Kako pravilno koristiti intrauterini uložak

Intrauterini uložak (IUD) je mali, T-oblikovani uređaj koji se stavlja u maternicu kako bi se sprečila trudnoća. On pruža dugu i pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće, a ne zahteva svakodnevno korišćenje kao što je slučaj sa kontraceptivnim pilulama.

Da biste pravilno koristili IUD, trebate se posavjetovati sa svojim ginekologom koji će ga umetnuti u maternicu. Postupak je brz i bezbolan, i obično se izvodi tokom vaše menstruacije. Postoji nekoliko vrsta IUD-a, uključujući one sa hormonom i one od bakra. Vaš ginekolog će vam pomoći da odaberete najbolju opciju za vas.

Jednom kada je IUD postavljen, možete živjeti normalno i nećete osjećati njegovo prisustvo. On pruža dugotrajnu zaštitu od trudnoće koja može trajati od 3 do 10 godina, ovisno o vrsti IUD-a. Važno je redovito se kontrolisati kod svog ginekologa kako bi se osiguralo da je IUD još uvijek na pravom mjestu i da pruža adekvatnu zaštitu.

Odabir i postavljanje intrauterinog uloška

Odabir i postavljanje intrauterinog uloška

Odabir intrauterinog uloška (IUD) je važan korak u procesu kontrole rađanja. IUD je dugoročna kontracepcijska metoda koja se postavlja u unutrašnjost materice kako bi spriječila trudnoću. Postavljanje IUD-a obično vrši ginekolog, koji će procijeniti koji je najbolji IUD za vas, uzimajući u obzir vašu anamnezu, vaše reproduktivne ciljeve i zdravstveno stanje.

Postoje dvije osnovne vrste IUD-a: hormonalni IUD i bakreni IUD. Hormonalni IUD oslobađa hormon progesteron, koji mijenja sluznicu materice, otežavajući oplodnju i implantaciju oplođenog jajašca. Bakreni IUD oslobađa bakar koji ima spermicidno djelovanje, sprječavajući oplodnju.

Postavljanje intrauterinog uloška

Kada je odabran IUD, ginekolog će obaviti postavljanje. Postavljanje IUD-a je obično jednostavan postupak i obično traje samo nekoliko minuta. Evo osnovnih koraka koje ginekolog obično prati pri postavljanju IUD-a:

 1. U početku se obavlja ginekološki pregled kako bi se utvrdila veličina i položaj materice.
 2. Materica se zatim širi pomoću instrumenta kako bi se olakšao postupak postavljanja IUD-a.
 3. Uložak se umetne u matericu pomoću posebnog aplikatora.
 4. Aplikator se uklanja, a konac ostaje vani kako bi se kasnije mogao provjeriti prisutnost i položaj IUD-a.
 5. Pacijentkinja se upućuje na daljnje kontrole i praćenje kako bi se osiguralo da je IUD pravilno postavljen.

Važno je napomenuti da je postavljanje IUD-a obično manje bolno nego što se očekuje i komplikacije su rijetke. Međutim, moguće su manje nuspojave, poput nelagode, krvarenja ili grčeva u vratu materice. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome nakon postavljanja IUD-a, trebali biste se obratiti svom ginekologu kako bi se utvrdilo je li potrebna bilo kakva intervencija.

Konsultacija sa ginekologom

Intrauterini ulozi (IUD) su efikasna i dugotrajna metoda kontracepcije koju treba koristiti samo uz konsultaciju sa ginekologom. Ginekolog će biti u stanju da vam pruži sve relevantne informacije o IUD-u, proceni vaše zdravstveno stanje i preporuči najbolju opciju za vas.

Prilikom konsultacije sa ginekologom, važno je da mu pružite sve potrebne informacije o svom zdravlju, kao i o svim prethodnim iskustvima sa kontraceptivnim metodama. Ovo će pomoći ginekologu da donese informisanu odluku i preporuči vam najbolju vrstu IUD-a.

Tokom konsultacije, ginekolog će vam objasniti kako se IUD koristi, kako se postavlja i kako se uklanja. Takođe će vas upoznati sa mogućim nuspojavama i komplikacijama koje mogu nastati korišćenjem IUD-a. Važno je da postavite sva pitanja koja imate i da jasno razumete sve informacije koje vam ginekolog pruži.

Nakon konsultacije sa ginekologom, moći ćete da donesete informisanu odluku o korišćenju IUD-a. Uvek se posavetujte sa stručnjakom pre nego što počnete koristiti bilo koju vrstu kontracepcije, kako biste bili sigurni da je to prava opcija za vas i vaše zdravstveno stanje.

Razumijevanje različitih vrsta intrauterinog uloška

Intrauterini uložak (IU) je efikasna metoda kontracepcije koja se koristi za sprječavanje neželjene trudnoće. Postoje različite vrste IU uložaka, koji se razlikuju prema materijalu, veličini, obliku i prisustvu hormona. Važno je da žena ima razumijevanje o različitim vrstama IU uložaka kako bi mogla donijeti informisanu odluku o odabiru najbolje opcije za sebe.

Nehormonalni IU ulošci

Nehormonalni IU ulošci izrađuju se od plastike ili bakra. Oni se često nazivaju i bakreni ulošci. Ovi ulošci djeluju tako da bakar oslobađa jone koji sprječavaju oplodnju jajne ćelije i sprečavaju implantaciju oplođene jajne ćelije u maternici. Oni su dugotrajni i mogu pružiti zaštitu od trudnoće do pet ili čak deset godina.

Hormonalni IU ulošci

Hormonalni IU ulošci sadrže hormon levonorgestrel, koji se kontinuirano oslobađa u maternicu. Ovi ulošci djeluju tako da mijenjaju sluz cerviksa, tako da postane gušća i otežava prolaz spermatozoida. Također mogu utjecati na sluznicu maternice, čime onemogućuju implantaciju jajne ćelije ako dođe do oplodnje. Hormonalni IU ulošci su efikasni najmanje pet godina.

 • Perla je naziv za jedan od najpoznatijih hormonalnih IU uložaka. Izrađena je od plastike i sadrži hormon levonorgestrel. Perla pruža dugoročnu zaštitu od trudnoće i može se koristiti do pet godina. Ovaj UL može biti pogodan za žene koje žele imati kontrolu nad svojim ciklusom i žele smanjiti simptome premenstrualnog sindroma.
 • Gynefix je još jedan hormonalni IU uložak koji se sastoji od fleksibilnih niti koje su postavljene u maternici. Ove niti sadrže levonorgestrel i pružaju dugoročnu kontracepciju. Gynefix je pogodan za žene koje imaju specifične anatomije maternice i ne mogu koristiti standardne IU uloške.
Vrsta IU uloškaMaterijalDugoročna zaštitaHormoni
Nehormonalni IU ulošciPlastika ili bakarDo 10 godinaBez hormona
Hormonalni IU ulošciPlastikaDo 5 godinaLevonorgestrel

Kako pravilno postaviti intrauterini uložak

Intrauterini uložak (IUD) je siguran i pouzdan način kontracepcije za žene koje žele izbjeći trudnoću. Pravilno postavljanje IUD-a ključno je kako bi se osigurala njegova učinkovitost i smanjio rizik od komplikacija. Evo osnovnih koraka za postavljanje intrauterinog uloška:

 1. Pregled kod ginekologa: Prije postavljanja IUD-a, trebali biste se konzultirati s ginekologom kako biste se uvjerili da je IUD prava opcija za vas. Ginekolog će provesti pregled vašeg reproduktivnog sustava i razgovarati s vama o svim mogućim rizicima i nuspojavama IUD-a.
 2. Odabir IUD-a: Postoje različite vrste IUD-a na tržištu. Vaš ginekolog će vam pomoći odabrati IUD koji odgovara vašim potrebama i zdravstvenom stanju. Važno je uzeti u obzir faktore poput trajanja djelovanja, hormone ili bez hormona, vaših prethodnih iskustava s kontracepcijom itd.
 3. Postavljanje IUD-a: Ginekolog će postaviti IUD tijekom kratkog postupka u ordinaciji. Prvo će pažljivo pregledati vaš cerviks i maternicu kako bi pravilno postavio IUD. Zatim će umetnuti IUD u maternicu kroz cerviks. Postupak može biti neugodan i izazvati blage grčeve, ali traje samo nekoliko minuta.

Postavljanje intrauterinog uloška najbolje je prepustiti stručnjaku, poput ginekologa, kako bi se osigurala njegova sigurnost i efikasnost. Važno je slijediti upute ginekologa nakon postavljanja IUD-a, uključujući periodične preglede i praćenje bilo kakvih simptoma ili promjena.

Njega i održavanje intrauterinog uloška

Njega i održavanje intrauterinog uloška

Njega i održavanje intrauterinog uloška su važni faktori za dugotrajnu i sigurnu upotrebu ove kontraceptivne metode. Pravilna njega i održavanje pomažu u sprečavanju infekcija i održavaju uložak funkcionalnim.

Neophodna higijena

Kada je u pitanju intrauterini uložak, neophodno je voditi računa o higijeni kako bi se izbegle infekcije. Nakon svake menstruacije, preporučuje se pranje ruku pre upotrebe blagog sapuna i vode. Takođe je važno redovno obavljati higijenske rutine, ali izbegavajte upotrebu vaginalnih ispiranja ili dezodoranata, jer mogu poremetiti pH ravnotežu vagine i dovesti do iritacija ili infekcija.

Redovne posete lekaru

Redovne posete ginekologu su važan deo održavanja intrauterinog uloška. Lekar će proveriti da li je uložak pravilno postavljen i funkcionalan. Preporučuje se da posetite lekara šest nedelja nakon postavljanja intrauterinog uloška i nakon svakih šest meseci ili prema preporuci lekara. Lekar će takođe provesti testove na prisustvo seksualno prenosivih infekcija kako bi se utvrdilo da li postoji rizik od infekcije ili komplikacija.

 • Vodite računa o higijeni kako biste izbegli infekcije.
 • Redovno posećujte ginekologa kako biste proverili funkcionalnost i postavku uloška.
 • Izbegavajte vaginalna ispiranja i dezodoranse, jer mogu izazvati iritaciju.

Pravilna njega i održavanje intrauterinog uloška su ključni faktori za njegovu efikasnu i sigurnu upotrebu. Redovno održavanje higijene i posete ginekologu pomažu u sprečavanju infekcija i komplikacija, te omogućavaju sigurnu i dugotrajnu upotrebu ovog kontraceptivnog sredstva.

Redovna kontrola kod ginekologa

Redovne kontrole kod ginekologa su ključne za održavanje reproduktivnog zdravlja žene i pravilno korištenje intrauterinog uloška. Preporučuje se da žene posjećuju ginekologa barem jednom godišnje ili prema preporukama svog ljekara. Tokom ovih posjeta ljekar može pratiti opće zdravstveno stanje žene, provjeriti radi li intrauterini uložak ispravno, i pregledati reproduktivne organe kako bi otkrio eventualne probleme ili bolesti.

Prva redovna kontrola kod ginekologa nakon postavljanja intrauterinog uloška trebala bi biti zakazana oko 4 do 6 nedjelja nakon postupka. Tokom ove kontrole, ljekar će pregledati uložak kako bi se uvjerio da je pravilno postavljen i da nema komplikacija. Takođe će provjeriti da li se tijelo pravilno prilagođava na uložak i da li žena ima ikakve simptome ili nuspojave.

U narednim redovnim kontrolama, koje se obavljaju barem jednom godišnje, ginekolog će pregledati reproduktivne organe kako bi otkrio bilo kakve promjene ili bolesti. Takođe će provjeravati položaj i stanje intrauterinog uloška, a ženu će takođe pitati o eventualnim simptomima ili promjenama u menstrualnom ciklusu. Redovne kontrole su važne za pravilno održavanje intrauterinog uloška i za rano otkrivanje eventualnih problema ili komplikacija.

Higijena i čišćenje intrauterinog uloška

Pravilna higijena i čišćenje intrauterinog uloška je ključno kako bi se očuvalo zdravlje žene i spriječile infekcije. Evo nekoliko osnovnih smjernica o tome kako pravilno održavati ovu vrstu kontracepcije bezbjednom i efikasnom:

 1. Perite ruke prije i poslije rukovanja intrauterinim uloškom: Prije nego što rukujete intrauterinim uloškom, uvijek operite ruke sapunom i vodom kako biste spriječili prenošenje bilo kakvih bakterija na uređaj. Također, perite ruke nakon što stavite ili izvadite intrauterini uložak kako biste spriječili infekciju.
 2. Redovito čistite intrauterini uložak: Preporučuje se da se intrauterini uložak čisti najmanje jednom mjesečno. Možete ga isprati mlakom vodom ili koristiti neutralni sapun. Važno je da ne koristite agresivne deterdžente ili dezinficijense jer mogu oštetiti materijal uloška. Izbjegavajte korištenje parfimiranih ili obojenih sapuna jer mogu izazvati iritaciju sluznice vagine.
 3. Ne koristite abrazivne materijale ili proizvode za čišćenje: Kada čistite intrauterini uložak, nemojte koristiti krpe, spužve ili bilo koji drugi abrazivni materijal koji može oštetiti površinu uloška. Također, izbjegavajte korištenje antibiotika, alkoholnih otopina ili bilo kojeg drugog agresivnog proizvoda za čišćenje jer mogu narušiti sterilnost i učinkovitost uloška.

Važno je imati na umu da intrauterini uložak ne zahtijeva posebno intenzivnu ili složenu higijenu. Održavanje osnovne higijene i redovito praćenje kod ginekologa su ključni kako bi se održao zdravstveno ispravan i efikasan intrauterini uložak.

Praćenje nuspojava i upozorenja

Praćenje nuspojava i upozorenja je važan korak prilikom korištenja intrauterinog uloška. Iako je ova metoda kontracepcije općenito sigurna i učinkovita, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i upozorenja koje je potrebno pratiti. Ovdje su neki od najčešćih nuspojava i upozorenja koje trebate uzeti u obzir:

 • Povećana bol: Ako primijetite povećanu bol u zdjelici, donjem dijelu trbuha ili tijekom seksa, važno je konzultirati se s liječnikom. To može ukazivati ​​na infekciju ili drugo ozbiljnije stanje.
 • Nepravilan menstrualni ciklus: Može se dogoditi da vaš menstrualni ciklus postane nepravilan dok koristite intrauterini uložak. To uključuje promjene u trajanju i količini krvarenja. Ako primijetite izrazito nepravilan menstrualni ciklus ili krvarenje između menstruacija, posavjetujte se s liječnikom.
 • Infekcija: Infekcija je moguća komplikacija upotrebe intrauterinog uloška. Ako imate simptome poput jakog vaginalnog svraba, pečenja ili neobičnog vaginalnog iscjedka, važno je potražiti liječničku pomoć. Liječnik će moći utvrditi je li infekcija povezana s upotrebom uloška i pokrenuti odgovarajući tretman ako je potrebno.

Važno je da budete svjesni ovih mogućih nuspojava i upozorenja kako biste mogli brzo reagirati i konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji su zabrinjavajući. Obratite se svom liječniku ili ginekologu za sve nedoumice ili dodatne informacije o korištenju intrauterinog uloška.

Uklanjanje intrauterinog uloška

Uklanjanje intrauterinog uloška (IUD) je postupak kojim se uklanja IUD iz materice. Postoji nekoliko razloga za uklanjanje IUD-a, uključujući želju za trudnoćom, završetak perioda upotrebe, ispunjenje roka trajanja ili neželjene nuspojave. Uklanjanje IUD-a treba obaviti obučeni medicinski stručnjak.

Postupak uklanjanja IUD-a je obično brz i jednostavan. Prvo, medicinski stručnjak će pregledati pacijenta i obaviti pregled vaginalnom sondom kako bi utvrdio položaj IUD-a. Zatim, koristeći posebne instrumente, stručnjak će pažljivo izvući nitice IUD-a i lagano povući uložak iz materice. U nekim slučajevima, ako su nitice nevidljive ili se IUD zaglavio, možda će biti potrebna dodatna intervencija kako bi se sigurno uklonio.

Nakon uklanjanja IUD-a, pacijentica može očekivati ​​blago krvarenje i grčeve. Ove nuspojave obično nestaju u roku od nekoliko sati ili dana. Važno je da pacijentica prati svoje simptome nakon uklanjanja i odmah obavijesti medicinskog stručnjaka ako primijeti bilo kakve probleme kao što su teško krvarenje ili jaki bolovi u trbuhu.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar