Jutarnja priprema za FGDS

FGDS ili fibrogastroskopija je endoskopski pregled esofaga, stomaka i gornjeg dvanaenuma. Proces uključuje ispitivanje gastrointestinalnog trakta koristeći endoskopsku sondu sa optičkom opremom. Pored vizualnog pregleda šupljine organe FGD-a, takođe omogućava uklanjanje istražnog materijala. Dijagnostički postupak zahtijeva posebnu pripremu. Priprema se za želudac Gastroskopiju ujutro i dan prije opsega prehrambenih ograničenja.

Indikacije za istragu

Kada treba da se moraju izvršiti FGDS? Indikacije za naručivanje procesa su:

 1. Bol u trbuhu povezana s razdobljem održivosti nego što je jesti duže od 6 sati – to su tak o-kali su boli glađu.
 2. Poremećaji apetita – nedostatak apetita bez razloga.
 3. Nelagodnost i bol u stomaku nakon obroka.
 4. Sumnjivi perforirani čir i / ili krvarenje iz stomaka.
 5. Loše gutanje povezano sa suptilnim suženjem jednjaka.
 6. Nekontrolirano povraćanje.
 7. Zajednička pojava simptoma kao što su povraćanje, naduvavanje, žgaravi, mučnina.
 8. Kritični gubitak težine bez očiglednog razloga.

FGS ili FGD-ovi mogu se također naznačiti kao priprema za ostale operacije organa.

Rezultati FGD-a

Šta možemo vidjeti tokom endoskopskog pregleda? Sljedeći znakovi bolesti mogu se primijetiti tokom dijagnostičkog postupka:

 1. Polipi u stomaku.
 2. Znakovi refluksa ezofagitisa.
 3. Dilatacija vena jednjaka.
 4. Maligni želudac Neoplazmi.
 5. Osnovana funkcija motora probavnog trakta.
 6. 12 udruženja dvanaestornog i stomaka.
 7. Erozija sluznice probavnog trakta.

Endoskop čini preliminarnu dijagnozu na osnovu identificiranih nepravilnosti. Nakon procjene ispitivanja i laboratorijskih testova, liječnik tretiranja pružit će konačnu odluku i propisati potrebnu terapiju.

Priprema za gastroskopiju

Kako se pripremiti za želudac Gastroskopiju da bi dijagnoza učinila tačna i pouzdana? Prije svega, prehrambene ograničenja trebaju biti uvedene na nekoliko dana prije gastroskopije.

Prehrana prije istrage

Priprema za stomak FGDS ne zahtijeva posebno strogu prehranu. Dovoljno je jednostavno isključiti hranu koja je teško probaviti. Ova hrana uključuju:

 • Dimljene kobasice, kobasice, kobasice, parkovi, slanina, svinjska mast;
 • mahunarke, gljive;
 • majonez, masni umaci;
 • Hrana podžeta;
 • Sirovo svježe povrće;
 • orasi, sjemenke bundeve;
 • čokolada;
 • Matriotski slatkiši, rolne.

Gore namirnice su slabo probavljene u stomaku i dugo ostaju u probavnom traktu. Da bi se ubrzao izlučivanje hrane i smanjili proizvodnju plina, doktor može propisati enterozorbente i lijekove dan prije ispitivanja za poboljšanje mobilnosti probavnog trakta.

Kriv

Ljekari mogu propisati Motilac za poboljšanje mobilnosti prije ispitivanja. Lijek sadrži domperidon kao aktivnu supstancu. Lijek ubrzava proces pražnjenja želuca i smanjuje osjećaj mučnine bez utjecaja na izlučivanje želuca. Disamilac pomaže da se probavi organi budu pušteni brže. U tu svrhu odrasli su date dvije tablete 3 puta dnevno. Lijek bi trebao biti pijan običnom vodom i uzima se prije obroka.

Aktivni ugljen je “klasičan” enterosorbent koji se često koristi u pripremi za razne gastrointestinalne i druge abdominalne preglede.

Aktivni ugljen treba započeti tri dana prije gastroskopije. Aktivni ugljen uzima se u dozi jedne tablete na 10 kg tjelesne težine po dozi. To znači da će pacijent vaganje 70 kg dobiti 7 tableta u jednoj posjeti. Enterosorbent se uzima tri do četiri puta dnevno. Uzimanje lijeka pomaže u smanjenju rizika od nadiranja.

Pored aktivnog drvenog uglja, Espumasan (Simetikon) takođe dobro funkcionira. Lijek uništava mjehuriće plina u crevima, a nakupljanje uzrokuje trbuh. Espumisan je propisan za odrasle u obliku kapsula. Tri puta uzimamo dvije kapsule tri puta dnevno.

Ako pacijent nema probavne probleme i simptome dispepsije, on ili ona ne mora propisati nikakav lijek prije FGD-a.

Osnovna pravila za pripremu za istragu

Stoga se pripremamo za pregled FGD-a bez upotrebe lijekova. Glavna pravila pripreme:

 • Isključite HAR D-T O-Digest food opisane gore od vaše prehrane.
 • Ako je postupak zakazan ujutro, posljednji obrok trebao bi biti najkasnije u 19 sati.
 • Večera bi trebala biti lako probavljiva. Prioritet treba dati proteinu namirnicama s masnoćom (piletina, teletina, rijeka ili jezero riba), pirjano povrće (osim kupusa i pasulja), žitarice (heljda), mliječni proizvodi s niskim masnim mliječnim proizvodima (skuter masti (skut).

 • Obično nema potrebe za korekcijom režima pijenja. Međutim, gazirana i alkoholna pića nisu dozvoljena. Možemo piti crni čaj, slabu kafu (ne više od dva puta dnevno), bobičasto voće, biljne čajeve (kamilica, menta). Biljni napitci će smanjiti rizik od nadimanja, smiriti želudačnu i crijevnu sluznicu (u slučaju upale) i smanjiti grčeve probavnog trakta.
 • Ujutro prije dijagnoze ne smijete pušiti niti prati zube. Ovo može pokrenuti refleks grčenja. Iz higijenskih razloga, jednostavno isperite usta čistom vodom bez upotrebe balzama ili oralnih eliksira.
 • Na dan testa ne smijete ništa jesti. Možete piti vodu ili slab čaj. Posljednji unos tekućine prije gastroskopije mora biti najmanje dva sata prije zahvata.

Šta trebam ponijeti sa sobom na FGDS?

Šta da ponesem sa sobom u salu za gastroskopiju? U pravilu će medicinska sestra tokom posjete detaljno objasniti proceduru i dati vam podsjetnik. Morat ćete sa sobom ponijeti sve što vam je potrebno za gastroskopiju:

 • pasoš;
 • polisa osiguranja, ako je pregled pokriven obaveznim zdravstvenim osiguranjem (besplatno);
 • zdravstvena knjižica;

 • uputnica za gastroskopiju;
 • plahta i pelene;
 • navlake za cipele.

Ukoliko imate alergijske reakcije na lekove, morate obavestiti svog lekara pre pregleda.

Prije umetanja endoskopske sonde indicirana je lokalna anestezija koja može uzrokovati reakcije preosjetljivosti.

Ne bi svi pacijenti trebali biti podvrgnuti gastroskopiji. Pregled je kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

 1. teško stanje pacijenta zbog somatske ili zarazne bolesti.
 2. Bolesti krvnog sistema.
 3. Hirurške intervencije na grlu.
 4. Egzacerbacija bronhijalne astme.
 5. Duševna bolest u akutnoj fazi.
 6. Hipertenzivna kriza.
 7. Stanje prije srčanog udara.
 8. Moždani udar.

U svakom slučaju, o mogućnosti gastroskopije liječnik odlučuje individualno. Ponekad je pregled jedina dostupna metoda za dijagnosticiranje akutne patologije probavnog trakta. U tim slučajevima, FGDS se izvodi uzimajući u obzir rizik od mogućih komplikacija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar