Kada i kako izvesti magnetnu rezonancu u djeci

Mozak štiti snažne kosti lubanje od oštećenja. Iako su kosti lobanje dobro štite od oštećenja, oni su također prepreka ispitivanju ovog najvažnijeg organa – ne može se ispitati očima ili dodirnuti rukama.

Sa početkom magnetske rezonancije, ovaj problem je nestao: s ovom metodom, organska patologija mozga i kičmene moždine može se otkriti u bilo kojoj fazi procesa.

Snimanje magnetske rezonance široko se koristi u medicini trideset godina. U međuvremenu je dokazala svoju sigurnost za ljudsko tijelo, uključujući djecu.

Koja je metoda zasnovana?

Metoda se temelji na fizičkim svojstvima elektromagnetskog polja koja mijenja odgovarajuće impulse vodonika u tjelesnim tkivima. Registracija ovih impulsa i omogućava vam da stvorite tr i-dimenzionalna tr i-dimenzionalna slika tijela, tomograf pravi uzdužno i poprečno skeniranje, svakih pet milimetara.

Kako ide slikanje?

Istraga se vrši uz pomoć magnetske rezonancije. Ovaj je sličan velikom cilindru u kojem je pacijent instaliran.

Proces je potpuno bezbolan i neinvazivan (ne utiče na integritet tjelesnog tkiva). Sve što je potrebno od pacijenta je da tokom ispitivanja (trideset do četrdeset minuta) mirno leži na leđima.

Osobitosti postupka kod djece

Najvažnije stanje za magnetnu rezonancu je da ostaju u stanju mirovanja, što je teško učiniti u odraslih. Za djecu, posebno mlađe od pet godina, ostajući u zatvorenom prostoru, koji izlaze pucketiranje zvukova tokom svog rada, jakim je stres i štetan za dijete, tako da djeca mlađa od pet pregledavaju pod anestezijom i samo sa ozbiljnim indikacijama. Koristi se anestetik propofola koji ima kratkog trajanja rada i također je sigurno za novorođenčad.

Indikacije za upotrebu anestezije tokom snimanja s magnetnom rezonancom mozga nisu toliko ovisni o godini rođenja, već o djetetovoj mentalnoj državi; Često nalazimo djecu stariju od pet godina koji iz različitih razloga ne mogu provesti trideset minuta u uređaju.

Djeca stariju od pet godina rasuti su tokom procesa slušajući muziku i priče. Mnogi moderni uređaji opremljeni su ekranom u kojem možete gledati crtane filmove i komunicirati s roditeljima putem mikrofona i slušalica. Ako se dijete uznemiri, propisani su sredstva (sedativi), uzimajući u obzir djetetovu starosnu dob i individualne karakteristike.

Na raspolaganju su i otvorena slušna AIDS. S ovim uređajima postoji samo dječja glava u cilindru, a roditelji ili medicinsko osoblje mogu biti u djetetovoj blizini, što je posebno važno za bebe u prvoj godini života.

Nakon anestezije ili sedacije djece, djeca ostaju na klinici dok se studija ne završi, a psihotropni lijekovi se pokrenu.

Upotreba anestezije i sedacije kod djece, čak i mlađe od godinu dana, nije štetno ako se ne koristi nekoliko puta i već duže vrijeme.

Priprema za studiju

Sam proces ne zahtijeva posebnu pripremu. Ako se planira anestezija, anesteziolog će morati vidjeti kliniku prije ispitivanja i razgovarati sa ljekarom. Doktor će saznati sve potrebne informacije o kontraindikacijama za anesteziju. Takođe će vas savjetovati o tome kako se pripremiti za istragu.

Anestezija se izvodi na prazan stomak i obično se izvodi ujutro. Stoga ne biste trebali davati svom djetetu hranu ili piće prije postupka. Takođe biste se trebali suzdržati od jesti večer prije ispitivanja kasnije nego u sedam uvečer.

Ako se planira magnetsko rezonanca planira bez anestezije, još uvijek se ne preporučuje zadržati bebu prije ispitivanja, jer se povraćanje može pojaviti zbog nervozne napetosti. Za snimanje magnetske rezonance ujutro su smjernice za ishranu iste kao i za anesteziju, ako se ispitivanje planira popodne, posljednji obrok trebao bi biti šest sati prije intervencije. Beba se može hraniti dva sata prije ispitivanja.

U posljednjih dvanaest sati prije magnetske rezonancije trebali biste ograničiti i prekomjernu upotrebu tekućine tako da vaša beba ne mora ići u toalet. Neko možete ponuditi svoje dijete u posjetu toaletu prije postupka.

Pripremite odjeću svoje bebe unaprijed: ne trebaju sadržavati metalne zakovice, gumbe, kuke ili nakit. Ako vaše dijete ima križ ili druge metalne predmete, treba ih ukloniti.

Prije ulaska u inspekcijski prostor, čačkalica treba ukloniti. Istražite doktoru biste trebali unaprijed reći ako imate zubni uređaj i možda ćete ga morati privremeno ukloniti.

Indikacije

 • Kongenitalne anomalije mozga.
 • Povrede.
 • Zarazne promjene (meningitis, encefalitis, apsces).
 • Sumnja na onkološke bolesti i praćenje efikasnosti njihovog liječenja.
 • Krvarenje i nedovoljan protok krvi (ishemija).
 • Aneurizmi cerebralnih vena.
 • Pojava izraženih neuroloških simptoma (npr. Epileptični napadaji).

 • Multipla skleroza.

Kontraindikacije

 • Nemogućnost obavljanja anestezije (ako je potrebno).
 • Prisutnost vanjskih i unutarnjih metalnih konstrukcija (fiksni elementi fiksacije u liječenju preloma).
 • Elektronski implantati (pejsmejker).
 • Tetovaže.
 • Metalne proteze.
 • Akutna mentalna bolest i teška klaustrofobija (ako anestezija nije moguća).
 • Teško opšte stanje.

Alternativne dijagnostičke metode

U djeci mlađoj od tri mjeseca mozak se može ispitati ultrazvukom na području velike fontanele (transoronasasana neurosonografija). Ova metoda se uspješno koristi za dijagnosticiranje hidrocefalus sindroma (vode) i drugih nermalnosti mozga.

Moguća je ultrazvučna ispitivanja kroz vremensku kost, ali ova metoda zahtijeva posebnu opremu i mnogo je gore od magnetske rezonancije u pogledu dijagnostičke učinkovitosti.

Moguće je i istraga sa CT-om. CT ispit je štetan za djecu zbog izlaganja zračenju. Međutim, ako se magnetna rezonanca ne može izvesti, na primjer, ako u instituciji ne postoji aparat za magnetske rezonance, a dijagnoza je potrebna. Takvi su slučajevi rijetki, n. g. U slučajevima traumatičnog oštećenja mozga ili cerebralne kome, nejasna geneza. Roditelji ne bi trebali biti neodlučni da u hitnim slučajevima istraga o CT ispitivanju, kao jednofazni izloženost zračenju neće uzrokovati više štete djetetu, a pravovremena dijagnoza može spasiti život.

Zatvaranje

Ako je ljekar propisao magnetni rezonancijski ispit djetetu, za nju postoje ozbiljne indikacije. Dijagnostika ne treba odbiti čak ni ako se planira pod anestezijom. Na pravovremeno, otkriveni problemi mogu se sigurno tretirati i u većini slučajeva u potpunosti izliječeni. Istovremeno, tretman koji ne uveden pravovremeno može dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti bebe.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar