićima i poboljšala pokretljivost tijela. Kineziološke trake su dizajnirane da imitiraju prirodne mišiće u ljudskom tijelu i tako pružaju podršku i stabilnost zahvaćenim područjima tijela.

Ove trake mogu se koristiti za liječenje raznih stanja, uključujući sportske povrede, bolove u mišićima i zglobovima, i poboljšanje neuromuskularne funkcije. One pomažu smanjiti oticanje, poticanjem cirkulaciju krvi i limfe. Također, kineziološke trake pomažu u poboljšanju položaja tijela, pružajući podršku i potičući ispravno držanje.

Kineziološke trake su jednostavne za upotrebu i mogu se staviti na različite dijelove tijela, ovisno o potrebama. One su vodootporne i mogu se nositi tijekom aktivnosti i tuširanja. Trake se mogu koristiti i kod kuće ili pod nadzorom stručnjaka kao dio fizioterapije ili rehabilitacije.

Definicija i svrha kinezioloških traka

Definicija i svrha kinezioloških traka

Kineziološke trake su elastične, samoljepljive trake koje se koriste u terapiji i rehabilitaciji kako bi se smanjio bol, olakšao oporavak od povrede i poboljšala funkcionalnost mišića i zglobova. Ove trake su napravljene od pametnog materijala koji ima sličnu elastičnost kao i ljudska koža, što omogućava da se koriste na prirodan način i da se pridržavaju kontura tela.

Svrha kinezioloških traka je da pruže podršku, stabilizuju i stimulišu mišiće i zglobove. One deluju tako što aktiviraju proprioceptivni mehanizam tela, što rezultira smanjenjem bola, poboljšanom cirkulacijom krvi, smanjenjem otoka i ubrzanim oporavkom mišića.

 • Podrška: Kineziološke trake mogu se koristiti da bi se pružila podrška mišićima i zglobovima koji su povređeni ili oslabljeni. One pomažu u održavanju pravilnog položaja tela i smanjuju opterećenje na povređenoj oblasti.
 • Stabilizacija: Tretman elastičnim trakama može pomoći u stabilizaciji zglobova i sprečavanju preterane pokretljivosti koja može izazvati dodatnu povredu. One su korisne za osobe sa nestabilnim zglobovima ili sa nestabilnošću mišića.
 • Stimulacija mišića: Kineziološke trake mogu se koristiti za aktivaciju mišića i poboljšanje njihove funkcionalnosti. One mogu promovisati bolju komunikaciju između mozga i mišića, što rezultira boljom koordinacijom i snagom.

Kineziološke trake su popularne među sportistima, ali se također koriste i u svakodnevnom životu kako bi se smanjio bol i ubrzao oporavak. One su bezbedne za korišćenje i mogu se koristiti pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim terapijskim tehnikama.

Kako kineziološke trake olakšavaju bolove u mišićima?

Kako kineziološke trake olakšavaju bolove u mišićima?

Kineziološke trake su medicinski uređaji koji se koriste za ublažavanje bolova u mišićima. One imaju elastičnu i samoljepljivu strukturu koja omogućava da se prilagode različitim dijelovima tijela. Kada se pravilno primijene na kožu, trake stvaraju laganu napetost koja podržava mišićne grupe i smanjuje stres i napetost u njima.

Kinesio trake poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfnu drenažu, što pomaže u smanjenju upala i otoka u mišićima. One također pomažu u poboljšanju proprioceptivne svijesti, što znači da korisnik postaje svjesniji položaja i pokreta svog tijela. Ovo može pomoći u ispravljanju lošeg držanja i obnavljanju ravnoteže mišića.

 • Kineziološke trake pružaju mehaničku podršku mišićima bez ograničavanja pokreta.
 • Poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfnu drenažu, smanjujući upale i otekline.
 • Pomažu u poboljšanju proprioceptivne svijesti i vraćanju ravnoteže mišića.
 • Podstiču oporavak mišića i smanjuju bolni pritisak na povrijeđenu ili nadraženu regiju.

Kineziološke trake su efikasan dodatak terapiji za ublažavanje bolova u mišićima. Pravilno postavljanje traka od strane stručnjaka osigurava optimalnu podršku za mišiće i postupno smanjenje bola. One se mogu koristiti kod različitih stanja i povreda, uključujući sportske povrede, burzitis, tendinitis, artritis i druge upale mišića.

Kako pravilno koristiti kineziološke trake?

Kako pravilno koristiti kineziološke trake?

Kineziološke trake su elastične trake koje se koriste za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima, održavanje stabilnosti i poboljšanje pokretljivosti. Kako biste pravilno koristili ove trake, važno je slijediti određene korake.

1. Priprema kože

1. Priprema kože

Prva stvar koju trebate učiniti prije nanošenja kinezioloških traka je očistiti i pripremiti kožu. Koža treba biti čista, suha i bez ulja, kreme ili losiona. Možete koristiti alkoholnu otopinu za čišćenje kože. Također, važno je da koža bude bez iritacija ili rana kako bi trake optimalno prianjale.

2. Pravilno nanošenje

Nakon pripreme kože, možete početi nanošenje traka. Kineziološke trake imaju posebnu elastičnost i ljepilo koje omogućuje da se pravilno prikače na kožu. Važno je da trake budu pravilno postavljene kako bi pružile željeni učinak. Možete koristiti različite tehnike nanošenja traka, ovisno o cilju tretmana (npr. olakšavanje bolova, smanjenje otekline, podrška zglobovima).

 • Da biste olakšali bolove u mišićima, možete postaviti trake izravno preko zahvaćenog područja. Trake trebaju biti postavljene pod blagim naponom, ali ne previše da ne uzrokuju nelagodu.
 • Za podršku zglobovima, možete staviti trake oko zgloba u obliku slova “X” ili slova “Y”. Trake trebaju biti postavljene tako da stabiliziraju zglob i pruže podršku pri kretanju.
 • Za smanjenje otekline, trake se mogu primijeniti oko zahvaćenog područja u obliku luka. To će pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju otoka.

3. Uklanjanje traka

3. Uklanjanje traka

Kad je vrijeme da uklonite kineziološke trake, važno je to učiniti pažljivo kako ne biste iritirali kožu. Postupno pomičite traku u smjeru suprotnom od rasta dlaka kako biste je odvojili od kože. Također, možete nanijeti malo ulja ili sapuna na traku kako biste olakšali njeno uklanjanje.

Ukratko, kineziološke trake su učinkovit alat za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima. Pravilno nanošenje traka i redovita upotreba mogu pomoći u smanjenju boli, poboljšanju pokretljivosti i podršci tjelesnim funkcijama.

Kako pravilno koristiti kineziološke trake za olakšavanje bolova u mišićima

Pravilan postupak primjene kinezioloških traka ima ključnu ulogu u olakšavanju bolova u mišićima. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste pravilno koristili ove trake:

 1. Priprema površine kože: Prije nego što počnete primjenjivati kineziološke trake, važno je pripremiti površinu kože. Očistite kožu sapunom i vodom kako biste uklonili sve nečistoće i ostatke kreme. Također, pazite da koža bude suha prije nanošenja trake.
 2. Izrežite traku na odgovarajuću veličinu: Prilikom rezanja trake, važno je uzeti u obzir područje na koje je planirano nanošenje. Traka treba biti dovoljno duga da obuhvati cijelo područje, ali i dovoljno široka da osigura stabilizaciju mišića.
 3. Nanošenje trake: Prilikom nanošenja trake, trebate je postaviti s pravilnim protokom napetosti. To znači da trebate pružiti određenu napetost traci dok je postavljate na kožu. Također, preporučuje se da počnete nanošenje trake s kraja, tako da možete glatko staviti traku na željeno područje.
 4. Fiksiranje trake: Nakon što ste postavili traku na pravilan način, trebate je fiksirati kako bi ostala na mjestu. To možete učiniti nježnim pritiskom rukom ili trljajući traku kako biste aktivirali ljepilo. Također, možete koristiti prste da zagladite traku kako biste osigurali dobro prianjanje na kožu.

Pravilan postupak primjene kinezioloških traka može vam pomoći da postignete maksimalne rezultate u olakšavanju bolova u mišićima. Važno je pridržavati se uputa i konzultirati se s stručnjakom ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja.

Preporučene tehnike aplikacije kinezioloških traka

Jedna od najrasprostranjenijih terapeutskih metoda za olakšavanje bolova u mišićima je korištenje kinezioloških traka. Ove trake se koriste kako bi pružile podršku mišićima i zglobovima, smanjile oticanje, poboljšale cirkulaciju krvi i olakšale bol. Međutim, kako bi se postigao željeni terapeutski efekt, važno je pravilno primijeniti trake uz poštivanje određenih tehnika.

Prvo, prije primjene kinezioloških traka, potrebno je očistiti kožu od kreme, ulja ili drugih supstanci koje mogu ometati prianjanje trake. Također je važno kožu temeljito osušiti prije nego što se traka primijeni, kako bi se osiguralo optimalno prianjanje.

Nakon čišćenja i sušenja kože, možete početi s primjenom trake. Za različite vrste problema, postoji nekoliko preporučenih tehnika aplikacije. Na primjer, za olakšavanje bolova u mišićima pri napetosti, preporučuje se tehnika “I-oblik” u kojoj se traka stavlja uzdužno preko napetog mišića. Ova tehnika pomaže u smanjenju pritiska na mišić i smanjuje napetost.

 • Druga tehnika, nazvana “Y-oblik”, se koristi za podršku zglobovima. U ovoj tehnici, traka se postavlja na način koji pruža podršku zglobovima i pomaže u smanjenju opterećenja. Ova tehnika se često koristi za stabilizaciju zgloba skočnja.
 • Treća tehnika koja se često koristi je “X-oblik”, koja se primjenjuje preko mišića kako bi se smanjio pritisak na mišićno tkivo. Ova tehnika se često koristi za olakšavanje bolova u mišićima nakon povrede.

Uz ove tehnike, važno je pravilno postaviti traku kako bi se postigao željeni efekt. Preporučuje se da se traka postavi s blagim naponom, ali ne previše napeto kako bi se izbjeglo ometanje cirkulacije krvi. Također je važno provjeriti da traka ne izaziva nelagodu ili iritaciju kože, te da se redovito pravilno održavaju i mijenjaju kako bi se osigurao njihov optimalan terapeutski efekt.

Učestalost korištenja kinezioloških traka

Kineziološke trake su široko korišten alat koji pomaže u ublažavanju bolova i olakšavanju napetosti u mišićima. Učestalost korištenja kinezioloških traka zavisi od vrste povrede ili stanja i cilja terapije.

U slučaju akutnih povreda, trake se obično koriste kratkotrajno, samo tokom perioda oporavka. Na primer, ako je došlo do povrede mišića tokom treninga, traka se može primijeniti odmah nakon povrede kako bi se smanjila bol i upala. U ovom slučaju, traka bi trebala ostati na tijelu nekoliko dana do nedjelju dana, dok se mišić ne oporavi.

 • Kratkotrajna primjena: U slučaju akutnih povreda, kineziološke trake se mogu koristiti kratkotrajno, samo tokom perioda oporavka, obično nekoliko dana do nedjelju dana.
 • Dugotrajna primjena: Za hronične povrede ili stanja kao što su artritis ili bol u leđima, kineziološke trake se mogu koristiti duže vrijeme, čak i nekoliko sedmica ili mjeseci. Međutim, važno je slijediti uputstva stručnjaka i redovno mijenjati traku kako bi se izbjegle infekcije i iritacije kože.

U svakom slučaju, najbolje je konsultovati se sa stručnim fizioterapeutom ili ljekarom kako biste dobili tačne smjernice o učestalosti korištenja kinezioloških traka za vaš specifičan slučaj. Oni će moći da procijene vaše stanje i potrebe i pruže vam odgovarajuće upute o primjeni traka.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar