Dan srca i akcije koje promovišu zdravlje srca

Svake godine, 29. septembra, obiljezava se Dan srca kako bi se skrenula paznja na zdravlje srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ovaj dan je prilika da se informisemo o nacinima odrzavanja zdravog srca i promovisemo svijest o srcanim oboljenjima.

Na Dan srca organizuju se razne akcije i manifestacije kojima se podize svijest o zdravlju srca. To ukljucuje besplatne preglede, mjerne stanice krvnog pritiska u javnim prostorima, tribine o zdravoj ishrani i redovnom vjezbanju, kao i edukativne kampanje o simptomima srcanih oboljenja i pravilnom reagovanju u slucaju srcanog udara.

 • Besplatni pregledi: U okviru akcija povodom Dana srca, zdravstveni centri i bolnice organizuju besplatne preglede koji ukljucuju EKG, merenje krvnog pritiska i analizu krvi. Ovi pregledi sluze za rano otkrivanje faktora rizika i potencijalnih problema sa srcem.
 • Edukativne tribine: Strucnjaci iz oblasti kardiologije, ishrane i fizicke aktivnosti odrzavaju tribine na kojima se informise javnost o nacinima odrzavanja zdravog srca. Na ovim tribinama se diskutuje o ispravnoj ishrani, stresu i ulozi fizicke aktivnosti u prevenciji srcanih oboljenja.
 1. Kampanje edukacije: Tokom mjeseca septembra, sprovode se kampanje edukacije o simptomima srcanih oboljenja i pravilnom reagovanju u slucaju srcanog udara. Cilj ovih kampanja je informisanje javnosti o vaznosti prepoznavanja simptoma i hitnom pozivu za pomoc kako bi se spasili zivoti.
 2. Mjerne stanice krvnog pritiska: U javnim prostorima kao sto su trgovacki centri ili parkovi, postavljaju se mjerne stanice za merenje krvnog pritiska. Ove stanice sluze kao podsjetnik da je redovno pracenje krvnog pritiska bitno u odrzavanju zdravlja srca.
Akcija Opis
Besplatni pregledi Zdravstveni centri i bolnice organizuju besplatne preglede koji ukljucuju EKG, merenje krvnog pritiska i analizu krvi
Edukativne tribine Strucnjaci odrzavaju tribine na kojima se informise javnost o nacinima odrzavanja zdravog srca
Kampanje edukacije Sprovode se kampanje edukacije o simptomima i pravilnom reagovanju u slucaju srcanog udara
Mjerne stanice krvnog pritiska U javnim prostorima postavljaju se mjerne stanice za merenje krvnog pritiska

Prevencija i promocija zdravlja srca

Promocija zdravlja srca ključna je u prevenciji različitih bolesti srca i krvnih sudova. Postoje brojni faktori rizika koji mogu doprinijeti razvoju srčanih bolesti, kao što su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, pušenje i stres. Kroz promociju zdravlja srca, fokus se stavlja na edukaciju i podizanje svijesti o značaju zdravog životnog stila i pravilne brige o srcu.

Jedna od ključnih strategija u prevenciji srčanih bolesti je edukacija o zdravom načinu života. To uključuje redovnu fizičku aktivnost, uravnoteženu ishranu, prestanak pušenja i smanjenje stresa. Osobe bi trebale biti informisane o tome kako pravilno vježbati, kako se hraniti zdravo i kako se nositi sa stresom. Također, važno je promovisati svakodnevne navike koje doprinose zdravlju srca, poput redovnih kontrola krvnog pritiska i kolesterola, kao i redovnog provjeravanja rizika od srčanih bolesti.

Dugoročna promocija zdravlja srca može se postići kroz javne kampanje i edukaciju. Kampanje mogu uključivati brošure, plakate, javne događaje i personalizovane savjete od strane zdravstvenih radnika. Također, javne institucije i organizacije mogu poduzeti mjere za promovisanje zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, kao što su uvođenje školskih programa o ishrani i vježbanju, izgradnja sigurnih biciklističkih staza i teretana na otvorenom.

Značaj redovnog vježbanja

Značaj redovnog vježbanja

Jedan od glavnih načina da se očuva zdravlje srca je redovno vježbanje. Fizička aktivnost ima mnogo koristi za srce i čitav organizam.

Vježbanje pomaže poboljšanju cirkulacije krvi, jačanju srčanog mišića i regulisanju krvnog pritiska. Osim toga, pomaže u kontroli nivoa holesterola, smanjenju rizika od srčanih bolesti i povećanju kapaciteta pluća. Redovno vježbanje također pomaže u održavanju zdrave težine, smanjuje rizik od dijabetesa i pomaže u prevenciji osteoporoze.

 • Jačanje srčanog mišića: Kardiovaskularne vježbe kao što su trčanje, plivanje, biciklizam i aerobik jačaju srčani mišić, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
 • Regulisanje krvnog pritiska: Redovno vježbanje pomaže u snižavanju krvnog pritiska, što je važno za zdravlje srca. To je posebno korisno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska.
 • Kontrola nivoa holesterola: Fizička aktivnost pomaže u povećanju nivoa “dobrog” holesterola (HDL) i smanjenju nivoa “lošeg” holesterola (LDL), što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Redovno vježbanje je ključno za zdravlje srca i čitav organizam. Treba težiti uključivanju fizičke aktivnosti u svakodnevni raspored, bilo da se radi o šetnji, vožnji bicikla, plivanju ili vježbanju u teretani. Važno je da vježbanje postane dio životnog stila kako bi se održao zdrav kardiovaskularni sistem i smanjio rizik od srčanih oboljenja.

Pravilna ishrana i zdravlje srca

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Voće i povrće su važan dio pravilne ishrane za zdravlje srca. Oni su bogati vlaknima, antioksidantima i hranjivim tvarima koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Preporučuje se da se dnevno konzumira najmanje pet porcija voća i povrća.

Integralne žitarice poput smeđe riže, ovasa i integralnog hljeba su takođe korisne za zdravlje srca. One su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji pomažu u snižavanju kolesterola i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Nemasni proteini Zdrave masti
 • Pileće bijelo meso
 • Riba poput lososa i tune
 • Grahorice poput leće i mahunarki
 • Maslinovo ulje
 • Avokado
 • Orasi i bademi

Uz pravilnu ishranu, važno je i održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i izbjegavanje pušenja kako bi se očuvalo zdravlje srca. Implementacija ovih zdravih životnih navika može smanjiti rizik od srčanih bolesti i osigurati dug i zdrav život.

Rizici i faktori koji utiču na zdravlje srca

 Rizici i faktori koji utiču na zdravlje srca

Zdravlje srca važno je za opće zdravlje organizma. Postoji nekoliko rizika i faktora koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca i povećati rizik od srčanih bolesti. Neki od tih faktora uključuju:

 • Visok krvni tlak: Visok krvni tlak može oštetiti krvne žile i srce, povećavajući rizik od srčanih bolesti.
 • Visok kolesterol: Povišeni kolesterol može nakupljati plakove u arterijama, sužavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanih bolesti.
 • Pušenje: Pušenje može oštetiti krvne žile i povećati rizik od srčanih bolesti.
 • Pretilost: Pretilost može opteretiti srce i stvoriti neravnotežu u tijelu, povećavajući rizik od srčanih bolesti.
 • Nezdrava prehrana: Nezdrava prehrana bogata zasićenim mastima, transmasti i rafiniranim šećerima može povećati rizik od srčanih bolesti.

Važno je razumjeti ove rizike i faktore te poduzeti mjere za njihovo smanjenje kako bi se očuvalo zdravlje srca. To može uključivati ​​pravilno liječenje visokog krvnog tlaka i kolesterola, prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine i prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima. Redovita tjelesna aktivnost također može biti ključna za održavanje zdravlja srca.

Genetska predispozicija i nasljedne bolesti srca

Genetika igra važnu ulogu u razvoju bolesti srca, jer određeni geni mogu povećati rizik od srčanih problema. Nasljedne bolesti srca su stanja koja se prenose s jedne generacije na drugu i mogu biti uzrokovane mutacijama ili varijantama gena koji su odgovorni za normalno funkcionisanje srca.

Jedna od najčešćih nasljednih bolesti srca je familijarna hiperholesterolemija (FH), koja se karakteriše povišenim nivoima holesterola u krvi. Osobe sa FH imaju mutaciju u genima odgovornim za metabolizam holesterola, što dovodi do nakupljanja prekomjerne količine holesterola u arterijama i povećava rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, postoje i nasljedni faktori koji mogu povećati rizik od drugih bolesti srca kao što su srčane aritmije, kardiomijopatije i aneurizme aorte. Na primjer, neke vrste srčanih aritmija su povezane sa specifičnim genetskim mutacijama koje utječu na električnu aktivnost srca.

Da bi se utvrdila genetska predispozicija za bolesti srca, mogu se provesti genetski testovi koji analiziraju specifične gene povezane sa srčanim bolestima. Ova saznanja mogu biti od pomoći ne samo u dijagnosticiranju već i u odabiru najboljeg tretmana i prevenciji srčanih problema kod osoba s nasljednom predispozicijom.

Važnost održavanja zdrave tjelesne težine

Važnost održavanja zdrave tjelesne težine

Održavanje zdrave tjelesne težine ima veliku važnost za zdravlje srca i općenito cjelokupno zdravlje organizma. Suvišna tjelesna težina može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i visok krvni pritisak.

Da biste održali zdravu tjelesnu težinu, važno je pratiti pravilnu ishranu i redovno vježbati. Ishrana treba biti balansirana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim izvorima proteina. Trebali biste izbjegavati prerađenu hranu, brzu hranu i hranu bogatu šećerom i zasićenim masnoćama. Takođe je važno kontrolisati svoje porcije, jer unos velike količine hrane može dovesti do prekomjerne tjelesne težine.

Redovna fizička aktivnost takođe igra ključnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine. Preporučuje se barem 150 minuta umjerene do jakog aerobnog vježbanja tjedno, uz dodatak vježbi snage barem dva puta sedmično. Fizička aktivnost pomaže sagorijevanju kalorija i održava mišiće i srce zdravim. Takođe može smanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Vrijednost izbjegavanja pušenja i alkohola

Vrijednost izbjegavanja pušenja i alkohola

Pušenje i konzumiranje alkohola su navike koje imaju ozbiljne negativne posljedice po zdravlje srca. Iz tog razloga, izbjegavanje ovih štetnih navika igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i prevenciji srčanih oboljenja.

Pušenje cigareta je jedan od najvećih faktora rizika za srčana oboljenja. Cigaretni dim sadrži veliki broj štetnih hemikalija koje uzrokuju sužavanje krvnih sudova, povećanje krvnog pritiska i oštećenje unutrašnjih zidova arterija. Ovi efekti povećavaju rizik od srčanih udara i moždanog udara. Izbjegavanje pušenja je najefikasniji način da se smanji rizik od srčanih oboljenja.

Konzumiranje alkohola također može imati negativan uticaj na zdravlje srca. Iako mala količina alkohola može povoljno uticati na srce, prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do povećanja krvnog pritiska, srčane aritmije i srčanog udara. Osim toga, alkohol je kaloričan i njegovo prekomjerno konzumiranje može dovesti do gojaznosti, što također predstavlja faktor rizika za srčana oboljenja. Izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola je važno za očuvanje zdravlja srca.

Simptomi i liječenje srčanih bolesti

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti širom svijeta, ali se mogu spriječiti ili liječiti uz pravilan medicinski tretman i promjene životnog stila. Rani simptomi srčanih bolesti često se ignoriraju ili se pripisuju drugim uzrocima, ali je važno biti svjestan znakova i početi liječenje što je moguće ranije.

Jedan od glavnih simptoma srčanih bolesti je angina pektoris, koja se manifestuje kao bol, pritisak ili nelagoda u prsima. Ova bol može se proširiti na ruke, ramena, vilicu ili leđa. Ponekad se simptomi mogu javiti i kao kratkoća daha, umor, vrtoglavica ili mučnina. Uz to, srčani udar je ozbiljan simptom srčanih bolesti koji zahtijeva hitno liječenje. Simptomi srčanog udara mogu uključivati ​​bol u prsima koji traje duže od nekoliko minuta, osjećaj stiskanja ili pritiska u prsima, nedostatak daha, mučninu ili povraćanje, hladnoću ili znojenje, te bolove u rukama, vratu, leđima ili donjoj čeljusti.

Liječenje srčanih bolesti može uključivati ​​medikamente, promjene u načinu života i u nekim slučajevima kirurške intervencije. Lijekovi koji se koriste u liječenju srčanih bolesti uključuju beta-blokatore, antiagregacijske lijekove, statine i ACE inhibitore. Također je važno promijeniti način života, što uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, prestanak pušenja i upravljanje stresom. U slučajevima kada liječenje lijekovima ili promjene u načinu života nisu dovoljni, može biti potrebna operacija kao što su angioplastika, koronarna bajpas operacija ili transplantacija srca.

Znaci i simptomi srčanog udara

Srčani udar, ili infarkt miokarda, nastaje kada se dotok krvi bogate kisikom u srčani mišić naglo prekine, obično zbog začepljenja arterija koje dovode krv u srce. Srčani udar je ozbiljan medicinski hitan slučaj i zahtijeva odmah liječenje. Prepoznavanje znakova i simptoma srčanog udara ključno je za pružanje brze pomoći i smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija ili smrti.

Znakovi i simptomi srčanog udara mogu varirati, ali najčešći su:

 • Bol u prsima: Osjećaj pritiska, stezanja ili težine u prsima koji može trajati nekoliko minuta ili se povremeno javljati.
 • Bol u drugim dijelovima tijela: Bol može zračiti u vrat, rame, leđa, ruku ili vilicu.
 • Kratkoća daha: Teško disanje ili osjećaj nedostatka zraka.
 • Mučnina: Osjećaj mučnine ili povraćanje.
 • Znojenje: Hladan znoj, posebno noću.
 • Vrtoglavica: Osjećaj slabosti ili vrtoglavice.
Iznimno ozbiljni simptomi Manje česti simptomi Simptomi kod žena
 • Gubitak svijesti
 • Otežano disanje
 • Brzi ili nepravilan puls
 • Bol u trbuhu
 • Povraćanje
 • Umor
 • Bol u leđima, vilici ili vratu
 • Kratkoća daha bez bolova u prsima
 • Nemir

Ako sumnjate da imate srčani udar, ne čekajte. Odmah se obratite hitnoj pomoći ili potražite medicinsku pomoć. Svaki trenutak može biti odlučujući za spasavanje vašeg života.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar