Adenoid endoskopija kod djece: Pravila, efikasnost i mogući komplikacije

Adenoidi ili adenoidna vegetacija je zajednička bolest kod djece različitih dobnih skupina, posebno u ranom djetinjstvu. Ovo stanje može dovesti do respiratornih problema, što utiče na razvoj djeteta. Stoga bi se takvi nenormalni ispustili limfni tkivo treba hirurški ukloniti. Međutim, prije hirurške resekcije, adenoidno područje rasta i okolno tkivo treba pregledati što je moguće temeljito pregledati. U ovom slučaju adenoid endoskopija jedna je od najprikladnijih dijagnostičkih metoda.

Opis postupka

Adenoidi su poremećaj u kojem se povećava limfna tkiva nasopharingealngealngealngealngealngealnealgealnealgealgealnealgeal-a. Endoskopski pregled adenoida omogućava doktoru da procijeni opseg povećanja tkiva, određuju poremećaj svjetlosti dišnih puteva i odluči o daljnjim ispitivanjima i taktikama liječenja.

Adenoidni rast su uobičajeni problem na matici i može dovesti do mentalne retardacije.

Istraga se vrši posebnim fleksibilnim endoskopima, jer stari metalni endoskopi gotovo se više ne koriste. Sam endoskop je cijev malih promjera s kamerom za snimanje video zapisa i sijalica na kraju. Dakle, tokom ispitivanja, ljekar može vizualno procijeniti stanje badema i ozbiljnosti bolesti. Slika se pojavljuje na digitalnom ekranu. Postupak se takođe može fotografirati ili zabilježiti video zapisa za kasniju analizu ili arhiviranje.

Pored toga, mnoge hirurške tehnike, poput elektrokoagulacije, brijača, adenotomija, može se izvesti tokom endoskopije adenoida za uklanjanje nenormalnog rasta. Sve postupke laparoskopije dobro se podnose pacijentima različitih dobnih skupova i rijetko postoje komplikacije.

Prednosti i nedostaci postupka

Adenoid endoskopija ima nekoliko prednosti u odnosu na slične procedure. Najvažnije prednosti su:

 • Mogućnost provođenja ispitivanja u bilo kojem dobu koristeći opću anesteziju.
 • Visok kvalitet slika koji omogućavaju hirurgu da jasno vidje sve postupke i pravilno ocjenjuju nivo prevlačenja badema.
 • Vrijeme potrebno za istraživanje je minimalno i posebna priprema nije potrebna.
 • Sanacija sa adenoskopijom bez opšte anestezije traje nekoliko desetina minuta.

Pravovremena dijagnoza omogućava otkrivanje adenoida i pravilnog tretmana.

Međutim, metoda ima svoje nedostatke koji ograničavaju svoju široku upotrebu:

 • Potreba za modernom endoskopskom opremom specijaliziranje za upotrebu u djeci, jer treba koristiti samo mali promjer endoskopi.
 • Upotreba lokalne i opće anestezije može uzrokovati nuspojave.

Uprkos tim ugroženjima, endoskopija adenoida kod djece i dalje je široko korištena metoda dijagnoze i liječenja, propisana u skladu s strogim indicijama i kontraindikacijama.

Indikacije i kontraindikacije

U glavnoj indikaciji za upotrebu ove dijagnostičke metode sve je jasno – ovo su adenoidni bademi različitih nivoa ozbiljnosti sa / bez razvoja posebnih komplikacija za njih.

Veoma je važno da ljekar koji tretira djetetu i roditelje znaju kontraindikacije za ovaj ispit:

 • Alergijske reakcije na lijekove koji se koriste za opću ili lokalnu anesteziju.
 • Poremećaji sistema za zgrušavanje krvi.
 • Jake unutrašnje bolesti ili akutne zarazne bolesti.

Ako dijete ima ove kontraindikacije, adenoskopija se može odgoditi dok se dijete ne počne, ili druge metode procjene adenoidnog stanja koriste se.

Kako pravilno pripremiti svoje dijete za istragu?

Važan korak u pripremi djeteta za bilo koju medicinsku intervenciju je taj što roditelji i ljekar razgovaraju sa djetetom o predstojećoj istrazi i zašto je to neophodno. Važno je smiriti bebu i objasniti potpunu sigurnost adenoidne endoskopije.

Adenoid vegetacija je pokazatelj za hirurško liječenje.

Ako se planira opća anestezija, prije 18-24 sata prije nego što se adenoskopija preporučuje da se suzdrži od jesti kako bi se izbjeglo mnogo mogućih komplikacija poput bacanja hrane u dišne ​​puteve itd. Ako se koristi samo lokalna anestezija, dovoljno je ne jesti 1-2 sata prije endoskopskog pregleda.

Moguće komplikacije

Djeca su najčešće psihološki opterećena i uznemirena nadolazećim ili već obavljenim adenoidnim ispitom. Djeca toleriraju bolnice i sve postupke slabo, pa je psihološka priprema djeteta za nadolazeću adenoskopiju vrlo važna.

Ostale moguće komplikacije uključuju:

 • Alergijske reakcije na opće i lokalne anestetičke agense.
 • Oštećenja sluznicama i adenoidima sa endoskop.
 • Razvoj upale u nosnoj šupljini i nazofarijinx.

Ako se uvjerite da je vaše dijete pravilno pripremljeno za postupak i slijedite pravila, spriječite negativne efekte istrage.

Adenoid endoskopija kod djece je moderna i vrlo informativna metoda pregleda i dijagnosticiranja. Dobar kvalitet slike i mogućnost viđenja promjene s različitih strana čine ga dijagnosticiranim čak i najgorim slučajevima i diferencijalnom dijagnozom s biopsijom. Moguće je i direktno ukloniti adenoidnu vegetaciju.

Medicinske Publikacije
Napišite komentar