Dijagnoza materice sa histeroskopijom sa RDV-om

Histeroskopija je moderna dijagnostička metoda u endoskopskoj ginekologiji. S posebnim optičkim sistemom može se pregledati bilo koji dio maternice. Ova metoda je dijagnostička i hirurška. Histeroskopija i kovrče dobivaju preciznu dijagnozu jer nam omogućava ispitivanje endometrija.

Histeroskopija sa RDV-om je zasebna dijagnostička kovrča materne šupljine pod nadzorom histeroskopa. Ponekad se koristi u terapijske i dijagnostičke svrhe. Kanal maternice, a zatim uteljicu se okidaju nakon drugog. Pored dijagnostičke svrhe, mogu se ukloniti i razne neoplazme.

Opće informacije

Sa frakcionalnim kovrčama uklanja se sloj sluznica u maternici šupljine, ali važno je ne uklanjati cijeli endometrium, već samo njegov funkcionalni sloj. To znači da ostaje sve veći sloj koji omogućava kasniju regeneraciju sluznice. Sve to se radi pod kontrolom histeroskopa koji je umetnut u maternicu. Doktor može vizualno procijeniti stanje svojih zidova i odrediti prisustvo mase.

Nakon stvrdnjavanja, doktor može identificirati kvalitetu postupka pomoću histeroskopa. Dijagnostička vrijednost ovog postupka je prilično velika, jer normalan ultrazvuk može pokazati samo patološke promjene u sluznicama. Međutim, sa ultrazvučnim ispitivanjem, nije moguće napraviti preciznu dijagnozu. Histeroskopija prvo može odrediti da li je patologija i u kojoj fazi promjene.

Kiretaža može biti dijagnostička ili terapijska-dijagnostika. Koja je razlika između ove dvije vrste? Prvo je namijenjeno samo uklanjanju biološkog materijala za analizu, dok je druga operacija koja se vrši namijenjena liječenju određene bolesti (uklanjanje polipa ili drugih formacija itd.).

Indikacije

RDV je naznačen ako se nakon histeroskopije utvrdi da su prisutni neooplazmi ili drugi patološki uslovi. Naime:

 • tumorske mase.
 • Adenomiosis, tj. Prekoračenje sluznica na anatomskim granicama.
 • Endometrijska hiperplazija, tj. Prevladavanje sluznica, koje se često događa zbog hormonalnog oštećenja.
 • Formiranje polipa u materničkoj šupljini. Ove su se susret mogu ukloniti samo LDV (terapeutske i dijagnostičke kovrče), jer se ne mogu liječiti lijekovima.
 • Ovaj se pregled koristi u slučajevima produžene menstruacije i krvavim pražnjenjem.
 • Ponekad možemo pobačaj s ovom metodom, ovisno o gestacijskoj dobi. Propisan je i nakon spontanog pobačaja za potpuno čišćenje maternice.
 • Ova dijagnostička metoda koristi se u endometrijskoj upali koja se javlja nakon porođaja ili pobačaja.
 • Naznačeno je da postoji ozbiljna krvarenja. Krvarenje se može zaustaviti samo uklanjanjem funkcionalnog sloja endometrije sluznice.
 • Histeroskopija materice sa IVF-om je efikasna dijagnostička metoda u neplodnosti.

Koristi se i za uklanjanje adhezija u materninu šupljinu i za uklanjanje umetka maternice.

Kontraindikacije

Ne vršimo materinsku histeroskopiju sa IVF-om u određenim slučajevima, baš kao i svi drugi terapijski i dijagnostički postupci. Kontraindikacije uključuju prvenstveno zarazne bolesti u tijelu uopšte, a posebno u genitalijama, prisustvo krvarenja. Direktan je i kontraindikacija raku grlića materica ili cervikalne stenoze.

Priprema i izvršenje

Proces treba pripremiti dovoljno rano. Žena ne bi trebala uzeti nikakve lijekove koji utječu na svojstva krvi. Pored toga, nekoliko dana prije postupka, ne bi trebao imati seks ili koristiti vaginalnu kontracepciju.

Žena mora unaprijediti sve potrebne istrage. Uključuju

 • Laboratorijski testovi krvi;- istrage urina;- krvni testovi;
 • istrage urina;
 • vaginalni bris.

Treba utvrditi da li pacijent nije zaražen HIV, sifilisom, hepatitisom, a važna je njegova stopa ugrušenja krvi. Pored toga, oni su obvezni prsni u prsima X-RAY, EKG i savjetovanje sa generalnim ljekarom.

Histeroskopija se izvodi sa zasebnim dijagnostičkim kovrčama s optičkim uređajem opremljenim teleskopskom cijevi. To se ubacuje u maternicu i doktor može na taj način ispitati stanje sluznice.

Histeroskopija s RDV-om vrši se u operacijskoj sali u bolnici u ginekološkoj stolici. Za intervenciju je potrebna opća anestezija; U nekim slučajevima žena dobija lokalnu anesteziju. Kada anestetički efekti, doktor sa posebnim isječkom pričvršćuje prednju usnu grlića maternice. To osigurava da je cervikalni kanal fiksiran i usklađen, a zatim se proširen.

Maternica se strugaju posebnim instrumentom zvanom Kiretom. Izgleda kao petlja na dugim ručki. Doktor odigra endometrija i šalje biološki materijal za ispitivanje. Zatim doktor ispituje materninu šupljinu sa optičkim uređajem. Postupak se završava drugim vaginalnim tretmanom antiseptičkim agentom.

Histeroskopija sa struganjem traje od 20 do 40 minuta, ovisno o situaciji i doktorima. Nakon postupka, pacijent je hospitaliziran na kratko vrijeme. Ako se osjeća dobro, može ići kući nakon nekoliko sati.

Period oporavka

Žena je upozorena da će imati neke dane (3-10) nekog krvarenja. Ako se ne dogodi ili ne dogodi bol, to može značiti da su se komplikacije dogodele. Vaš ljekar će nakon operacije propisati antibakterijske lijekove kako bi se spriječile komplikacije upalne prirode. Topla kupka zabranjeno je ovih dana sve dok je prokleto pražnjenje još uvijek prisutan.

Žene nakon histeroskopije s kuretarom često osjećaju bol u donjem dijelu trbuha koji mogu ublažiti lijekove protiv bolova. Preporučuje se da izbjegavaju veliku fizičku aktivnost nekoliko tjedana, uključujući ograničenje sportskih aktivnosti. Podizanje teških utega nije dozvoljeno.

Prema dijagnostičkom postupku, prirodna flora vagine ne bi trebala biti uznemirena, a ne treba koristiti tamponi. Unos bilo koje intravaginalnih lijekova treba izvesti samo prema uputama ljekara.

Komplikacije nakon postupka

Histeroskopija sa dijagnostičkim kovrčem siguran je postupak ako ih obavlja iskusan i obučen ljekar. Komplikacije procesa su vrlo rijetke, ali javljaju se.

Komplikacije uključuju:

 • Perforacija maternice.
 • Upalni proces u maternici.
 • Hematoma.
 • Prekomjerne kovrče materne šupljine.

Perforacija maternice može se pojaviti iz različitih razloga, ali treba napomenuti da svaki ginekološki instrument može slomiti zid maternice. Perforacija maternice može se pojaviti i zbog patološke promjene organa, ako su zidovi uvelike pušteni. U takvom slučaju mali pritisak na zidu uzrokuje njegovu štetu.

Upala maternice nakon puretaža pojavit će se ako je postupak izveden u slučaju upale i sterilnosti prijetnje.

Hematometar je uvjet u kojem se krv nakuplja u maternici šupljini. Bolnica neće imati pražnjenje koje bi trebalo biti normalno. Na ovoj pozadini može doći do infekcije.

Prekomjerni kuretaž može oštetiti endometrijalnu sluznicu jer šteti sloj rasta endometrija. Kao rezultat toga, funkcionalni sloj se više ne može vratiti.

Svjedočenja

Pozitivne povratne informacije o histeroskopiji i RDV-u dali su mnogi ljekari. Potražnja za ovom terapijskom i dijagnostičkom metodom je prilično visoka. Ljekari naglašavaju da je dijagnoza na taj način jedna od najtačnijih, što pomaže pravilno propisivati ​​terapiju. Nakon toga, X-Ray se razlikuje od ultrazvuka.

Mnoge se žene plaše procesa, ali mora se shvatiti da se neće povrijediti, jer se postupak izvodi pod anestezijom. Glavna nelagoda nakon postupka je anestezija.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar