Kada je magnetna rezonanca koljena i kako se to radi?

Patološke promjene u zglobu koljena mogu biti posljedica povrede, upale ili distrofije. Budući da simptomi mogu biti slični iz različitih razloga, teško je napraviti dijagnozu bez dodatnih ispitivanja.

Postoje različite metode istrage, od kojih svaka ima određene indikacije. Stanje meniskusa najbolje je prikazan magnetskom rezonancom, prelomima i nedostacima kostiju u CT pregledu, a prisustvo intraartikularnih cista ili izljeva može se zaključiti na osnovu ultrazvučnog ispitivanja. Smatra se magnetsko snimanje naju informativnija metoda istrage, ali ima i neke ograničenja.

Koja je tehnika prikladnija za istraživanje zajedničkog koljena?

X-Ray snimak, izračunata tomografija, intraartikularna endoskopija, ultrazvuk i magnetna rezonanca koriste se za razjašnjenje dijagnoze. Koja metoda istrage može prikazati najkorisnije informacije ovisi o tome koja struktura treba prikazati.

 • Radiografija je pogodna za prethodnu dijagnozu u slučaju povrede, kao i za određivanje promjena u kostiju površina u hroničnim degenerativnim zajedničkim procesima s vremenom.
 • CT može otkriti traumatičnu štetu na koštane površine, pomoći dijagnosticiranju artritisa i artrozi i otkrivati ​​svježe krvarenje u zajedničkoj šupljini. Sa X-Ray ispitivanjem CT-a, nije moguće pregledati zglobove i strukture hrskavice i procijeniti status meniskusa.
 • Ultrazvuk pruža informacije o promjenama u veličini i obliku meniskusa, konstrukcija ligamenta i sinovijskom membranom. Pouzdanost rezultata u velikoj mjeri ovisi o nadležnosti ljekara koji obavlja ispitivanje. Pacijent prima samo opis ispitivanja, a ne i sliku, kao što je slučaj u slučaju CT ili MRI zajedničkog koljena;
 • Artroskopija se rijetko vrši samo u dijagnostičke svrhe. Ovom metodom istrage sve unutrašnje strukture zgloba mogu se preispitati iznutra. Endoskopija se može dijagnosticirati maksimalnom tačnošću. Nedostatak postupka je njegova invazivnost.

 • Snimanje magnetske rezonancije ne zahtijeva posebnu pripremu; To je neinvazivni, siguran i vrlo informativan. Magnetna slika savršeno se prikazuje hrskavicom, ligamentima i okolnim mekim tkivima. Zbog njihove strukture, kostiju su takođe dobro vidljive.

Pet različitih metoda instrumentacije koristi se za pregled unutarnjih struktura zgloba koljena. Doktor odlučuje koji je metoda najbolja za dijagnozu.

Indikacije za istragu

Rezonancijski pregled obično se vrši nakon osnovnog pregleda i početne dijagnoze. Pregled spoja koljena sa magnetnim rezonancom preporučuje se u sljedećim slučajevima

 • promjene u njemu zbog prošlosti povrede sa nezadovoljavajućim radiološkim rezultatima;
 • Svježa traumatična oštećenja intraktivnih ligamenata, meniskusa ili koštanih površina;
 • Priprema za operaciju zbog traumatičnog rupture ligamenata, meniskusa ili hroničnih bolesti;
 • Klinički znakovi upalne ili distrofičke promjene;
 • Nepravilnosti u razvoju, funkcionalne nepravilnosti
 • Indirektni znakovi intraartikularnih tumora hrskavice ili kostiju površina
 • Uz ultrazvuk, računarsku tomografiju ili druge istražne metode, nije moguće utvrditi uzrok bolnih simptoma.

Dijete može izvesti magnetnu rezonancu za zglob koljena u normalnom dijagnostičkom centru ako ima najmanje 7 godina. Mlađa djeca ispitaju se u specijaliziranim dječjim institucijama.

Koje bolesti se mogu otkriti?

Slikanjem zgloba koljena sa magnetnom rezonancom dobivaju se sveobuhvatne informacije o stanju mekih tkiva. Na osnovu stečenih slika može se suditi

 • stanje zajedničkih obveznica i meniskusa, prisustvo suza ili zadebljanja kitova;

 • Prisutnost tumora u intraartikularnim strukturama;
 • Svaka deformacija koštanih površina, promjena u obliku i širinu zajedničkih praznina zbog artritisa ili osteoartritisa;
 • Prisutnost mikrotrauma na koštanim površinama, intraartikularnim hematomima i drugim akumulacijom tekućine u sinovijskoj šupljini.

Na osnovu snimanja zgloba koljena s magnetskom rezonancom i izvještajima iz dijagnostičkog centra, liječnik može napraviti bolju dijagnozu i po potrebi plan plana. Magnetno snimanje često se koristi za nadgledanje kvaliteta izvedenog liječenja.

Kako se pripremiti sa sobom i šta trebate s vama?

Snimanje magnetske rezonancije zgloba koljena obično se vrši bez kontrastnog pojačanja, osim u slučaju benignih i malignih tumora. Posebna priprema nije potrebna, ali ako je planirana intravenska primjena kontrasta, ne biste trebali jesti ili piti 5-6 sati prije postupka.

Uz uputnicu ljekara, sa sobom morate ponijeti i izvještaje o prethodnim pregledima (endoskopija, ultrazvuk, CT, MR), koji će pomoći ljekaru u tumačenju rezultata. Ako ste ugradili elektronske uređaje, endoproteze ili druge metalne implantate, morate sa sobom imati pasoš uređaja ili potvrdu kirurga koji je operirao uređaj s podacima o tome. Ovo će možda trebati operateru magnetne rezonance kako bi procijenio da li postoje kontraindikacije za proceduru.

Kako se izvodi MR skeniranje?

Magnetna rezonanca zgloba koljena izvodi se zatvorenom ili otvorenom kompjuterizovanom tomografijom. Potonji su pogodniji za pacijente koji se plaše boravka u zatvorenom prostoru, jer se pregled odvija izvan tunela aparata.

Prije pregleda pacijentu se savjetuje da se presvuče u posebnu odjeću. Odjeću možete nositi i ako na njoj nema metalnih čestica, ali ćete morati isprazniti džepove. Prisutnost feromagneta može poremetiti rezultate ispitivanja i uzrokovati oštećenje ili oštećenje aparata.

Pacijent leži na posebnom kauču koji se može kretati u tunelu aparata zatvorenog tipa ili je pozicioniran u odnosu na izvor magnetskog polja u otvorenim tomografima. Tokom pregleda možete osjetiti toplinu ili trnce u području zgloba, koji nestaju nakon završetka pregleda.

Koliko će trajati istraga zavisi od toga kakve nepravilnosti očekujete da budu vidljive. U prosjeku, magnetni pregled zglobova traje 30 do 60 minuta. Sam proces transkripcije može potrajati isto toliko.

Kontraindikacije

Prisutnost implantabilnih elektronskih uređaja (pejsmejker, kohlearni implant, inzulinska pumpa) može se smatrati kontraindikacijom za proceduru, jer magnetsko polje može oštetiti uređaj i izazvati komplikacije.

Zbog prisustva metalnih endoproteza u predmetnom zglobu, magnetna rezonanca nije informativna.

Ako postoje metalni implantati u drugim dijelovima tijela, vjerovatno se može uraditi snimanje. Često se izrađuju od specijalnih legura sa paramagnetnim svojstvima. Ako se endoproteza postavlja na lijevu stranu, može se uraditi MR desnog koljena. Metalne inkluzije u proučavanom području uzrokuju smetnje, pa magnetsko snimanje u takvim slučajevima nije prikladno. Kombinacijom CT skeniranja i ultrazvučnih pregleda možemo dobiti potrebne informacije o promjenama.

Magnetna rezonanca sa kontrastom ne treba da se radi tokom trudnoće ili ako imate hroničnu bolest bubrega. U tom slučaju ultrazvuk u kombinaciji sa endoskopijom zgloba može pokazati postojeće promjene.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar