Endoskopija u ciste šaljeg sinusa

Cista gornje čeljusti ili ciste gornje vilice je benigna formacija sa tečnošću iznutra. Veličina i lokacija cista mogu biti vrlo različiti. Klinički simptomi takođe ovise o tome.

Čeljusti ciste su prilično uobičajene. Prema statističkim podacima, ova patologija ima jednu od deset ljudi. Međutim, bolest se klinički manifestuje u samo tri od deset pacijenata. Najčešće se patologija otkriva slučajno, za vrijeme X-Ray ispitivanja lobanje. S obzirom da je Cyst uobičajena patologija, bila je i ostaje važnost njegovog liječenja za svaki orl ljekara.

Uklanjanje mase

Samo operacija koristi se za liječenje bolesti. Cista u prednjem sinusu uklanja se endoskop. Uređaj se sastoji od vrlo fleksibilne sonde s kamerom na kraju. Isječak se pojavljuje na ekranu. Dakle, ljekar može vidjeti cijelu sliku akcije u šupljini.

Endoskopija pruža vrlo tačnu operaciju sa minimalnim rizikom komplikacija. Kada se koristi endoskopski instrument, izbjegavaju se velike krvne žile, a kamkorder pomaže da se tačno vidi gdje se nalazi i kako se neoplazma nalazi. Prilikom ispitivanja vilice sinusa, ljekar određuje najbolji način za uklanjanje. Ocijenite veličinu i oblik neoplazma.

Doktor može prodrijeti u tumorskoj mestu kroz prirodne prolaze – kontaktirajte čeljupan sinus sa čitavom nosnoj šupljini umetne uređaj. Ali ponekad doktor može napraviti dodatni rez.

Kad se cista nađe i ocijeni, doktor će ga smanjiti. Ova operacija se izvodi pod potpunom kontrolom video kamere.

Rezanje tkiva uklanja se proborom. Čitav postupak se vrši pod lokalnom anestezijom. Na zahtjev pacijenta i u prisustvu kontraindikata, postupak se može obaviti i pod općom anestezijom.

Indikacije

Endoskopska operacija za uklanjanje ciste ima nekoliko indikacija. Oni uključuju:

 • Otkrijte prisustvo stranca u jawbone sinusima
 • Jeda n-Sided Edema lica;
 • povišen intraokularni pritisak;
 • glavobolja;
 • Problemi sa disanjem.

Ako je to pritisak na lobanju koja se može uzrokovati neoplazmom, uvijek je propisan endoskopski tretman.

Kontraindikacije

U svim pacijentima mase u šupljini čeljusti ne može se ukloniti endoskop. Intervencija se ne treba obaviti u sljedećim slučajevima:

 • za bolest bubrega, bolest jetre;
 • epilepsija;
 • u prisustvu malignih tumora;
 • u akutnoj bolesti.

Takođe ne biste trebali ukloniti cistu, ako se patologija ni na koji način ne očituje, neoplazma ne raste i nema nelagode. U tim se slučajevima ljekari preporučuju da se cista ne uklanja.

Prednosti endoskopije

Liječenje endoskopa ima mnogo prednosti:

 • Hirurgija traje manje od pola sata.
 • Rok rehabilitacije je kratak.
 • Endoskopska hirurgija može se obaviti ambulantna.
 • Nema ožiljaka ili tragova rezanja.

Nakon operacije, miris i disanje normaliziraju se, a sadržaj sinusa počinje bolje raskidati.

Priprema za operaciju

Ako sumnjate na ciste, ljekar će vas uputiti na X-Ray. Ovaj će se pokazati tačno tamo gdje se nalazi cista. Također može propisati i druge dijagnostičke preglede za razjašnjenje dijagnoze:

 • MRI (magnetna rezonanca);
 • endoskopski pregled;
 • Nazalna kultura tečnosti.

Kada se vrednuju svi dijagnostički nalazi, doktor će odrediti datum operacije.

Jednog dana prije endoskopije treba razmotriti dijetu. Večera prije postupka ne bi trebala biti kasnije u odnosu na osam u večernjim satima. Ne treba prejedati; Bolje je jesti lagani obrok: povrće, voće, kaša. Ne biste trebali jesti na dan procesa. Dva sata prije postupka ne smijete piti vodu ili druge tekućine.

Morate doći do operacije (u interventnu sobu) u određeni sat. Za endoskopiju nije potrebna druga priprema.

Provedba procesa

Uklanjanje neoplazma nije besplatna. Troškovi operacije razlikuju se od grada u grad, ali u prosjeku košta 20. 000 rubalja. Napravljeni su sljedeći koraci za uklanjanje ciste.

 • U kancelariji pacijent uzima lažnog položaja. Lekar tada tretira nosne odlomke sa anestetikom. Vasoconstrictor se ubrizgava u svaki nosni prolaz. Bol tokom postupka nije izrečena. Međutim, pacijenti se još uvijek tretiraju s lokalnim anestetikom u obliku nazalnog ubrizgavanja sa posebnim proizvodom (ultrakainom ili drugima).
 • Endoskopska cijev se zatim ubacuje kroz nosni prolaz u šupljinu u kojoj se nalazi cista. Kad endoskop uđe u sinus, doktor ga ispituje i, kad pronađe nepravilnost, on ima probijanje. Zatim, pod strogom kontrolom monitora, izvodi eksciziju. Endoskop kamera prikazuje sliku na monitoru i doktor vidi sve što se događa u sinusu.
 • Ponekad je potreban dodatni rez za endoskopiju jaws sinus ciste. Napravimo ga sa strane usta, iznad gornjih zuba. Kroz ovu rupu stručnjaci uklanjaju formiranje.

Nakon operacije, svi rezovi i otvori su tamping. Rezano tkivo se šalje na dijagnostiku. Pacijenti tada ostanu u bolničkom odjelu ili u sobi za liječenje jedan sat. Ako u ovom trenutku nema komplikacija, pacijent može napustiti dom. Međutim, prije nego što se pacijent otpusti, doktor mu objašnjava kako bi trebalo da se dogodi rok rehabilitacije i kada se vratiti za ispitivanje.

Tokom perioda rehabilitacije pacijenti bi trebali paziti na usnu šupljinu, ne smije ukloniti kraste u nosu i ne bi trebali koristiti nosne kapi.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar