Endoskopski pregled malog i debelog crijeva

Endoskopski pregled crijeva je metoda koja može otkriti mnoge bolesti debelog crijeva i zadnje delove tankog creva vrlo rano. Ispitivanja creva mogu se izvesti u dijagnostičke svrhe i za terapijske mjere. Na primjer, postupak može uključivati ​​uklanjanje materijala za istragu, zaustavljanje krvarenja i uklanjanja polipa.

U ovom ćemo članku razgovarati o tome kako se izvodi endoskopija malog i debelog creva, radi li, šta boli, što su indikacije i kontraindikacije i mnogo više.

Šta je malo i kolona endoskopija? Pokušajmo zamisliti. S fibrokolonoskopom možemo ispitati sve dijelove delova delova, od rektuma i sigme do donjeg dijela tankog crijeva.

Ljekari obavljaju ovaj postupak posebnim uređajem koji se zove endoskop. Ovo je dugačka, koja se kreće cijev s pokretnim, kontroliranim kraj s optičkom opremom na kraju. Uređaj je ubačen u pacijentovu crijevu i na slici prikazanom tokom ispitivanja, endoskop može detaljno vidjeti sluznice. Može čak i povećati sliku. Ljekari također imaju posebne boje dostupne za dijagnosticiranje mnogih preciznih uvjeta.

Indikacije i kontraindikacije

Crijevna endoskopija može se izvesti kada postoji minimalna sumnja na patologiju debelog creva ili tankog crijeva. Ako se pojave sljedeći simptomi, trebali biste razmotriti posjetu svog ljekara i endoskopiju:

 • pojava krvi ili drugih nenormalnih uključivanja u stolici.
 • Promjene u boji ili konzistenciji stolice (npr. Crna stolica).
 • Česta dijareja ili naizmjenična dijareja i zatvor.
 • Sindrom boli nepoznate etiologije.
 • Anemija zbog nedostatka gvožđa nepoznato etiologiju.
 • Imomotivirani gubitak težine, gubitak apetita.

Sa vašim problemima možete se obratiti praktičaru opće prakse, gastroenterologa ili proctologa. Doktor će uzeti vašu povijest, propisati dodatne preglede i procijeniti mogućnost endoskopije za potvrdu dijagnoze.

Ova istraga creva je kontraindicirana ako:

 • Aktivni upalni proces u tijelu ili aktivnu lokalnu upalnu reakciju (npr. Pogoršanje upalne bolesti creva).
 • Poremećaji zgrušavanja krvi (hemoragična dijateza).
 • Teški opći medicinski uslovi (dekompenzirani zatajenje srca, respiratorni trakt, bubreg ili jetra).
 • Neki psihijatrijski poremećaji u kojima pacijent ne može slijediti upute ljekara.

Ponekad se istraga može učiniti i ako postoje kontraindikacije. Konačna odluka endoskopije donosi ljekar koji tretira pacijenta ako se slaže da su prednosti postupka veće od rizika.

Priprema za istragu

Priprema za crijevnu endoskopiju počinje nekoliko dana prije ispitivanja.

 • Prvo, izuzemo hranu koja uzrokuje aktivne plinove iz dijeta: crni hljeb, kvas, pasulj, kupus i slično. Također biste trebali izbjegavati hranu koja može dati crni crveni (crvena repa). Tri dana prije postupka prestanite uzimati sve lijekove koji sadrže željezo. Dan prije lakog ručka, više ne biste trebali jesti hranu i piti vodu samo.
 • Dan prije endoskopije, trebali biste slijediti ljekarsku pripremu creva za ispitivanje. To možete učiniti sa više kličanim kličićima, za čišćenje toaleta ili laksativa, razvijeno se posebno u tu svrhu, npr. Sa Fortransom, Endofolk. S njima možete lagano čistiti debelo crijevo za nekoliko sati. Važno je slijediti redoslijed preuzimanja uputstava ljekara i pružiti dovoljnu količinu tekućine i ne postati dehidrirana.
 • Najbolje je ne uzimati nikakve lijekove na dan istrage. Ako je propisan redovan tretman, a potrebni su lijekovi, treba savjetovati liječnik. Možda će biti potrebno i za nastavak lijekova prije intervencije, ali u ovom slučaju važno je obavijestiti endoskopista. Ponekad je moguće odgoditi upotrebu konvencionalnih lijekova odmah nakon postupka.

Priprema crijeva za endoskopiju značajno je učinak na ishod postupka.

Tokom postupka

Opisano je sljedeće kako se završava endoskopski pregled creva.

 • Prije endoskopije, pacijent treba reći o svim lijekovima koji on ili ona uzima (ako se uzimaju) i mogući alergiji na lijekove.
 • Anestezija se obično ne koristi za kolonoskopiju, ali se izvodi sa lokalnom anestezijom ili sedacijom.
 • Tražimo od pacijenta da otpusti malo odjeće i lezi na lijevom boku. Kolonoskop je ubačen u rektum, a crijevne petlje se protežu pritiskom pod pritiskom (što može uzrokovati osjećaj pritiska ili čak boli).
 • Zatim se kreće kroz debelo debelo u donjim delovima tankog crijeva.
 • Ako je potrebno, a anestetik se koristi tijekom ispitivanja i manipulacije.

Ovisno o svrsi endoskopije, može trajati 15 minuta do 1 sata. Endoskopista piše sve što vidi u posebnom izveštaju o ispitivanju, koji je predat pacijentu. Detaljniji evidencija rezultata i plan daljnjeg djelovanja može se dobiti od lekara koji prisustvuje.

Možete jesti tečnu hranu odmah nakon istrage. Ako se koriste anestetici ili neki lijekovi protiv bolova, suzdržite se od vožnje tog dana.

Ako imate dugotrajni osjećaj nadiranja, možete koristiti enterosorbente (aktivirani ugljen) ili diuretike (espumasan).

Komplicirati

Komplikacije se rijetko pojavljuju tokom endoskopskog ispitivanja crijeva, ali se javljaju. Uključite:

 • Krvarenje iz malog ili širokog creva.
 • Crijevni zid ubod.
 • Alergijske reakcije na lijekove koji se koriste u istrazi.
 • Zarazne komplikacije.

Pacijenti se ne bi trebali bojati komplikacija. Ako postoje zabrinutosti, treba ih podijeliti sa ljekarom, detaljno će objasniti postupak, njegova potreba, koja bi trebala pomoći u smirivanju anksioznosti, koja je najčešće neosnovana.

Kolonoskopija pruža precizan, vrlo informativne rezultate koji se ne mogu postići drugim dijagnostičkim metodama. Kolonoskopija ne samo da pruža detaljan pregled crijevne sluznice u različitim delovima delova debela delova, potvrda dijagnoze i biopsije, već i terapijske intervencije. Ovo je istraga koju su odabrali mnogi ljekari koji su uključeni u liječenje bolesti probavne sustave i posebno crijeva, jer nije pare.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar