CT dijagnoza vrata i njegova meka tkiva

CT i MRI su potpuno različiti dijagnostički pregledi. Oni se razlikuju u pripremi pacijenta, postupkom, osnovnim principima skeniranja i slikama, ali su zajednički cilj otkrivanja patoloških promjena u unutrašnjim organima, posebno u području vrata.

CT se smatra više informacija u odnosu na MRI za određene dijelove ljudskog tijela i određenih bolesti. Zbog informacija dobivenih iz CT ispitivanja, ljekar će moći dijagnosticirati i propisati potreban tretman za pacijenta.

CT i MRI: Razlike

Računalna tomografija počela se koristiti u medicini ranije od magnetske rezonancije. Priprema za proces je jednostavan i ne zahtijeva mnogo napora. Princip izračunatog tomografije vrata zasnovan je na korištenju X-rays, koji također pomažu u otkrivanju malih promjena u tkivu. Oni utječu na cjelokupnu debljinu istraženog područja grla, ali u slojevima. Uređaj stalno mijenja energiju usmjerenog snopa koji se sudara u tkiva različitim gustoćom (struktura). Stoga se slike organa vrata dobivaju u slojevima. U snimku su unutrašnji organi grla zamagline granice, a kralježnica ima jasne granice, omogućavajući bolji pregled patoloških promjena u kostima. To je zbog X-Rays koji pokazuju konstrukcije gušćih tkiva.

Smatra se da je magnetna rezonantna slika kao informativna kao i računalna tomografija, ali su i dalje dvije različite dijagnoze. Snimanje magnetske rezonancije ne zahtijeva opsežnu pripremu. Uređaj za magnetsku rezonancu s magnetnom nuklearnom rezonancom skenira se organima grla. Pulsirajuće magnetne talase u magnetskom polju stalne velike čvrstoće odbijaju se iz atoma vodika, omogućavajući proučavanje hemijske strukture mekih tkiva. Slikarstvo prikazuje jasne granice unutrašnjih organa vrata. Magnetna rezonanca nije informativna za identifikaciju patoloških promjena u kostima. Na primjer, potpuna ili djelomična fuzija kralježaka zbog spondiloze. Pregled magnetskog rezonancije pogodnije je za ispitivanje mekih tkiva.

Bitan! Magnetna rezonanca i računarska tomografija su dijagnoze koje se razlikuju u mnogim aspektima. Stoga je jedan od tih ispitivanja propisan za određenu bolest organa u vratu.

Istraživanje štitnjače

Thyroid je velika žlijezda u ljudskom tijelu. Nalazi se u anterolateralnom dijelu vrata, u području grla. Štitna žlijezda ima dvije bočne strane, koje su povezane Istmusom (ponekad nedostaju). Membrane sa kapsulom su vlaknaste i vanjske. Između njih, režanj je sličan prostoru koji se sastoji od labavog masnog tkiva. Žardularno tkivo je isprepleteno sa venama, živcima, a u njegovim petljima su folikuli. Oni su odgovorni za proizvodnju tiroksina, kalcitonina, triodothyronina i štitnjače.

Računalna tomografija pomaže u procjeni strukture žlijezde, a također pokazuje prisustvo nodula patološkog porijekla. Omogućuje smjer biopsiji nenormalnog čvora po potrebi. Često se istraga imenuje na pacijentima sa istorijom različitih vrsta cista, adenomasa, koloidnih proliferativnih ciljeva i drugih. Općenito, dijagnostički rezultati su isti informativni kao pregled sa magnetskom rezonancom ili ultrazvukom.

Istraživanje grla i traheje

Grlo je sačinjeno od devet hijalerskih hrskavica, koji se kreću jedni s drugima. Priključeni su na ligamente, zglobove i membrane. Unutra, grlo je prekriveno sluznicom. Organ ima tri dijela: gornju, srednju i donju.

Glavna svrha grla je kružiti zrak. U ovom orgulje postoje glasnica. Kako se zrak prolazi kroz njih, formira se zvuk. Zvuk glasa ovisi o veličini i zapremi grla i napetosti, vlažnosti i elastičnosti glasnica.

Traheja se nalazi ispod grla i njezi se produžetak. To je ceva u obliku. Sastoji se od sluznice i supstrata; Vlaknast, mišić i hrskavično tkivo; Prekriven je vezivnim membranama. Izvodi funkciju cirkulacije zraka između okoliša i pluća.

Izračunata tomografija prikazuje promjene zbog upale (laringija), stenoze različitih porijekla, paralize i oštećenja grla i traheje na ispitivanom području u projekciji grla. Zbog slika tkiva na području vrata, ova istražna metoda smatra se informativnim za otkrivanje patologija grla, grla, grla i traheje. Na primjer, u slučajevima urođenog grkljangealnog prepona i trahemalacije. Slike će omogućiti doktoru da napravi nedvosmislenu dijagnozu i propisuju efikasne lijekove ili hirurško liječenje.

Istraživanje limfnih čvorova u području vrata

Limfni čvorovi u prednjem dijelu vrata, u projekciji grla: prednji vratni, bočni, duboki vrat, ždrijet. Limfni čvorovi sastoje se od cerebralnih, kortikalnih tvari. Limfni čvorovi prekrivaju kapsulu. Oni odvode limf u venski sistem za održavanje vodenog balansa u tjelesnim tkivima.

Promjene na bazi CT-a pokazuju patološke promjene u mekim limfnim čvorovima u prisustvu sistemskih upalnih procesa, neoplazma, praćene nepravilnostima u limfoidnom tkivu. Na primjer, gnojna upala u maksilofacijalnom području, formiranje flegmona, apscesima. Računalna tomografija vrši se neposredno prije i nakon operacije, tako da možemo pratiti tok bolesti tijekom roka liječenja i rehabilitacije.

Angiografija vena grla

U slučaju povreda glave i vrata, česti migrenijski napadi bez prepoznatljive etiologije, veliki broj milicije aneurizma, znakova arterijske disekcije i drugih patoloških nepravilnosti. Ova vrsta dijagnostike vrši se intravenskom ubrizgavanjem kontrastnog agenta koji sadrži jod.

Angiografija pomaže najbolje otkrivati ​​trombozu, maligne i benigne neoplazme, aterosklerozu, vaskulitis, aneurizmu i malformacije vena na vratu.

Istraga grlićnje kralježnice

Tomografija je namijenjena otkrivanju patoloških promjena u kičmeni moždi, kralješci i kičmenu kanalu. Doktor ga propisuje nakon povreda, sa glavoboljom, ponavljajućim nesvjesnim, reumatskim promjenama, kako bi pojasnili lokalizaciju patološkog fokusa prije operacije, za nadgledanje roka sanacije.

Sa CT-om možete precizno identificirati prijelome, nestabilnost, prelome kralježaka, tumore, metastaze u grlićoj kičmi, osteoporozi, spondelozu, osteohondrozi, mineopatiju kičmene moždine i drugih bolesti.

Priprema za istragu sa CT-om

Opća priprema prije istrage sa CT:

  • CT sa radiografskim kontrastnim agentom. Ne jedite prije postupka, po mogućnosti 3 sata ili više. Ne pijte vodu na sat vremena prije dijagnostike. Obavijestite svog liječnika ako ste alergični na bilo koji lijek, posebno na vanselularnim radiografskim kontrastnim sredstvima čiji atomi sadrže jod.
  • Unutarnji organi i mekani tkiva zasnovana na CT-u bez kontrastnog sredstva ne zahtijevaju posebnu pripremu.

Molim vas, uzmite u obzir! Računalna tomografija je kontraindicirana na nekim pacijentima. Ova grupa uključuje trudnice, pacijente sa alergijama na lijekove ili jo d-Containg proizvode sa bubrežnom insuficijencijom, iz teške oblika hiperterioze.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar