Kako da ujedi komaraca nestanu brže?

Ujedi komaraca često rezultuju malom izbočinom koja izaziva svrab i neugodan osećaj. Metode poput nanošenje leda, meda ili aloe vere kako bi se smanjila iritacija, su jako delotvorne. Da bi sprečili ovaj neugodan osećaj predlaže se korišćenje raznih sredstava namenjenih za zaštitu protiv komaraca i pokrivanje izloženih delova kože.

U nekim delovima sveta, komarci mogu biti nosioci opasnih bolesti. U Srbiji, malo je verovatno da će ujed komarca izazvati bolest. Međutim, sve više komaraca koji prenose bolesti proširuju se na ove prostore zbog faktora kao što su klimatske promene. To znači da je klima u nekim područjima Srbije postala pogodno okruženje za život nekih primeraka ove vrste.

Ženke komaraca ujedaju životinje i ljude kako bi “ispijali” male količine njihove krvi, koja im je potrebna za proizvodnju jaja i samim tim dalju reprodukciju. Svrab koji nastaje se javlja zato što komarci ostavljaju malu količinu pljuvačke iza sebe, a imuni sistem osobe reaguje tako što izaziva upalu u tom području u vidu ispupčenja. Kućna sredstva mogu pomoći da se smanji svrab i neugodnost ujeda komaraca. U ovom članku ispitujemo pet tretmana koji mogu doneti brzo olakšanje.

1. Led

Niže temperature usporavaju stopu upale. Nanošenje pakovanja leda na područje čim je pre moguće nakon ugriza smanjuje upalu, svrab i nelagodnost. Izbegavajte stavljanje leda direktno na kožu, prvo ga umotajte u tkaninu ili peškir.

2. Antihistaminici

Antihistaminik je pojam koji se odnosi na antagoniste H1 receptore, koji su uključeni u različite inflamatorne i alergijske mehanizme. Bukvalno tumačenje pomenutog pojma je – lek protiv alergije. Upotrebljavaju se kod reakcija na alergiju, u šta spadaju – alergijski rinitis, urtikarija, ujed insekta i preosetljivost i alergija na određene lekove.

Jedna studija je sugerisala da bi neki antihistaminici mogli biti efikasan tretman za ujed komaraca. Histamin je hemikalija koju telo oslobađa kao deo inflamatornog odgovora na ujed komarca. Histamin je taj koji uzrokuje svrab, a antihistaminici pomažu da se spreči njegovo delovanje. Može se konzumirati u obliku tableta, ali druge opcije uključuju kreme koje se mogu primeniti direktno na ugriz.

3. Hidrokortizon

Hidrokortizon krema je lek koji može smanjiti upalu i svrab. Hidrokortizon je dostupan u apotekama ali i na recept, ali možda nije pogodan za sve. Deca, trudnice ili osobe sa kožnim infekcijama ne bi trebalo da koriste ovu kremu. Upotrebljava se u umerenim količinama i samo u kratkim periodima, ili dokle god lekar preporučuje, u slučaju recepta.

4. Aloe vera

Postoje dokazi da aloe vera može da leči različita stanja kože, uključujući psorijazu. Ima širok spektar potencijalnih primena i ljudi obično nanose gel ove biljke na kožu da bi ublažili opekotine, promrzline i rane. Neka istraživanja na miševima pokazala su da “Aloe littoralis”, koja je bliska u odnosu na aloe veru, može imati anti-inflamatorna i lekovita svojstva poput iscelivanja rana. Naučnici su zaključili da A. littoralis može pomoći da se smanji upala kod uboda komaraca, a nanošenje gela može i ublažiti upalno područje.

5. Med

Med može imati svojstva koja ga čine korisnim za zarastanje rana. Nanošenje meda na ugriz može pomoći da se smanji zapaljenje i spreči infekcija, a na sličan način kao i aloe, nanošenje na kožu takođe može pomoći da se smiri kritično područje kože.

Kada posetiti lekara?

Ponekad ujedi komaraca i drugi ubodi insekata mogu izazvati alergijske reakcije. To može dovesti do anafilaktičkog šoka u ekstremnim slučajevima. (anafilaktički šok je sistemska alergijska reakcija koja potencijalno može biti i životno ugrožavajuća i najčešće nastaje nakon upotrebe određenih lekova, konzumiranja određene hrane ili uboda insekta)

Svako ko doživi neki od sledećih simptoma zahteva hitnu medicinsku pomoć:

  • problem sa disanjem
  • osip ili oticanje
  • mučnina
  • povraćanje
  • vrtoglavica

Takođe je moguće da ujedi komaraca izazovu infekciju. Ako ujed traje duže od nedelju dana ili izaziva značajnu nelagodu, obratite se lekaru.

Prevencija

Iako je teško izbeći ugrize komaraca, šanse se bar mogu smanjiti:

  • upotrebom zaštite od insekata
  • pokrivanjem izložene kože što je više moguće
  • koristeći mreže protiv komaraca noću
  • postavljanjem komarnika na prozore i vrata

Izbegavanje svih ujeda komaraca može biti teško. Međutim, kućni lekovi mogu da pomognu da se smanji svrab ili iritacija i obezbedi udobnost sve dok neprijatan osećaj ne prodje.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar