Gdje je najbolje napraviti rendgenski snimak bebe?

Rendgensko snimanje je dugo bilo metoda izbora za potpuno različite patologije. Ovo se odnosi na bolesti i odraslih i djece. Međutim, izlaganje zračenju je prihvatljivo kod odraslih, ali se kod djece mora paziti, jer rendgenski zraci izlažu proliferirajuće stanice, koje mogu imati negativne posljedice ako se ne izlože pravilno. Gdje se danas može uraditi rendgenski snimak malog djeteta?

Rendgen grudnog koša

Bolesti pluća i bronha su prilično česte u pedijatrijskoj praksi. Uostalom, mehanizmi za pročišćavanje udahnutog zraka su nesavršeni. Nastaju tokom nekoliko godina i završavaju u pubertetu.

Najopasnija bolest je upala pluća, popularno nazvana upala pluća. Za potvrdu ove bolesti potrebno je uraditi rendgenski snimak grudnog koša. Ovo je važno jer liječenje pneumonije i bronhitisa ima posebnosti i razlike koje određuju terapijsku taktiku.

Klinički ljekar (okružni pedijatar) uputit će dijete na ovaj pregled ako postoje indikacije za to:

 • febrilna groznica;
 • kratak dah;
 • izražena slabost, znojenje, astenični;
 • bol u grudima, posebno pri disanju.

Da bi se isključilo prisustvo stranih tela u respiratornom traktu, takođe je neophodan rendgenski snimak grudnog koša. Ako se dijagnoza potvrdi, vrši se daljnja usmjerena potraga za mjestom uhvaćenog uzročnika.

Rendgenski snimci mogu otkriti prisustvo izmijenjene sjene srca, što navodi doktora da razmotri moguću srčanu manu. Uostalom, rendgenski snimak grudnog koša pokazuje ne samo sliku pluća, već i sjenu srca i medijastinuma.

Morate tražiti od svog ljekara uputnicu za rendgenski snimak.

On će ocijeniti da li je to potrebno i razmotriti indikacije i kontraindikacije. Ukoliko postoji potreba za rendgenskom snimkom, to se može uraditi u domu zdravlja gdje je na raspolaganju rendgenska jedinica. Moguće je da se ovaj uređaj nalazi u bolnici iu tom slučaju će se tamo morati obaviti istraga.

Ispitivanje mišićno-koštanih poremećaja

Štrajkovi i padovi prate dijete u predškolskom i školskom periodu. Pogotovo ako su vrlo okretni i aktivni. Budući da se koštana struktura formirala do 25. godine, padovi i povrede kod djece često prate lomovi i posuđe.

Fizički pregled nije dovoljno za dijagnosticiranje loma. Bez obzira koliko je iskusan doktor, njegova klinička sumnja uvijek treba potvrditi metodom slike. Gotovo nema metode koja najbolje potvrđuje prisustvo ili odsustvo oštećenja na integritetu kostiju.

Slika dvaju zglobova u blizini vrši se za dijagnosticiranje lomova. Zatim se ispitivanje ponavlja za praćenje efikasnosti tekućih mjera liječenja. X-Ray udova obično se radi u centru traumatologije, gdje beba donosi hitnu pomoć. Na samopožarnu preporuku, pedijatrijski X-Ray se izvodi u pedijatrijskoj ambulantnoj klinici.

Dijagnoza gastrointestinalne bolesti

Hronične ili funkcionalne bolesti želuca ili crijeva ne pokazuju se na X-Ray. U ovom slučaju, svrha ove istrage je isključiti organsku patologiju.

Kod djece, posebno u adolescentima, refluksuzni ezofagitis razvija se prilično često. Osnova za njega je hernija jednjaka koji se može otkriti na slikanju. Pravovremena dijagnoza i pristup liječenju pružaju povoljnu prognozu bolesti. Slikanje se vrši:

 • U pedijatrijskoj ambulanti;
 • Ako je X-Ray u poliklinici odraslih, istraga se može izvesti tamo;
 • u odeljenju.

Ulcerozna promjena u stomaku i dvanaestopačima je atipična u pedijatrijskim pacijentima. Međutim, gastrointestinalni pregled neophodan je za isključenje drugih organskih patologija poput polipoze.

Barijera creva je akutno stanje koje zahtijeva hitnu dijagnozu i određivanje daljnje taktike liječenja. Uvjeti se obično naziva opstrukcija creva. Prozirni trbušni X-Ray nedvosmisleno pokazuje da li je prepreka prisutna. To je hitna situacija, pa se X-Ray vrši u hirurškoj bolnici u kojoj je mladi pacijent obično donosi hitnu pomoć.

Urođene abnormalnosti crijevne cijevi danas nisu neuobičajene. Životna sredina se pogoršava, neadekvatna priprema žena za začeće samo su neki od razloga stalnog povećanja broja urođenih mutacija. Bolnički rendgenski snimci također mogu biti od pomoći u dijagnosticiranju ovih stanja.

Gdje se mogu napraviti rendgenski snimci kako bi se isključila atrezija različitih dijelova crijevne cijevi? Najbolje je da se test radi u pedijatrijskoj bolnici. Može se raditi i ambulantno.

Najčešće se otkriva nepravilnost rektuma. Radi se rendgenski snimak kako bi se odredio stepen atrezije. U ovom slučaju, pedijatrijski rendgenski snimak omogućava procjenu neophodnosti moguće hirurške intervencije i njenog tipa.

Bolesti urinarnog trakta i rendgensko snimanje

Bolesti urinarnog trakta su atipične kod djece. Kondomi u mokraćovodima ili bubrezima su stoga kazuistički, tj. prije izuzetak nego pravilo.

Pregled sa kontrastom je informativniji. To će otkriti sljedeća stanja:

 • duplikacija bubrega.
 • Potkovica bubreg.
 • Renalna ageneza i aplazija.
 • Abnormalnosti u razvoju uretre.
 • Atrezija uretre.
 • Hidronefroza.
 • Difuzna skleroza bubrežnog tkiva.

Kontrastni medij se ubrizgava intravenozno. Može se razviti alergijska reakcija kao što je anafilaktički šok. Stoga se ovaj pregled može obaviti samo u urološkoj bolnici.

Zahtjevi za radiološki pregled

Uput od ljekara je uslov za pregled. Važno je shvatiti da se to može uraditi ne samo u javnoj klinici, već iu privatnoj ustanovi koja ima rendgenski aparat.

Mala djeca moraju biti u pratnji odrasle osobe. Također je najbolje objasniti djetetu da mora slušati upute ljekara i bez oklijevanja ih slijediti. Metalni nakit se mora ukloniti.

Ako se pregleda gastrointestinalni trakt, potrebna je dijeta bez šljake uz isključenje namirnica koje izazivaju pretjerano nadimanje, što otežava prikazivanje rendgenske slike. Espumisan se može uzeti uoči testa.

Zaštita od izlaganja zračenju leži na ramenima medicinskog osoblja. Medicinska sestra može po potrebi obezbijediti olovne ogrlice i druge predmete za zaštitu organa.

Rendgensko snimanje je bitan dio dijagnostike velikog broja dječjih bolesti. U većini slučajeva obavlja se u domu zdravlja – za djecu ili odrasle. Zbog upotrebe kontrastnog sredstva potreban je pregled u bolničkim uslovima.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar